Protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besin olan çeçil peyniri tüketilmesi uzmanlar tarafından sıkça öneriliyor. A, C, D, E ve K vitaminlerini içermekte olan çeçil peyniri A vitamini açısından inanılmaz zengindir.
- Kronik bronşiti önler. - Bağışıklık sistemini güçlendirir. - Ph seviyesini kontrol edip, yüksek miktarda kalsiyum içerdiğinden dişler için faydalıdır. - Kolesterol oranı düşük olup trans yağ asidi içermediğinden sağlıklı bir besindir.
Çeçil peynir, yapımında daha çok yağsız inek sütü kullanıldığına değinen ve 100 gramda 140 kcal olduğuna vurgu yapan Özşahin, tuzunun ise oldukça az olduğunu ifade ederek, “Kilo problemi olanlar ile diyet yapanlar için ideal bir peynirdir” diyor.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır. Yağlı bir peynirdir.
Uzun yıllardır raflarda olan Üçgen peynir ve Krem peynir gibi çeşitler ise peynirden üretilen Eritme peynirlerine örnektir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu civil peynirin başlangıç aşamasıdır. Suyunu tamamıyla süzene kadar peynir ezilir ve bir müddet beklenir. Suyunun tam süzülmesi sonucunda peynir Derilere veya Büyük bidonlara hava almayacak ve boşluk kalmayacak şekilde basılır ve bu bidonlar üzerleri lor peynir ile sıkıca kapatılır ve soğuk alanlara konulur.
dünyanın en güzel peynirlerinden birisidir. marketlerde "kars çeçili" olarak satılan versiyonu daha ekşi ve serttir. sadece "çeçil peyniri" olarak satılan versiyonu daha yumuşak bir tada sahip, hafiften kaşarı andıran, özellikle yumurtanın ve sucuğun yanında 10 numara olarak gidebilen bir peynirdir.
Peynir tabaklarının yanında çeçil peyniri de güzel durur ancak sade olarak tüketimi çok yoktur. Sabah kahvaltılarında omletin üzerinde parçalanarak konulabilir. Eriyerek omletin içerisinde kaybolur ve güzel bir tat bırakır. Karadeniz bölgesinde meşhur olan mıhlama yapımında da çeçil peyniri kullanılabilir.
Sıklıkla Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen çeçil peyniri inek sütü, termofilik kültür ve peynir mayasından imal edilmektedir.
Küflü peynir çeşitleri rokfor, çeçil, parmesan, gruyer, çedar ve asiago peyniridir. Küflü peyniri direkt kahvaltılarda peynir olarak tüketebilirsiniz. Lezzetli olduğu için salatalara ve birçok yemeğe de yakışır. Özellikle makarna soslarında ya da fırın yemeklerinin üzerinde küflü peynir lezzetli olur.
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Düşük kalorili peynirlerin en başında yağsız lor peyniri gelir , tam bir diyet peyniridir. Yüksek protein oranı, düşük karbonhidrat ve yağ oranı ile diyetin vazgeçilmezi olmalıdır. Diyete uygun peynir türleri arasında, en düşük kalorili peynir çeşidi olması ile lor peyniri gelmektedir.
Çeçil peyniri satın alındıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Peynir buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, asla buzluk ya da derin dondurucuya yerleştirilmemelidir. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğu için diğer az tuzlu peynirlere nazaran daha uzun süre dayanabilir.
Tel peynir hazırlanırken, yoğurma ve çekme yöntemi ile peynirlerde birbirinden bağımsız olarak tel haline getirilir. Çeçil peynirinde ise belirli bir kütle içerisinde yine bağımsız bir şekilde lifler oluşturulmaya çalışır.
Çeçil peynirinin 100 gramı 1 gram karbonhidrat, 25 gram protein, 24 gram yağ içermektedir. Çeçil peynir genellikle yüksek oranda yağ içeren sütten yapılan bir peynir çeşididir. Ayrıca içerdiği tuz ve kalsiyum oranı yüksektir. Bu nedenle tansiyon hastaları ve tuz kısıtlaması olan hastalar dikkatli tüketmelidir.
Tencere/kazan tekrar ocağın üzerine alınır ve 45 dakika boyunca ısıtılır.
Ekmek dilimlerinden birtanesinin üzerine tamamını kaplayacak şekilde çeçil peyniri yayılır,daha sonra üzerine domates dilimleri ve kekik eklenir.En sonra kata beyaz peynirlerde ilave edilip diğer ekmek dilimide bu malzemelerin üzerine kapatılır.Üzerine hafif zeytinyağı gezdirilip tost makinasına konur.
Kuymak Tarifinin Püf Noktası
Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Beyaz peynir ve kaşar peyniri kadar Kars, Ardahan, Erzurum'da yaygın olarak üretilen çeçil peynirinin de mutfağımız için yeri özeldir. “Çeçil peyniri nerenin?” sorusuna ise doğu illerimiz demek daha doğru olabilir.
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
Çeçil Peynirinin 100 gramında 320 kcal kalori, ayrıca 1 Dilim yani 30 gram Çeçil Peynirinde 96 kalori bulunmaktadır. Çeçil peynir genellikle yüksek oranda yağ içeren sütten yapılan bir peynir çeşididir. Ayrıca içerdiği tuz ve kalsiyum oranı yüksektir.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Kars, Ardahan, Erzurum yörelerininde, kaynamış süt ile imal edilen lifli yapısı ve aromatik kokusuyla değişik tadı ve yağsız yapısıyla çok tercih edilen bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde Civil Peyniri de denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri