Hava Forum'un paylaştığı tahminlere göre, “Cehennem sıcakları” olarak bilinen Eyyam-ı Bahur sıcakları 2 Ağustos Çarşamba'dan itibaren etkili olacak.
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk geliyor.
31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen eyyam-ı bahurda bu yıl güneyde hava sıcaklıkları yer yer 40 derecenin üzerine çıktı. İstanbul'da ise sıcaklıklar ortalama 32 dereceye kadar hissedildi. Şurada Paylaş! Eyyamı Bahur ile ilgili uzmanlar 8 Ağustos Salı gününe işaret ediyor.
Her yıl ağustos ayının ilk günlerine denk gelen çöl sıcakları başlıyor. Pek çok kentte sıcaklık 40 derecenin üzerine çıkacak.
Meteoroloji uzmanlarına göre, eyyamı bahur sıcaklarının 1 hafta kadar sürmesi bekleniyor.
İlgili 39 soru bulundu
Arapça kökenli bir terim olan Eyyamı bahur, yaz aylarının en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılır. Halk arasındaki inanışa göre bu zamanlarda denize girmek zararlıdır.
Eyyamı bahur sıcaklıkları genellikle her yıl Temmuz ayı sonuyla, Ağustos ayının ilk haftasında yaşanıyor. Arap Yarımadası'ndan gelen yazın en sıcak günlerini eyyamı bahur ile hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi geçmesi bekleniyor.
2023 yazında hava sıcaklığı ortalamanın 0,66 derece üzerine çıkarak 16,77 derece oldu. Bu yılın ilk 8 ayındaki ölçümlerle de 2023 yılı şu ana kadar 2016'dan sonra kayıtlardaki en sıcak yıl oldu. 2023'teki ortalama sıcaklık, 2016'nın sadece 0,01 derece altında kaldı.
Kar yağışı 2023 yılının ilk 3 ayına kalacak. Meteoroloji Prof. Orhan Şen'in 'Türkiye'de kış mevsimi' şöyle: -Aralık ayı batı bölgelerde sonbahar havasında Doğuda ise kışın başları gibi çok soğuk yok. Ocak, Şubat, Mart aylarında kış şartları daha belirgin görülecek.
Ülkemizde ağustos ayının ilk haftalarında karşılaşıldığı söylenen Eyyam-ı Bahur'un 1-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiği düşünülmektedir.
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, Türkiye'de 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk geliyor. Deniz kıyısında oturanların çoğu Ağustos'un ilk haftası Eyyamı bahurda denize girmenin zararlı olduğuna inanır ve girmezlerdi.
Eyyamı bahur sıcaklıkları Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen addır. Günümüzde “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimlerle de bilinen eyyamı bahurda hissedilen sıcaklıklar genellik 40 dereceyi geçer.
Eskilerin yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullandığı eyyam-ı bahur, yurdun güney sahillerinde daha çok biliniyor. 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen eyyam-ı bahurun yerini günümüzde “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimler aldı.
CEHENNEME gideceklerin kaç derece sıcaklıkta yanacakları, bilim adamlarınca saptandı. Buna göre, Tanrı'nın günahkar kullarını 445 derece Santigrad'lık bir mekan bekliyor.
Tıp alanında akademik çalışmaların yer aldığı Nature Medicine dergisi, Avrupa'da geçen yaz etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle çoğu İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'de olmak üzere 60 bin kişinin öldüğüne işaret etmişti.
Antik Roma kültüründe eyyamıbahur günleri 24 Temmuz-24 Ağustos günleri olarak kabul edilirdi. Bu tarihler Alman, Fransız ve İtayan kültürlerinde geçerlidir.
Bu tip hava modellerini incelediğimizde 2023-2024 kış aylarının oldukça soğuk geçebileceğini öngörebiliriz” şeklinde konuştu. 2021 yılında leyleklerin 16 Ağustos'ta Avrupa'dan güneye erken göç ettiğini söyleyen Bozyurt, kış aylarında benzer bir soğuk hava dalgasının Türkiye'de tekrar yaşanabileceğini belirtti.
Bu sene kar yağışını beklemeyin. 2023 yılının ilk aylarına kadar kar yerine sonbahar kıvamında bir hava olacak. Kasım ayında bile sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde bekleniyor. Meteoroloji Profesörü Orhan Şen'in tahminlerine göre de bu sene kış 'La Lina'lı' geçecek.
Dr. Güven Özdemir, ABD'yi etkisine alan soğuk hava dalgasının; Sibirya ile Avrasya kar örtüsünün alanını genişletmesi ve kutup girdabının zayıflamasıyla birlikte, soğukların güney enlemlere doğru salınım yapmasından kaynaklandığını söyledi. Dr.
Bu yazın başlarında ABD İklim Tahmin Merkezi, 2023'ün büyük bir El Nino yılı olacağını duyurmuştu. El Nino, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator boyunca yayılan sıcak suyun neden olduğu geniş kapsamlı bir iklim modeli. Bu modelde Pasifik'teki bol miktarda ısı atmosfere aktarıldığı için ekstra sıcaklıklar ortaya çıkıyor.
03.07.2023 İnsanlık tarihinde yaşanan en yüksek küresel ortalama sıcaklık olarak kaydedildi. İKLİM KRİZİ KAPIDA!
Türkiye'de 1971'den sonra ortalama sıcaklığının en yüksek yaşandığı yıl 2010 senesi oldu. En sıcak yıl olan 2010 senesinde ortalama sıcaklık 15,6 derece olarak kayıtlara geçti. En sıcak ikinci yıl ise 2018 yılında yaşandı.
Bu tarihlerde ıslak vücut ile güneş altında dolaşıldığında su damlacıkları mercek görevi görür ve deride lekelenlemelere neden olur. Eyyamı bahurda denize girmek, halk arasında Alaca hastalığı denilen bu deri hastalığına neden olur.
EYYAM-I BAHUR NE DEMEK? Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Eyyam-ı bahur Ağustos ayının ilk yedi günü anlamına gelir.
Temmuzun sonu ile Ağustos'un ilk günlerinde yaşanan eyyam-ı bahur, 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasında yaşanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri