Güveç & Güveç Kabı Et ve sebze yemekleri pişirmek için üretilen geniş ağızlı topraktan yapılmış özel bir kap cinsi olan güveç, geleneksel pişirme gereçleri arasında yer alıyor.
Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri.
Sebze ve et yemekleri pişirmekte kullanılan özel toprak kap.
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece.
Gerçek güveç dediğin toprak kabında pişirilir. Yemeğe tat vermesi için çok az kuyruk yağı kullanılabilir ama daha sağlıklı olması için tereyağı ile de güveç kabı güzelce yağlanabilir. Fırın yerine ocakta pişirmek için kısık ateşte yavaş yavaş, lezzetler içine sine sine pişirilir.
İlgili 34 soru bulundu
Güveç ne kadar sürede pişer? Yaklaşık 1,5-2 saatte pişmiş olacaktır.
Toprak güveç kaplarının iç yüzeyi parlak görünümlü, cilalı ise sırlıdır. İç yüzeyi mat ve kaplamasız ise, sırsızdır. Toprak güveç kaplarına sırlama işlemi su sızdırmazlığı için yapılır. Bu işlem sırasında az da olsa, ağır metal olan kurşunda kullanılabilir.
Güveçler ilk aldığınızda buram buram toprak kokar. Bu kokunun sağlığa zarar vermemesi için giderilmesi gerekir. Elbette bir miktar koku kalacaktır; ancak toprak yüzeyin evde temizlenmesi bu konuda önemlidir. Topraktan yapılan güveç tenceresi ilk kullanım için öncelikle güveç içini yağlamanız gerekir.
GÜVEÇ YEMEĞİ PİŞİRME SÜRESİ: KAÇ DAKİKADA PİŞER? Güveç tarifi hazırlama süresi 40 dakika, pişirme süresi 1.5 saattir.
Yanmış güveç nasıl temizlenir sorusu da sıkça merak edilir. Dibi tutan güveçler için etkili bir temizleme yöntemi olan karbonat bir miktar su ile karıştırılarak Mac kıvamında güvecin hem iç hem de dış bölgesine sürülür. Bir sünger yardımı ile ovalayarak yanık lekelerini giderdikten sonra bol ılık su ile temizlenir.
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlarından olan güveç yemeklerinin yapıldığı güveç çanakları Türkiye'nin önemli el sanatları ve çanak çömlek imalat merkezi olan Nevşehir'in Avanos ilçesinde yapılarak, tüm Türkiye'ye ulaştırılıyor.
Ocaktan veya fırından aldığınız sıcak güveci doğrudan soğuk veya ıslak zemin üzerine koymayın. Bir altlık kullanın. Güveç kabınızı buzdolabına koymayın.
Güveç, killi toprakta pişirilerek şekil verilen yemek kabı olsa da, günümüzde yemek adı olarak kullanılır. Güveç kaplarında hazırlanan yemeklerden ilk akla gelen kuzu etidir. Demir ve vitamin deposu olarak bilinen kırmızı et, protein bakımından oldukça zengindir.
Güvecinizin büyüklüğüne göre ayarlayabileceğiniz bir miktar karbonata azar azar su ekleyerek macun kıvamına getirebilir, bu karışımı zarifçe güvecin içine, dışına sürerek temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Etler güvece alınıp suyunu çekinceye kadar kavrulur. (dana eti kullanacaksanız önden haşlamanızı tavsiye ederim.
Topraktan yapılan pişirme kapları pişirilen yemeğe ayrı bir lezzet katmaktadır. Özellikle de sarma, dolma, pilav ve et yemekleri toprak kaplarda pişirildiği taktirde çok üst lezzet basamaklarına ulaşmaktadır.
Güveçlerin içinin sırsız olması sağlık açısından daha yararlıdır. Çünkü güveçlerin sırla kaplanması her ne kadar su sızdırmaz olmasını sağlasa da sırların içerisinde kurşun vb. zararlı maddelerin olması güveçleri sağlığa zararlı hale getirmektedir.
Bir miktar karbonata yavaş yavaş su ekleyin ve macun kıvamına getirin. Bu karışımı güvecin içine ve dışına sürerek temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Güveci temizledikten sonra, tamamen kurulamayı, ters şekilde kapatıp kurumasını beklemeyi unutmayın.
Fırın yeterince ısınmamışsa ısınmasını bekleyip tamamen ısınan fırının zeminine güveç konur. 35-45 dakika sonra fırın 200 dereceye getirilir. 35-45 dakika sonra 180 dereceye getirilir. 45-60 dakika da böyle pişirilir.
Sırlı ve Sırsız: Toprak güveç sırlı ve sırsız olarak satılıyor. Sırlı toprak güveçlerin içerisinde parlak bir kaplama maddesi bulunur. Toprak Güveç sırlama işlemi güvecin su sızdırmasını engellemek için yapılan bir işlemdir. Ancak bu işlem sırasında bazı metaller, özellikle kurşun da kullanılıyor.
Cam ocaklarda, toprak kaplarla yemek pişirmeyiniz. (Güveç) Bek ve bek kapaklarının doğru ve merkezli yerleştirildiğinden emin olunuz. Yanıcı gözler üzerine konulan kaplar için belirtilen ölçülere riayet ediniz.
Güveç kap yapımında en önemli faktör toprağın kalitesi. En kaliteli toprak çeşidi ise Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki Kayapa'da bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri