Yargıtay uygulamasında bu işleme “çek veya senet kırdırma yoluyla tefecilik suçu” denilmektedir. Örneğin, 100.000 TL'lik bir alacağını 3 ay vadeli senede bağlayan kişi bu senedi tefeciye kırdırarak karşılığında 80.000 TL nakit almışsa tefecilik suçu işlenmiş olur.
“Tefecilik suçu, iktisadi hayatımızda, “senet kırdırma” denen usulle de işlenebilir. Örneğin henüz vadesi gelmemiş bir bononun vadesinden önce baş- kasına verilerek karşılığında bono üzerinde yazılı meblağdan daha az bir pa- ranın alınması durumunda tefecilik suçu oluşur.
Tefecilik Suçunda İspat
İspat etmek için fahiş bir miktarda ödünç para verildiğinin ispatı yeterli olacaktır. Bunun yanında tefecilik olarak meslek haline getirmek ya da daha önce böyle bir eylem gerçekleştirmemek suçun oluşması için bir unsur teşkil etmeyecektir.
Suçun oluşması şartları sağladığında herkes bu suçun faili olabilmektedir. Faiz karşılığı ödünç para aldığı savunulan kişi tefecilik suçunun mağdurudur. Kişinin parayı almış ödünç olması bir suç değildir.
Tefecilik Suçunun Cezası Nedir? Yukarıda verilen Türk Ceza Kanunu 241. maddenin fıkralarına göre tefecilik suçunun cezası 2 ila 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Borçlar zamanında ödenmezse faiz aydan aya artar ve kişi en sonunda aldığı paranın on kat, yirmi kat daha fazlasını borçlanır. Borçların ödenememesi durumunda haciz gibi hem insan onurunu zedeleyen hem de doğrudan doğruya maddi zara veren sonuçlar oluşabilir.
Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK 241/1). Suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır (TCK 241/2).
“Tefecilik Madde 241- (1) Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Tefecinin tefecilik suçundan beraat edebilmesi için suçun unsurlarının gerçekleşmemiş olması gerekmektedir. Yapılan yargılamada kişinin kazanç elde etme amacı güderek borç para verdiği tespit edilemez, kanıtlanamaz ise tefecilik suçu beraat söz konusu olacaktır.
90 Sayılı KHK'ye göre; “İkrazatçı, devamlı ve mutad meslek halinde, faiz veya her ne ad altında olursa olsun bir ivaz karşılığı veya ipotek almak suretiyle ödünç para verme işleriyle uğraşan veya ödünç para verme işlerine aracılık eden ve kendilerine faaliyet izni verilen gerçek kişilerdir.''
"Tefecilik ilişkisinde faiz karşılığı ödünç para alan kişi, iradi olarak faiz ilişkisinin tarafı olmakta olup gerçek anlamda suçun pasif failidir. Ancak kanun koyucu izlediği suç siyaseti gereği tefecilik fiilinin aktif failinin kolayca tespitini sağlamak amacıyla ödünç para alan kişiyi cezalandırmamıştır.
Eğer sıkışıp tefeciden borç para alırsanız, yüzde 20 faiz ödersiniz… Eğer sıkışıp kredi kartınızla avans şeklinde banka kredisi alırsanız, yüzde 26.40 oranında faiz ödersiniz. Merkez Bankası gösterge faizi olan bir haftalık repo faizi yüzde 7.5'tir.
c- Fail ve Mağdur
Tefecilik suçunun faili, “kazanç elde etmek maksadıyla başkasına ödünç para veren” herkes olabilir. Tefecilik niteliği gereği çok failli bir suç tipidir[41]. Bir tarafta ödünç para veren, diğer tarafta ise, ödünç para alan kişi yer almaktadır.
Ödünç para verme işlemi şu şekilde gerçekleşmektedir; tefeci (görünüşte malı satan kişi) POS cihazı ile kredi kartından çekim yapmakta, karşılığında ise nakit olarak borç vermekte ve çekim karşılığında gerçek bir mal veya hizmet alışverişi yapılmış gibi göstermektedir.
Türk Ceza Kanunu'nda belirlenmiş bir ceza ise, 2023 yılında günlük adli para cezasının alt limiti 20 TL, üst limiti ise 100 TL'dir.
Tefecilik suçunda öngörülen ceza miktarı gözetildiğinde TCK m. 66/1-e'de ola- ğan dava zamanaşımı süresi 8 yıl, uzamış zamanaşımı süresi ise m. 67/4 gereği 12 yıldır. Tefecilik suçunda suç tarihi, ödünç para verme tarihi olduğu için zamanaşımı da ödünç para verme anından itibaren başlar.
Beraat, kelime anlamıyla “aklanmak” manasına gelmektedir. Bu nedenle beraat kararı yargılanan sanığın masumiyetinin ispatıdır. Beraat kararı veya beraat kararının konusu olan olay hiçbir şekilde adli sicil kaydına işlenmez.
Tefecilik suçu, takibi şikayete bağlı suçlar arasında olmayıp suç, savcılık tarafından resen soruşturulur. Bu nedenle, suça ilişkin şikayetten vazgeçme halinde ceza davasının düşmesi neticesi meydana gelmez. Aynı şekilde söz konusu suça ilişkin uzlaşma prosedürünün uygulanması da mümkün değildir.
Beraat kararı bir yüksek mahkeme olan Yargıtay tarafından bozulduğunda, yerel mahkeme Yargıtay'ın bozma kararına karşı eski kararında direnebilir veya bozmaya uyma kararı vererek bozma kapsamında yargılama yaparak yeniden karar verir.
Kuran'ın günah diyerek haram ettiği “tefecilik ve tefeci faizi”dir.
Tefecilik; faiz ya da başka bir kazanç elde etmek maksadı ile bir kimseye ödünç para verme eylemi olup bu eylem, Türk Ceza Kanunu md.241'de suç olarak düzenlenmiştir. TCK içerisinde ekonomik suçlar adı altında hüküm altına alınan bu suç tipinin hukuki dayanağı TCK 241 düzenlemesidir.
Fâiz alıp vermek, hele tefecilik yapmak, İslâmiyette büyük günahlardandır. Bu kimse, bir başkasına hediye verse, ikram etse bunun haramdan olduğu iyi bilinmiyorsa alana caiz olur. Böyle kişiyle muamele de böyledir. Zira, helâl para ile haram para birbirinden ayrılmayacak şekilde karışıksa bunu almak caizdir.
“…TCK m.241 de öngörülen tefecilik suçunun manevi unsuru kazanç sağlamak özel kastıdır. Bu nedenle örneğin bir kimseye yardım amacıyla borç ya da ödünç para verilmesi suç değildir.” (Av.Erhan GÜNAY, Yargıtay Kararları Eşliğinde Tefecilik Suçu, 2.Baskı, ANKARA 2014, s.50).
Klasik tefecilik, Pos tefeciliği, Sanal Pos tefeciliği gibi yöntemlerle işlenen bu suça rastlanılması halinde vatandaşlarımızın kolluk birimlerine müracaat etmesi önem arz etmektedir. Dolandırıcılık suçu, hileli davranışlarla bir kimsenin aldatılması sonucunda sağlanan haksız yarar olarak tanımlanabilmektedir.
Kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemeyen borçlu, ödeyeceğine dair bir taahhütname imzalar ve ödemezse taahhüdü ihlal suçu işlemiş olur. Taahhüdü ihlal suçundan dolayı hapis cezası alır. Bu hapis cezası olarak adlandırılan; tazyik hapsi, en fazla 3 aylığına verilen bir disiplin hapsidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri