Funda Elmacıoğlu, "Pirinci veya bulguru önce kuru ısıda kavuruyorsunuz, ondan sonra suyunu koyarak kendi tekniğinize göre pişirip tüketime hazır hale getiriyorsunuz. Ancak pirinç ve bulgurun kavrulmadan pişirilmesi gerekiyor. Kavurma işlemi tahıl grubundaki bütün B grubu vitaminlerini tahrip ediyor.
Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bez koyarak kapağını kapatın. Ocağı en kısık ateşe alarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Eğer tencerede su kaldıysa, tencerenin kapağını açın ve ocağı kısık ateşe getirin. Bu şekilde pilavı 5 dakika daha pişirin ve suyun buharlaşmasına izin verin.
Bulgur pilavı eğer tencerede pişirecekseniz; yaklaşık 15-20 dk da pişer. Sonrasında da tencerenin kapağını hiç açmadan 10 dakika kadar demlenmesi beklenir.
Pilavın beyaz olmasını sağlamak için, pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekir. Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.
Bulgur pilavı tencerede 15-20 dakikada pişer. Ocaktan alınıp 5-10 dk kapağı açılmadan demlemeye bırakılır. Şayet düdüklüde pişirecekseniz 10-12 dk gibi kısa sürede düdüklüde bulgur pilavı yapabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
en kısık ateşte 2 su bardağı bulgura 4 su bardağı soğuk su ekleyince tarif tam tutuyor.
Ardından bulguru da içine atıp biraz bulgur pilavını kavuruyoruz her konulan bulgur bardağı için 1. 5 su bardağı ılık su koyuyoruz biraz karıştırıp tuzu ekliyoruz. (Tuzu damak tadınıza göre koyarsınız😀) Suyu çektikten sonra 15 dk bekleyip sunumu hazırlıyoruz.
Püf Noktaları
Bulgur pilavını çok kavurmak gerekir. Pirinç pilavı gibi hemen su dökülmemesi gerekir. Bulgur pilavına et çok yakışmaktadır. Bu yüzden mutlaka et suyu veya et bulyon kullanılmalıdır.
SOKAK PİLAVCILARININ LEZZET SIRLARI
Pirinci yeteri kadar bekletmek: Pirinçleri sıcak suya atarak en az yarım saat bekletmelisiniz. Böylece pirinçler nişastasını bırakarak pilavın tane tane olmasını sağlar. Bu yöntemle "Pilavım yine lapa oldu." derdinden kurtulabilirsiniz.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Bulgurlar genellikle üretim aşamalarında yıkanıp kurutularak paketleniyorlar. Bu yüzden aslında tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza pek de ihtiyaç yok. Özellikle ince bulgurlar suyla bir süre temas ettikleri durumlarda çabuk bir şekilde şiştikleri için yıkamanıza hiç ihtiyaç duymayan bir malzeme.
En önemli püf noktalarından biri ise pilavı çok kısık ateşte karıştırmadan pişirmek. Tanecikler küçülünceye, çıtır çıtır sesler çıkarıncaya kadar bu şekilde kavuruyorlar. Bu sayede pilavlar tane tane oluyor, birbirine asla yapışmıyor.
Fazla olan nişastadan arındırılan pirinç pilav yapıldığında sporcunun bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesini sağlamaktadır. İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir.
Pilav yaparken kapağını açmamaya ve sürekli olarak karıştırmamaya özen gösterin. Aksi takdirde pilavınızın lapa olma olasılığı %120 diyebiliriz. Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur.
Risotto (telaffuz: rizoto), et, tavuk veya sebze suyunda pişirilerek krema kıvamına getirilmiş bir tür pirinç pilavıdır. İtalyan mutfağının önemli yemeklerinden biri olan risotto, İtalya'da pirincin en yaygın tüketim şekillerinden biridir. Pek çok yörede pilava soğan ve şarap katılarak pişirilir.
1) PİRİNÇ PİLAVI(GOHAN):
Japonya'da her öğün yenen pirinç pilavı, öğle ve akşam yemeklerinde yan yemek, sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soyu sosu veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek olarak yenilmektedir.
pirinçleri yapışık pilava da verilen ad. bi kar yagma sekli. kocaman taneler halinde yavaştan yavaştan yagdiginda lapa lapa kar yagıyo denir. benim bildiğim de pilavı pişirip üzerine yoğurt konularak yapılan bir yemek çeşididir. genelde ishal olunca yapılır ki ishalken yenenler arasında en çekileni budur.
Ocağa aldığımız uygun bir tencerenin içinde tereyağını eritip kızdırın. Yağ eridikten sonra içine bulguru ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
Sıvıyağda önce yemeklik doğranan soğan kavrulur. Salça eklenip kavurmaya devam edilir. Çiğ kokusu çıkınca bulgur eklenerek iyice kavrulur. Bir bardak su eklenerek altı kapatılır.
Bulgur pilavı için öncelikle soğanları ince kıyın, sıvı yağ ile hafif kavurun. Üzerine doğranmış sivri biberi ekleyin, biraz daha kavurduktan sonra rende domatesi ekleyin, iyice kavurun. Bulguru ekleyerek 1-2 dakika kavurun ve sıcak tavuk suyunu ve sıcak suyu ekleyin.
Biraz kavurduktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı şekeri ekleyelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri