O anda nakit çıkışı yapmak istemeyen ya da mevcut nakit durumu ödemeye müsait olmayan işletmeler açısından çekler alternatif bir ödeme aracıdır. Hamil ya da lehtar olarak adlandırılan alacaklı kişi, çek üzerinde yazan tarihte ilgili banka şubesine giderek tahsilat işlemini yapabilmektedir.
Çeki hamiline düzenlerseniz, çeki elinde bulunduran herhangi bir kişi tahsil edebilir. Bu alanın boş bırakılması halinde, çek hamiline olarak işlem görür. Çek yaprağının üzerinde çeki düzenleyen kişinin vergi kimlik numarası mutlaka yer almalıdır. Çek, bankaya verildiği zaman karşılığı hemen ödenir.
Bankalarda para çıkış evrakı olarak kabul edilen çekler, bankalardan tahsil edilir. Çek üzerinde ismi geçen bankanın herhangi bir şubesinden çek tahsil işlemi yapılabilir. Eğer mevcut bankaya ulaşmak o an için mümkün değilse bu durumda farklı bankalardan da çek tahsilatı alınabilir.
Ticaret unvanı gösterilen banka, bedelin tahsili işini diğer bir bankaya bırakabilir. Bir banka, çizgili çeki, ancak müşterilerinden veya diğer bir bankadan iktisap edebilir. Aynı şekilde onu, sözü geçen kişilerden başkaları hesabına tahsil edemez.
Çek Kırdırma İşlemini Hangi Kuruluşlar Yapar? Bankalar ve de faktoring alanında faaliyet gösteren finansal kuruluşlar, 'Çek Kırdırma' işlemi ile yetkilendirilmiş kuruluşlardır.
İlgili 26 soru bulundu
Çekin kırdırılması, çek üzerinde yazılı tutarın, ödeme günü (vadesi) gelmeden önce tahsil edilmesi demektir. Böyle durumlarda çeki bozduracak kişi bankaya değil faktöring firmalarına müracaat eder. Faktöring firmaları dışında ticari piyasada bu işle meşgul olan kişi ya da firmalar da çek kırabilir.
Karşılıksız çekin tespit edilmesi ile birlikte çekin tahsili için icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Başka bir deyişle çeki ciro eden kişi ödeme emrine 5 gün içerisinde itiraz etmezse, icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Çeki ciro eden tarafa ciranta adı verilir. Ciranta elindeki çeki ciro ederek çek değerini tahsil etme ya da faktoring yapma gibi hakları devretmiş olur. Çek ciro işleminin hitabı taraf ciro işleminden sonra çeki istediği gibi kullanabilir. Bu kişi de aynı zamanda çeki başka bir kişi ya da işletmeye ciro edebilir.
- Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
O anda nakit çıkışı yapmak istemeyen ya da mevcut nakit durumu ödemeye müsait olmayan işletmeler açısından çekler alternatif bir ödeme aracıdır. Hamil ya da lehtar olarak adlandırılan alacaklı kişi, çek üzerinde yazan tarihte ilgili banka şubesine giderek tahsilat işlemini yapabilmektedir.
Sizin yazdığınız çekleri tedarikçileriniz, sizin çalıştığınız banka şubesinden tahsil eder. Eğer çekin tahsilatı için başka bir bankaya verir ise çek takasa girer ve süreç 1-2 gün uzayabilir. Elinizde müşteri çeki var ise tahsil için çekin üzerinde yazılı olan bankaya vermeniz, size zaman kazandıracaktır.
Bunun için çekle beraber bankaya başvurmak ve çekin takasa verilmesini talep etmek yeterli olacaktır. Banka bu süreçte birkaç soru soracak ve uygun görürse çekin arkasına ciro yapacaktır. Daha sonra bankaya bir imza verilir ve banka çeki takas yoluyla tahsil eder.
Çek Kanunu MADDE 3 – (1) Karşılığı bulunan çek, hesabın bulunduğu muhatap bankanın herhangi bir şubesine ibraz edildiğinde hamilin varsa vergi kimlik numarası saptandıktan sonra ödenir. Ancak çek, hesabın bulunduğu şubeden başka bir şubeye ibraz edildiğinde, o şubece karşılığı sorulmak suretiyle ödenir.
Çek Ne Zaman Geçersiz Olur? Çek üzerinde mutlaka ödenecek olan tutar para cinsinden yazılmalıdır. Aynı zamanda yazım yanlışı ya da okunaksız yazılar olursa çek geçersiz olur. Çekin ödenmesi için bir bedele ve şarta bağlanmaması gerekir.
İbraz süreleri içinde takasa verilen bir çek ödenmez ise çek karşılıksız çıkmış olur ve çekin arkası yazdırılmalıdır. Karşılıksız çıkan çekin aslını banka tutacak ve müşterisine fotokopisini verecektir. Alacaklı bu karşılıksız çek fotokopisi ile icra müdürlüklerine başvurarak alacağı için icra takibi başlatmalıdır.
Normal şartlarda kısmi ödeme yapılmışsa kişi çeki bankaya iade etmez ve elindeki bu çek ile birlikte çeki düzenleyen kişiye veya diğer müracaat borçlularına başvurur. Ancak uygulamada bankalar kısmi ödeme yaptığında bu çeki geri alır ve kendileri tarafından onaylanmış bir suretini iade eder.
ÇEKTE ZAMANAŞIMI
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 814. maddesi; ''(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Nakit yükümlükler bankalar tarafından Takasbank nezdinde açılan CEKTK mutabakat hesabına en geç saat 12:00'a kadar gönderilir.
Borçlu kişi çek borcunu ödeyemediği takdirde öncelikle kişiye 1500 güne kadar adli para cezası veriliyor. Kişi kendisine verilen bu sürede borcunu ödemezse hapis cezasına çevriliyor. Her yıl binlerce karşılıksız çek mahkemeye sunuluyor. Karşılıksız çek ise vaktinde ödenmemiş çek anlamına geliyor.
Yapılan değişiklikle öngörülen ceza dikkate alındığında 6273 sayılı yasa ile Çek Kanunun karşılıksız çek keşidecisi yani karşılıksız çek düzenleme fiilinin sorumlusu bakımından lehe olduğu açıktır.
İlişki kurmak belgelemek kaydı ile tabii her kese kesebilir.Tedarikçilerine keser ama belgesini alır arşivler almıyorsa kendini ve karşı tarafı da riske atmış olur.Bazen bazı ortaklar şahsı işleri için şirketin kartlarını ve çeklerini kullanıyorlar tabii bunlar ayrı değerlendirilir.Kolay gelsin.
Bir diğer hamiline çek türü ise tacir olmayan hamiline çektir. Bu çek, tacir olmadığı halde kredi derecelendirme notu iyi düzeyde olan bireylere verilmektedir. Tacir olmayan hamiline çekler, yalnızca ait olduğu kişi tarafından düzenlenebilmektedir.
1- Hiçbir ticari bir işlem olmadığı halde düzenlenmiş olan hatır çekleri, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 241. Maddesi uyarınca tefecilik suçu kapsamına girmektedir. 2- Çeki veren firma kazanç elde etmek amacı ile bir başkasına ödünç para vermiş sayılmaktadır. Bu suçta, kazanç elde etme amacının varlığı şarttır.
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) aracılığıyla ilgili banka ve diğer bankaların çek bildirimleri üzerinden çeklerin sahte veya ikiz çek olup olmadığı sorgulanabilir. Sorgulama KKB üyesi tüm banka ve faktoring şirketleri üzerinden yapılabilir.
Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu'nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi. Bundan böyle çeklerin kar- şılıksız çıkması halinde borçlu kişiler hapis cezası tehdidiyle karşılaşmayacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri