İşitsel kemiklerin yokluğu, orta ila şiddetli bir işitme kaybı oluşturur. "Ossicula" terimi, "minik kemik" veya "kemikçik" anlamına gelir. Terim vücuttaki herhangi bir küçük kemiğe atıfta bulunsa da, tipik olarak orta kulaktaki malleus,
İnsan vücudundaki kemikçik adı verilen en küçük üç kemik orta kulakta bulunur. Ayrı ayrı Malleus (çekiç), Incus (örs) ve Stapes (üzengi) olarak adlandırılırlar. Orta kulağın görevi, kulak zarından gelen titreşimleri işitsel kemikçikler yoluyla iç kulağa iletilmesidir.
Memelilerde tüy yoktur, kıl bulunur. Üç tane iç kulak kemiği (çekiç, örs, üzengi) bulundururlar. Sürüngenlerde ise 1 tane (üzengi) bulunur.
Orta kulak, sesi kulak zarından iç kulağa iletmekle görevli, küçük ve hava dolu bir boşluktur. Orta kulağın bölümleri, çekiç, örs ve üzengi adı verilen üç kemikçiktir.
İnsan vücudundaki en küçük kemik orta kulakta bulunan üzengi kemiğidir.
İlgili 15 soru bulundu
Üzengi, insan vücudundaki en küçük ve en hafif kemiktir ve üzengi ile benzerliğinden dolayı Latincede de üzengi manasına gelen "stapes" ismi kullanılmaktadır. Üzengi kemiğinin sesle beraber hareket edip etmemesi incelenerek, işitme kaybı ve çeşitli hastalıklar tespit edilebilir.
Vücudumuzdaki en küçük kemikler daha doğrusu kemikçikler: çekiç, örs, üzengi (malleus, incus, stapes). Boyutları tam olarak bu kadar.
Örs, üzengi ve çekiç vücudumuzdaki en küçük kemiklerdir. Sadece birkaç mm uzunluğundaki bu kemiklerin işitmede çok önemli bir rolü...
Orta kulakta yer alan kemikler malleus (çekiç), inkus (örs) ve stapes (üzengi) dir. Kemikler tek katlı yassı epitelle örtülüdür. Hareketli Sinoviyal eklemle birbirlerine bağlanır.
Kulak zarı ve üç küçük işitme kemikçiği (örs, çekiç, üzengi) orta kulakta bulunur. Bu yapılar ses dalgalarını güçlendirerek iç kulak sıvılarına iletme görevi yaparlar.
İlk kemik malleus (çekiç kemiği), ortadaki incus (örs), sondaki stapes (üzengi) adını alır.
Kulak zarı bu titreşimleri orta kulaktaki çekiç (malleus), örs (inkus) ve üzengi(stapes) kemiklerine gönderir. Üzengi kemiğinin hareket etmesiyle iç kulaktaki sıvı da hareket eder ve iç kulaktaki hücreler uyarılır.
Kulak kanalı ya da dış kulak yolu (Latince: meatus acusticus externus) dış kulaktan orta kulağa ya da timpan membrana (kulak zarı) kadar uzanan kanal şeklinde bir yoldur. Erişkin bir insanda kulak kanalı kulak kepçesinden kulak zarına kadar uzanır ve boyu yaklaşık 2,5 cm, çapı ise 0,7 cm'dir.
Örs (Latince: incus), orta kulakta bulunan bir kemiktir. Örs şeklindeki küçük kemik üç kulak kemiğinden biridir. Örs yanal olarak bağlı olduğu çekiç kemiğinden (malleus) gelen titreşimleri üzengi kemiğine (stapes) iletir.
Çekiç (Latince: malleus), orta kulakta yer alan, kulak zarına temas eden ve örs kemikçiğine bağlı çekiç şeklinde küçük bir kulak kemiğidir. Latincesi malleus olan kemik, bu dilde de çekiç manasına gelmektedir. Ses titreşimlerini kulak zarından incus'a (örse) iletir.
Uzun kemikler kol ve bacak kemikleridir. En uzun kemik ise uyluk kemiğidir. Yassı kemikler: Bu kemiklerin genişliği uzunluklarından ve kalınlıklarından daha fazladır.
2.1.1.Malleus
Orta kulak kemikçiklerinin en büyüğü olup membrana tympani'ye tutunmuştur (Şekil 2.2). Şekil bakımından çekice benzer. 8-9mm uzunluğundadır (2, 7, 8). Bunun 6,3mm'si manubrium mallei'ye aittir (1).
Orak ve çekiç (Unicode: "☭"), komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir.
Dalız, kulak bölümlerinin içinde salyangoz ile birlikte işitmeden sorumlu olan bir bölümdür. Dalız sayesinde işitme gerçekleşir ve dalız da iç kulakta yer alır. Dalız, oval pencereden gelen işittiği ses dalgalarını salyangoza iletir ve salyangoz da beyne ileterek işitmenin tamamlanmasını sağlar.
Yassı kemiğin yapısında sert kemik doku, eklem kıkırdağı, süngerimsi kemik doku, kemik zarı, sinirler ve kan damarları yer alır. Sarı ilik ve kemik kanalı bulunmaz. Vücudumuzdaki yassı kemikler arasında kafatası kemiği, kürek kemiği, kaburga kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemiği bulunur.
Kafatası kubbesi kemikleri (alın kemiği, duvar kemiği, Ģakak kemiği, artkafa kemiği), kaburgalar, kürek kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemikleri yassı kemiklerdir.
Yassı kemikler (Ossa plana) : İnce ve kavisli kemiklerdir. Kafa tası kemikleri, kaburgalar, kürek kemikleri ve göğüs kemiği yassı kemiklerdir. kemiklere (Ossa pneumatica)'de örnek teşkil ederler. bulunan kemiklerdir.
Uzun Kemikler: Boyu eninden fazla olan kemiklerdir. El, ayak, kol ve bacaklarda bulunan kemikler bu gruba girer. Ön kol kemiği, pazı kemiği, bacak kemiği, uyluk kemiği, kaval kemiği, baldır kemiği ve parmak kemikleri vücudumuzdaki uzun kemiklerdir.
Uyluk Kemiği Nedir? Latince ismi femur kemiği olan uyluk kemiği, kalça ekleminden başlayıp dize kadar uzanan, güç, hacim ve uzunluk bakımından en uzun olan kemiktir. Uyluk kemiği ayakta durma ve hareket etme kabiliyetinin önemli bir parçasıdır. Uyluk kemiğini çevreleyen oldukça geniş bir kas dokusu bulunmaktadır.
Uzun kemiklerin başı ile gövdesi arasında kemiğin boyuna uzamasını sağlayan ve kıkırdak dokudan oluşan tabaka “epifiz plağı (büyüme plağı)” olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri