Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur.
Erkeklerde 30-40 yaşında, kadınlarda 50-60 yaşında başlar. Erkeklerde saç çizgisinin geri çekilmesi, saçlarda incelme ve o alanın tamamen saçsız halde ortaya çıkması ve tepe açıklığı ile görülürken, kadınlarda saç çizgisi gerilemez, taç biçiminde bir seyrelme görülür.
KELLİK NASIL BAŞLAR? Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden sürat ile dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıç belirtisi olabilir. İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir. Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.
Saçlar önce matlaşır ve cansızlaşır. Zayıflayan saç kökleri uzamaz ve gelişemeyen saçlarda dökülmeler başlar. Saç dökülmesi, erkeklerde şakak bölgesinde kadınlarda ise tepe bölgesinde açıklık görülmesi ile başlar. Zayıflayan saç kökleri bir süre sonra ölür ve kelleşme görülen bölgelerden yeni saçlar çıkamaz.
Erkeklerde saçların dökülmesi 20'li yaşlarda başlayabilir. Bazı durumlarda bu daha geç de gerçekleşebilir. Tamamen dökülme ise 15 ila 20 yıllık süre içerisinde tamamlanır. Stresin saç dökülmesi üzerinde etkisi de bulunmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Günde 150-200 saç telinin dökülmesi normaldir. Önemli olan, bu dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasıdır. Günde 200'den fazla saç kaybederseniz ve dökülme aniden meydana gelirse, reaktif saç dökülmesidir.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı.
Kellik, sadece erkek (baba) tarafından aktarılan bir özelliktir.
Türk erkeklerinin yüzde 60'ında kellik görüldüğü saptandı. Kelliğin yüzde 45'inin kalıtım, yüzde 35'inin ise stresten kaynaklandığı belirten Dr. Can Mermerci, ayrıca dengesiz ve yetersiz beslenmenin de kelliğe neden olduğunu söyledi.
Bu kulağa geldiği kadar saçma bir soru değil. Çünkü saçlarınızın dökülmesi kelleştiğiniz anlamına gelmiyor. Kellik genetik bir durum olabilirken, saç dökülmesinin nedeni oldukça değişkenlik gösteriyor. Eğer paç paç saç dökülmesi varsa alopecia olabilir.
Saç dökülmesi saç büyüme döngüsündeki değişiklikler sebebiyle oluşur. Saç büyüme döngüsünde normalde çoğu saç büyüme fazında (anagen faz) uzun süre kalır. Bu süre 3-6 yıl sürer. Sonrasında dökülür ve yerine yeni saç çıkar.
Erkek tipi saçların dökülmesinde her ne kadar çeşitli doğal tedavi yöntemleri olsa da en etkin sonuç sunan tıbbi tedaviler daha çok tercih ediliyor. Bu kapsamda kellik sorunu yaşam boyu yok edilebiliyor. Ancak tedavi süreci boyunca doktor talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir. Saç dökülmesi artık önlenebilir.
Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla sayıda görülmektedir. Geçtiğimiz yıllara oranla bu duruma daha fazla rastlanmasının nedenleri aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler yer almaktadır.
Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla görülmektedir. Bu durumun nedenleri arasında aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler vardır.
Teknik olarak söylemek gerekirse saç ekiminin yaş sınırı yoktur. Örneğin; her hangi bir şekilde (yanık, kaza gibi) saçlarının bir bölümünü kaybeden bir çocuk için saç ekimi tıbbi bir gerekliliktir. Saç ekimi çocukluk döneminde bile yapılabilir.
Saçın dökülme oranı yaşla birlikte artarken, gençlerin saç dökülmesine karşı korunaklı olduğu anlamına gelmez. Aslında, Uluslararası Saç Restorasyon Cerrahisi Derneği, saç dökülmesinin gençler arasında 15 ile 20 yaş arasında yaygın olarak görülmeye başlandığını belirtiyor.
Saçlarını diğer ülkelerden daha hızlı kaybetme eğiliminde olan en saçsız 21 ülke belirlendi. Buna göre, en çok kel erkeğin Çekya'da bulunduğu ortaya çıktı. En çok saçsız erkeğin bulunduğu ülkeler açıklandı.
Saç dökülmesi 25 ila 35 yaş arası en yoğun karşımıza çıkar. 45´li yaşlardan sonra hız kesmekle beraber 40´lı yaşlarda başlayan ve hızla ilerleyen saç dökülmeleriyle de karşılaşmaktayız.
Kellik yalnızca genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaz. Genetik aktarım dışında kelliğe yol açabilen başka pek çok sebep vardır: Hormon seviyeleri, çeşitli sağlık problemleri, nem, güneş ışığı, beslenme alışkanlıkları ve her şeyden önemlisi de stres, kelliğe yol açan en büyük etmenlerdir.
Eğer babanız kelse sizin de kel olma olasılığınız çok yüksektir. Özetle saçınızın ne kadar uzun olduğunun hiçbir önemi yoktur,Kellik çoğunlukla genetiktir yani ister yakın veya ister uzak akraba olsun sizinle aynı geni taşıyan biri kelse sizin de kel olmanız olasıdır.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Kadınlar ve erkeklerde minoksidil, erkeklerde finasterid olmak üzere kelliğin tedavisinde şu an için iki ilaç kullanılıyor. Bu ilaçların yan etkileri olması ve çoğu zaman etkili olmamaları gerekçesiyle insanlar genelde saç nakli operasyonunu tercih ediyor.
Çünkü Avrupa ve Ortadoğu akın akın Türkiye'ye saçlanmaya geliyor, Genellikle erkeklerin muzdarip olduğu saç dökülme ya da kellik sorunu dünya nüfusunun yüzde 80'ini etkileyen, kadınlarda da görülen önemli bir sorun.
Erken Yaşta Saç Dökülmesinin Olası Sebepleri
Mevsimsel değişiklikler, genetik yapı, hormonal bozukluklar, alerjik reaksiyonlar, kötü beslenme, demir eksikliği, stres, yanlış ürün kullanımı gibi durumlarda saç dökülmesi meydana gelebilir.
Nuri Soysal Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, "Erkeklerde saç oranı testosteron (erkeklik) hormonuna bağlı. Bu hormonun seviyesini yüzde 90 oranında anneden geçen genler belirler. Bu nedenle kellik öngörüsü için annenin ailesindeki erkeklere, babaya değil dayıya bakılmalı." dedi. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri