Kesilmiş sütten peynir yapmak en çok tercih edilen değerlendirme yöntemidir. Kesilen sütün içine biraz limon sıkarak kaynatmaya devam edin. Böylece peynire dönüşmesi mümkün olacaktır. Peynir altı suyunu süzün dökmeyin, çünkü bu su oldukça faydalıdır.
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Neden? “Sütümüz pastörizasyon işleminden geçirilmektedir. Bunu yapmamızdaki amaç çiğ sütte bulunan zararlı mikroorganizmaları ve patojenleri etkisiz hale getirmektir.
pH değeri 6,50 altına düşen sütlerden yoğurt yapmak mümkün değildir. Çünkü süt kaynatma sırasında veya kendiliğinden kesilecektir.
Sütün kesilmesinin sebebi, bakterilerin ürettiği asitlerin kazein adlı proteini etkilemesidir. Asit ile kazein arasında etkileşim meydana gelir ve kazein proteinleri topaklaşarak çözelti oluştururlar. Bu olaya süt kesilmesi denmektedir. Bazen süt, kaynatma esnasında da kesilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Peynir altı suyu denilen ürünün, gerçek ve en doğal halidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, kemik erimesini önleyici,mide koruyucu vb faydaları vardır. Rahatlıkla tüketebilirsiniz.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Bütün bu çabalara rağmen anne sütünün kesilebildiğini aktaran Öztürk, "Annenin çeşitli nedenlere bağlı yaşadığı stres de sütün kesilmesine neden olan etkenlerden biridir. Yeni doğum yapan annelerin en büyük korkularından biri de strese bağlı sütün kesilmesidir" dedi.
Yoğurdun kıvamını ve kalitesini ayarlayacak en önemli etken yoğurdun mayasıdır. Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir.
Bozuk sütü kokusu ele verir
Anne sütü bozulduğunda ise en belirgin şekilde, kokusu değişmektedir. Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır.
Dibi yanık yoğurt da denilir. İnek ve keçi sütünden yapılabileceği gibi daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibi tutturulur ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılır. Yanık yoğurt fazla tüketilmediği taktirde zararlı değildir.
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir. Sütün kesilmesi uzun süre bekletilmesinden ya da yanlış kaynatılmasından kaynaklanabilir.
Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde kendiliğinden köpükler oluşmaya başladıysa, bozulmuş olduğunu gösterir. Sütün kokusu; Süt bozuldukça kokusu da kötüleşmeye ve ekşimeye başlar.
Ambalaj dışı açık olarak tedarik edilen sütlerin çok kaynatılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Dolayısıyla tutmayan yoğurdunuzu tekrar mayalayabilir ve kullanabilirsiniz. Çökelek yapabilirsiniz: Tutmayan yoğurdunuz için üzülmeyin. İsterseniz tekrar mayalayabilirsiniz ya da çökelek yapabilirsiniz.
Enjektörle üstten mama veriyoruz. Bebek sütün annesinin göğsünden geldiğini sanarak emmeye başlıyor. Böylece süt kanalları uyarılıyor ve yeniden süt üretimi başlıyor. Bunu 1 hafta süreyle bebeğin beslenmesi gereken her 3 saatte bir tekrarlıyoruz.
Ancak bebeğin gelişimi açısından 2 yaşının ardından sütten kesilmesi gerekir. Çünkü sütten kesilmeyen bebek bir süre sonra ek gıdaları reddeder ve iştahı kapanır. Bu durum kansızlığın gelişmesine neden olur, uyku problemleri ortaya çıkabilir ve ek olarak diş çürükleri görülebilir.
Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer. Bu olayı en az hasarla atlatmak için annelere öneriler... Emzirmeyi azaltırken memede oluşabilecek şişlik, ağrı, kızarıklık açısından anne dikkatli olmalı.
Sütü ocağa koymadan önce sütünüzün kesildiğini anladığınızda veya kaynatırken baktınız kesilmeye başladı beş dakika kadar kaynatalım. Daha sonra buna iki tatlı kaşığı tuz ilave edelim. Tekrar iyice kesilmesi için 2-3 dakika kadar kaynatalım.
Beyaz renkte bulunan bir süt, bozulmaya başladığı zaman aynı zamanda sarılaşmaya da başlar. Bozulma sürecinde sütün bekleme süresi uzadıkça süt kırmızımsı ve mavimsi bir renge dönüşür. Aynı zamanda sütün üzerinde köpükler ortaya çıkmaya başlar ve sütün tadı acılaşmaya başlar.
Akıntı mantar enfeksiyonunda, süt kesiği görünümündedir ve yoğun kaşıntı eşlik eder, bakteriyel vajinozda akıntı gri-beyaz yapışkandır ve balık kokuludur, trikomoniyazisde ise köpüklü sarı yeşil renkte ve çok kötü kokuludur.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Yoğurt mayalarken kaynatılan sütün sıcaklığı da uygun olmalı. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri