Çekilen aracın sahibi gelirse, otoparka götürülmeden ceza kesilerek araç teslim edilir. Kaldırma ve çekme işleminde görevliler dikkatli ve titiz davranır. Görevlilerin hatasından kaynaklanan hasar, çekici sahibince ödenir. Araçtaki değerli eşyalar sahibine tutanakla teslim edilir.
Çekme kararı trafik görevlilerinin kanaatinde olacak ve aracın plakası ile ihlal durumu görüntülenecek. Bu kayıtlar uygun ortamlarda muhafaza edilecek. Aracın çekimi esnasında sahibinin gelmesi halinde ödenecek ceza karşılığında araç teslim edilecek. Araç sürücüsünün çekici üzerinde seyahat etmesine izin verilmeyecek.
6 aydan içerisinde otoparktan alınmayan araçlar için araç sahibine tebligat gönderilir fakat yine de araç halen daha alınmamışsa devlet hazinesine aktarılır. Devlet hazinesine aktarıldıktan sonraki 5 yıl içerisinde araç sahibi müracaat ederse emanet sahibine yapılan ödeme aracın sahibine aktarılır.
Çekilen Araç Nasıl Alınır? Çekilen aracın yalnızca sahibi veya muvafakatnamesi bulunan kişilerce alınır. Eğer araç şirket üzerine kayıtlı ise şirket imza sirküleri ile araç teslim alınır.
Otoparka gitmeden kullanıcıların kimlik belgeleri ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor. Oradan alınan çıkış belgesi ile otoparktan araçlar teslim alınabiliyor. Çekme esnasında oluşabilen hasarlar kasko poliçesi kapsamında teminatlandırılıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Konu üzerinden kesilmiş bir ceza yoksa şayet aracın çekildiği otoparka evraklarınız ile giderek motosikletinizi geri alabilirsiniz tabi otoparka da bir miktar ödeme yapmanız gerekmekte.
Park cezası genel anlamda taşıma yapılan mesafeye göre belirlenir. Parka alınan araçlar için günlük 12 TL ücret vardır. Bununla birlikte 3 aşamanın da kullanımı sonucunda aracın çekilmesiyle 236 TL ceza oluşur.
Söz konusu alana ismi yazılan kişiler haricinde aracın kiralama süreci boyunca başka kişiler tarafından kullanılmaması gerekiyor. Eğer kullanılırsa ve herhangi bir kaza durumu olursa araç üzerindeki tüm sigortalar geçersiz oluyor ve masrafı ödemek de aracı kiralayan kişiye düşüyor.
Kiralık aracı kendiniz teslim alıp, yine kendiniz teslim etmelisiniz. Eğer kiraladığınız aracı başkasının teslim etmesi gerekiyorsa bu durumda aracı kiralarken bu kişinin de ehliyetiyle birlikte sizinle aracı teslim almaya gelmesi ve ek sürücü olarak kiralık araç sözleşmesine imza atma zorunluluğu bulunur.
Kiralık aracı kiracı haricinde başkası sürebilir mi? Kiralık araç, aracı kiralayan şahıs dışındaki kişi/kişilerce kullanılabilir fakat rezervasyon aşamasında Zizycar üzerinden belirttiğiniz ek sürücü haricinde başkası kullanamaz.
Bunun için 1550 ye PARK (BOŞUK) ARAÇ PLAKASI yazarak aracınızın çekildiği yerin bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Trafikten Men Cezasının Nedenleri
Aracın teknik aksamının sağlıklı olmaması, bakım takvimine uyulmaması sonucu oluşan teknik eksiklikler ceza sebebidir. Trafiğe çıkmaya uygun olmayan araçlar men cezası alır. Servis frenleri, lastikler, ışıklar, fren sistemi tüm teknik yeterlilikleri sağlamalıdır.
Yukarıda sayılan trafik suçlarından kaynaklı olarak araç trafikten men edildi ise sürücünün aracına kolluk görevlileri tarafından el konulur. Ayrıca sürücüye idari para cezası uygulanarak araç otoparka çekilir. Araç trafiğe çıkmaya elverişli hale gelene kadar sürücüye iade edilmez.
Güvenlik uygulamasına ücret yok
Yeni sistemle birlikte otomobilleri güvenlik nedeniyle çekilen vatandaşlar çekici ve otopark ücreti ödemeyecek. Bu bilgi de SMS ile telefona gelecek.
“HER ARACI KALDIRIP GÖTÜREMEZSİN”
Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. Madde açık; başka araçların giriş çıkışını engellemiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışını engellemiyorsa o araç çekilmez.
Evin önüne, garaj önüne park eden araç nasıl çektirilir diyorsanız bunları da 155'i arayarak hemen bildirin ve aracın çekilmesini isteyebilirsiniz. Kolluk kuvvetleri en kısa sürede araç hakkında gerekli işlemleri gerçekleştireceklerdir.
Kiraladığınız aracı yalnızca sözleşme ve teslimat formunda belirtilen kişi/kişiler kullanabilir. Aracın, kiralayan şahıs dışındaki kişi/kişilerce kullanılabilmesi ilave sürücü/sürücülere ait sürücü belgesi bilgilerinin kira sözleşmesinin üzerinde gösterilmesi ve ek sürücü bedeli ödenmesi ile mümkündür.
Kiralık araç trafik cezası makbuzu emniyet tarafından araç kiralama firmasına tebliğ edilir. Bu tebliğde kesilen cezanın ve saati de yer almaktadır. Araç kiralama firması bu bilgiler ışığında araçları o tarih ve saatte kim tarafından kiralandığını tespit eder.
Evet, araçlarımızda sigara içilmesi yasak.
Kontrolde aracın kiralama şirketine ait olduğu anlaşılınca, trafik polislerince motorlu aracın sürücü belgesi olmayan kişi tarafından sürülmesine izin vermekten araç tescil plakasına istinaden trafik para cezası düzenlerler.
Başkasının Arabasını Kullanmak Cezası
Cezası bulunmayan bu durumun aracın trafik kazasına karışması durumunda yükümlülükleri bulunmaktadır. Kazaya sebebiyet veren sürücünün cezai yaptırımları ve tazminat yükümlülükleri bulunmaktadır. Sürücünün yanı sıra araç sahibi de sürücü kadar sorumludur.
Kullanıcı Bilgisi. Kiraladığınız aracı yalnızca sözleşme ve teslimat formunda belirtilen kişi/kişiler kullanabilir. Sözleşmede belirtilmeyen üçüncü kişilerin, aracı kullanmaları halinde meydana gelebilecek hasarlarda, hiçbir hasar güvencesi geçerli değildir.
Eğer çekme belgeli araç trafiğe çıkarılırsa araç sahibine ceza kesilir. Trafikte çekme belgeli araç kullanmanın cezası ise 2023 yılının güncel ceza tutarlarına göre 4.064 TL'dir.
Çekme belgeli araç hiçbir şekilde trafiğe çıkamaz. Trafiğe çıkması yasaklanan çekme belgeli araç trafik polisleri tarafından fark edildiğinde direkt olarak cezai işlemler uygulanır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında araç sahibine ceza uygulanmaktadır.
Çekme belgesine sahip olan bir araç çeşitli sebeplerden dolayı aracın trafikten çekilmiş olduğu anlamına gelmektedir. Çekme belgeli araçların çoğu kaza sonucu kullanılamaz hale geldikleri için trafikten çekilir. Ancak bütün çekme belgeli araçların kazada hasar almış olduğunu söylemek doğru değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri