Doktor tarafından fiziksel muayene sırasında ağrı, kas refleksleri ve kas gücünüzün değerlendirmesi yapılır. Fiziksel muayene sonrası bel fıtığı teşhisi için şu yöntemlere başvurulur: Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Bel fıtığı şüphesi için en yaygın ve doğru görüntüleme testi MRI'dır.
Manyetik rezonans görüntüleme metodu teşhiste ve ayırıcı teşhiste büyük kolaylıklar sağlar. Ayrıca hastanın x-ışını almaması ve çeşitli planlardaki üstün görüntüleme yeteneği; omurilik, sinirler ve diğer yumuşak dokuları net bir şekilde görüntüleyebilmesi manyetik rezonansı giderek daha da öne çıkarmaktadır.
Ayırıcı teşhis için kan ve idrar incelemeleri yapılabilir. Neticede yapılan muayene, tetkik ve tahliller sonucunda hastanın bel fıtığı olup olmadığı, bel fıtığı ise hangi safhada bulunduğu net bir şekilde ortaya konacaktır.
Bel fıtığı teşhisi nasıl konur? Hastalığın tanısında; klinik muayene bulgularının yanı sıra röntgen, MRI (Manyetik Rezonans), CT (Bilgisayarlı Tomografi) sıklıkla kullanılır. EMG dediğimiz sinirlerin elektro fizyolojik tetkiki gerekebilir.
Fıtık tanısı temelde hastanın öyküsü ve fizik muayene ile konur. Hastanın fıtığa uyan belirtiler tanımladığı ancak muayenede net fıtık saptanamayan olgularda bölgeninultrasonografik incelenmesine ihtiyaç duyulabilir.
İlgili 38 soru bulundu
İnsizyonel herni (ameliyat kesisi) fıtıklarında, karın duvarındaki açıklığın büyüklüğünü ve fıtık içeriğini en doğru değerlendirmek için bilgisayarlı tomografi de kullanılmaktadır.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Önce teşhiş ile başlayalım: kasık ve karın duvarı fıtıklarının teşhisi ultrason ile rahatlıkla yapılabilir. Bunun yanında fıtığın boyutlarını ölçme, komşu yapıları belirleme, kasların ve yumuşak dokuların durumunu belirleme, diyastazı ölçme, gizli fıtıkları ortaya koymada çok etkili bir tekniktir.
Disklerin yıpranması (dejenerasyonu) ve esnemesi (bulging) ise doktorlar tarafından hastalara genellikle fıtık başlangıcı olarak açıklanır. RESİM 1: Bu bel MRG'si kesitinde üstteki 2 dairede fıtık başlangıcı denen bulging, en alttaki dairede ise protrüzyon denen bel fıtığı görülmektedir.
Günümüzde manyetik rezonans (MR) ile bel fıtığı tanısı kolaylıkla konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir. Bel fıtığında MR filmi bize omurlar, disk ve sinir kökleri ile omurilikte fıtığa bağlı oluşan değişiklikler hakkında detaylı bilgi verir.
ŞİŞLİK OLMADAN KASIK AĞRISI FITIK OLABİLİR
Bu nedenle şişlik olmayan kasık ağrılarında nokta fıtık olarak adlandırılan erken kasık fıtıkları akla gelmelidir. Ağır yük kaldırmak, şiddetli öksürük, kronik kabızlık, uzun süre ayakta durmak gibi karın içi basıncı artıran şeylerden uzak durmak fıtık oluşumundan koruyabilir.
Bel fıtığı söz konusu olduğu zaman gidilecek olan doktor ortopedi doktoru olarak öne çıkar. Sonuç olarak şikayetlere bağlı şekilde tetkik ve teşhis her yapılır. Bu teşhis neticesinde probleme bağlı olarak tedavi yöntemleri ele alınır.
Düzenli yürüyüş ve egzersiz omurga kaslarının kanlanmasını arttırarak gelişmesini sağlar. Gelişen omurga kasları da gündelik aktivite ve ağırlık kaldırma sırasında vücuda binen yükün büyük kısmını alarak omurganın korunmasına yardımcı olur. Bu sayede kireçlenme ve bel fıtığı gibi hastalıkların gelişmesi önlenmiş olur.
Fıtık şikayetlerine genel olarak ortopedi bölümü bakar. Bel, boyun, kasık ya da göbek kısmında meydana gelen fıtık belirtileri ortopedi uzmanı tarafından takibe alınarak, şikayetlerin fıtık olup olmadığı eğer fıtık ise hangi aşamada olduğunun tespit edilmesi için bir takım tıbbi işlemleri yapılıyor.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Kalçadan ya da belden aşağı doğru inerek bacağa vuran ağrılar için ortopedi bölümü öne çıkar. Çünkü bu bölüm başlı başına kas ve kemik ile sinir bölgelerine bakan en önemli bölümdür. Bu kısımlarda meydana gelebilecek soruna bağlı şekilde fiziksel ya da cerrahi yöntemler ele alınır.
Bu nedenle bel fıtığının tanısı bel fıtığı mr çekimiyle konulabilir. Uzman doktor öncelikle hastanın fizik muayenesini gerçekleştirir ancak çoğunlukla MR taraması gibi omuriliği net biçimde görüntüleyecek yöntemlerden yararlanır. MR cihazı, omuriliği, omurilikteki sinir köklerini analiz etmede etkili bir yöntemdir.
Hastalık anında vücuttaki savunma mekanizmaları hemen devreye girer. Omurilik kanalının içine doğru uzanmış bulunan kıkırdak dokusu (bel fıtığı) zamanla içindeki sıvıyı az da olsa yitirip, adeta büzüşerek küçülebilir.
Bel fıtığı ile ilgili yapılan araştırmalar arttıkça, artık fıtığın korkulacak bir şey olmadığını göstermiştir. Özellikle ameliyat kararı artık neredeyse hiç alınmamalıdır. Fıtık kendiliğinden geçer mi sorusunun cevabı evettir!
Kasık Fıtığı Hem Sağda mı Solda mı Olur? Kasık fıtığı her iki tarafta da olabilir, bazen aynı anda sağda ve solda yani bilateral herni oluşabilir.
Kadınlarda kasık fıtığı tanısı koymada şişliğin ve ağrıların doktor tarafından muayene edilmesi yeterli olmaktadır. Hastanın kilo problemi olması ya da fıtığın çok erken dönemde olması durumunlarında ise ultrason ile kasık duvarına bakılarak tanı konulabilmektedir.
Akut bel ağrılarında genellikle ağrı birkaç gün içerisinde azalır ve birkaç hafta sonra tamamen geçer. Ağrı 3 aydan daha fazla sürerse bu ağrıya kronik (müzmin) bel ağrısı denir. Bel ağrılı hastaların %90'ının yakınması ilk 4 hafta içinde kendiliğinden geçerken ancak %5'i kronikleşir.
Toplumumuzdaki erkeklerin en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında gelen kasık fıtığının tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açtığını biliyor muydunuz? Her ne kadar zararsız olarak görsek de kasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Şişkinlik üzerinde bazen yanma, bastırınca hava hissi ve ağrı olabilir. Kasık bölgesinde basınç hissi, ağır bir obje kaldırırken acıma ve yanma olabilir.
İlerlemiş bel fıtığında, fıtıklaşmış parça sinire baskı yaparak güç kaybının yanında uyuşmalara da sebep olabilir. Basılanan sinirin etkin olduğu bölgede ağrı belirginleşip, kaslarda güç kaybı ve yine ilgili bölge boyunca his kaybı gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri