Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan şey tohumlardır. Çıkarmanıza gerek yok ama patlıcanın daha az acı olmasını tercih ediyorsanız, ayıklayabilirsiniz.
Patlıcanın çekirdeği siyah ise yenir mi? Olgun, yemesi güvenli bir patlıcan gerçekten parlak görünür ve sıkı, pürüzsüz bir cilde sahiptir. Patlıcanınız parlaklığını yitirdiyse ve/veya kırışmış görünüyorsa, olgunluğunu aşmıştır ve artık pişirmek için uygun değildir.
Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir.
Patlıcanların acısını alabilmek için suda en az 10-15 dakika bekletmenizi öneririz. Suyunun rengini değiştiğini gözlemleyeceksiniz. Suyu siyahlaşınca o suyu boşaltıp patlıcanları yeniden sudan geçirin. Sudan geçirip kuruttuktan sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin.
İlgili 20 soru bulundu
Patlıcan yemek için tohumları çıkarmanız gerekmez, ancak bazen patlıcanı pişirmeden önce kurtulmak isteyebileceğiniz acı bir tada sahiptirler. Ayrıca kendi patlıcanınızı yetiştirmek için tohumları toplayabilir ve saklayabilirsiniz.
Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
İç kısımlarını tuzlayıp 20-25 dakika kadar tuzla birlikte bekletin. Eğer yemeklik kullanacaksanız tuzlanmış patlıcanları su dolu bir kapta yıkayın ve yaklaşık 15 dakika kadar suda bekletip kullanın.
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır. Doğru sandığımız bu yöntem aslında patlıcanın acı tadını da almaya yetmiyor.
Patlıcan kaç günde bozulur? Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir.
Patlıcan, nasıl tüketildiğine bağlı olarak kimi zaman midede şişkinliğe neden olabilir. Özellikle de yağda kızartılmış patlıcan daha çok midede şişkinlik ve gaz oluşumuna yol açabilir.
Patlıcan buzdolabında nasıl saklanır? Bütün patlıcanları yıkamadan, kuru bir şekilde bir parça kağıt havluya sarın. Koroplast Büyük Boy Buzdolabı Poşetine yerleştirin ve ağzını kapatın. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Patlıcan tuzlu suda ne kadar beklemeli? Yapılışı : Patlıcanların saplarını kısaltın ve kabuklarını alacalı soyun. Alta geçmiyecek şekilde boydan boya çizin. 20-25 dakika tuzlu suda bekleterek, acısını alın ve yıkayıp, kurulayın.
Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir: Ağızda yara veya afta neden olabilir. İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir. Ciltte kaşıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
Patlıcanın acı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur.
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
A, B1, B2 ve C vitaminlerini barındıran patlıcan sapı, hemoroid, cilt ve saç sağlığı gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini düzenleyen patlıcan sapı, A ve B1 vitaminleri sayesinde göz sağlığını destekler.
*Patlıcan sapı suyu, hemoroit hastalığını tedavi için kullanılan ilaç, ameliyat, lazer gibi yöntemlerin dışında doğal bir tedavi yöntemi sayılmaktadır. *Diyabet rahatsızlığı olanlar yani şeker hastaları için de oldukça harika bir sebzedir. Şeker hastaları da bu şifalı sebzeyi rahatlıklara tüketebilir.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Patlıcanı tuzlu suda bekletmek ne işe yarar? Doğradığınız ya da kestiğiniz patlıcanları, limon sıkılmış ve bir tutam tuz katılmış soğuk suyun bulunduğu derin bir kap içerisinde bekletebilirsiniz. Limon, patlıcanların kararmasını önlerken tuz ise patlıcanın kendine has olan acılığını azaltacaktır.
Patlıcan: 1-3 gün
Patlıcanın buzdolabı dışında ama serin yerde saklamak daha iyidir. Kesilmiş patlıcanları ise buzdolabının en soğuk yerinde plastik bir torba içinde saklayın.
Tat Közlenmiş Patlıcan cam kavanozda satışa sunulmuştur. Serin yerde muhafaza ediniz. Ancak ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında 3 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz. Güneş ışığından koruyunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri