Bebek avokadolar da diğer çekirdekli türler gibi tüketilebilir yani ikiye bölündükten sonra kabuğundan kazıyarak, püre yaparak ya da dilimleyerek yiyebilirsiniz. Bu türün güzel yanı ise kabuğuyla birlikte de tüketilebiliyor olmasıdır.
Çekirdeksiz: Meyvenin açık kısımlarını limon suyu ya da zeytinyağıyla kaplayıp plastik folyoyla sarın. Buzdolabına yerleştirin. Çekirdekli: Avokadoyu ikiye ayırdığınızda çekirdeği çıkarmayın ve meyveyi yine plastik folyoyla kaplayıp buzdolabına atın.
Avokado ortadan ikiye bölünerek çekirdeğinin çıkarılmasının ardından bir kaşık yardımıyla kabuğundan ayırılarak tüketilebilir. Diğer bir yeme yöntemi ise kabuğunun bir bıçak yardımıyla soyulmasının ardından dilimlenmesi biçiminde olabilir.
Kolayca içe çöküyorsa avokado olgunlaşmış demektir. Olgunlaştıktan sonra avokadoyu fazla bekletmeden tüketmelisiniz. Aksi takdirde yenilebilir haldeyken içi krem rengi olan avokado siyahlaşarak çürümeye başlayacaktır.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
İlgili 37 soru bulundu
Avokado, proteinleri metabolize eden ve enerji veren yüksek oranda folik asit içerir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda libidoyu arttıran iki element barındırır. B6 vitamini, erkeklik hormonu üretimini artıran bir besin maddesidir. Potasyum ise, kadınlarda tiroid bezini düzenlemeye yardımcı olur.
Avokadoyu satın aldıysanız, kötüye gidip gitmediğini belirlemenin en hızlı yolu budur. İç rengi açık yeşil olmalıdır. İç kısmı siyah veya kahverengi ise avokado yenmemelidir.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Avokadoyu kahvaltıda yemek istiyorsanız, yumurta ve baharatlarla nefis bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Avokado yiyenlerin toplam kolesterol seviyesi düştü, trigliserit seviyesi yüzde 20 azaldı, kötü (LDL) kolesterol seviyesi yüzde 22 azalırken, iyi (HDL) kolesterol seviyesi ise yüzde 11 arttı. Avokado kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar ve sağlık için iyi olan mono doymamış yağlar ve bol miktarda E vitamini içerir.
Yoğurdunuz cıvıksa direkt olarak, toksa bir miktar sulandırıp, püre halindeki avokadoyla karıştırın.
*Avokadonun kabuğu soyularak içi yenir. *En lezzetlisi olgunlaşmış ve hafif yumuşamış olanlardır. Ancak hemen tüketmeyecekseniz en sert olanını alın ve evde olgunlaşmasını bekleyin. *Saklama koşullarından en uygunu gazete kağıdına sararak bekletmektir.
Avokado meyvesi tek başına yenebileceği gibi farklı yemeklere lezzet kazandırmak amacıyla da kullanılabilir. Özellikle avokado salatası, bu meyve için tercih edilen tariflerden bir tanesidir.
Avokadolar olgunlaştıktan sonra saklamanın en ideal yolu onları buzdolabında saklamaktır. Olgunlaşmış avokadonu buzdolabında 2-3 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsin. Avokadoların oda ısısında olgunlaşmalarını beklerken ise birbirlerine değdirmemelisin çünkü değdikleri noktalardan kararma yapabilir.
Olgunlaşmamış avokado yenebilir. Ancak çok önerilmez, kremsi ve lezzetli olgunlaşmış tadı olmayacaktır.
· Avokado çekirdekleri güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Çekirdekler, meyvenin tamamında bulunan antioksidanların yüzde 70'inden fazlasını içerir. Antioksidanlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarından korur. · Avokado çekirdekleri, iyi tekli doymamış yağ kaynağıdır.
Özellikle sabah kahvaltısında yarım avokado tükettiğiniz zaman; uzun süre atıştırma gereği duymadığınızı göreceksiniz. Düzenli olarak avokado tüketerek aynı zamanda kalp sağlığınızı da korumuş olursunuz. Yapılan tıbbi araştırmaların sonuçlarına göre, avokado kandaki kötü kolesterolü düşürür.
Terbiyeleme
Avokadonun tadını çıkarmanın en basit yolu bir tutam tuz ve karabiber serpmektir. Biber, balzamik sirke veya limon suyu, zeytinyağı eklemek gibi başka tatları da deneyebilirsiniz.
Lif, diyet programlarına katkı sağlar ve kendinizi uzun süre daha iyi hissetmenize yardımcı olur. · Çoğu meyve çeşidinden farklı olarak şekersiz yapısı ile diyetler için ideal bir meyvedir. · Avokadonun kremsi yapısı kolay emilim sağlar ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
Avokadoyu olgun bir halde iken yemek gerekmektedir. Ham hâlde olan avokado sert olur ve damakta acı bir tat bırakır. Marketten temin edilen bu tropikal meyve; oda koşullarında 3-4 gün bekletilerek yumuşaması ve renginin koyulaşması sağlanır.
Avokado Helal midir: Avokadonun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.
Avokado: Yapısında bulunan tekli doymamış yağ asitleri ve protein sayesinde sizi uzun süre tok tutar.
Kadınlar için adeta zengin besin deposu olan avokado, adet düzensizliği yaşayan ve adet sancısı çeken kadınların en büyük yardımcısı olmaktadır. Avokadonun rahime faydaları oldukça fazladır. Kadınlarda sıklıkla görülen Rahim kanserine yakalanma riski düzenli bir şekilde avokado tüketilerek düşürülebilmektedir.
Avokado yararlı birçok yağı içerisinde bulundurmanın yanı sıra en lifli besinlerden olduğu için fazlasıyla doyurucudur.
Sert bir avakadonun tadı acıdır, yenmez. Ağaçtan koparıldığında çok serttir (elma,karpuz gibi), olgunlaştığında ise kavun, şeftali, domates gibi biraz daha yumuşaktır. 1 hafta oda sıcaklığında bekletilen avakadonuz yumuşamaya ve rengi koyulaşmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri