Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
1) Çekirdeği Temizleyin
Çekirdekten limon yetiştirmek mümkün yeter ki adımları sabırla, doğru şekilde tamamlayın. Limon yetiştirmek için iyi bir limonun çekirdeğine ihtiyaç duyarsınız. Bunun için öncelikle limon çekirdeği temin edilir. Bulunan limon çekirdekleri, limondan güzelce ayrılır.
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
Yöredeki yağış ve sıcaklık oranlarına bağlı olarak tam zaman değişebilmekle beraber genellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde limon ağacı meyve vermektedir. Evlerde ve saksılarda yetiştirilen limonlar ise fidana bağlı olarak yaklaşık 1 sene içinde meyve vermeye başlar.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
İlgili 18 soru bulundu
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır.
Tohumları bir kâğıt havlu üzerine alın ve üzerini de kâğıt havluyla kapayın. Fısfıs yardımıyla peçeteyi nemlendirin ve bir buzdolabı poşetinin içerisine hava almayacak şekilde koyun. Mümkün olduğunca sıcak bir ortamda tohumların filizlenmesini bekleyin. Filizlenme işlemi yaklaşık 10-15 gün sürebilir.
Limon fidanınız aşılı ve yinede meyve vermiyorsa bunun diğer bir sebebi cinsinden dolayı olabilir. Örneğin aydın limonunun meyve vermesi uzun zaman almaktadır.Bunun yerine mayer veya yediveren limon çeşitlerinden satın alırsanız bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz.
Ayrıca yediveren limonlar diğer limonlardan daha iri yapıdadır. Bunun yanında yediveren limonun yaprakları tüm turunçgiller arasında en açık renge sahiptir. Yediveren limon yaprakları açık renkli olmasının yanında tadı da ekşimsi ve mayhoştur. Meyveleri bol sulu ve ince kabuklu yapıdadır.
Her tarafı dümdüz kabukları yumuşak ve çok sulu olan limonlar dişidir. Dişi limonun çekirdeği azdır. Erkek limonun kabukları kalın olup, serttir ve suyu da azdır.
Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır.
Genel olarak limon ağacı limon fidanına bağlı olarak 1 ya da 2 yıl içerisinde meyve verir.
Limon çekirdeği yaklaşık 3 ya da 4 hafta içerisinde büyümeye başlar.
Limon fidanları limon çekirdeklerinin çimlendirilmesiyle çoğaltılabilir.
Salataların vazgeçilmezi olan limon sadece bahçelerde değil evde de pratik bir şekilde yetiştirilebiliyor. Tam da kendi sebze ve meyvenizi yetiştirebileceğiniz bu mevsimde bir limon ağacı ya da fidesi alabilirsiniz.
Limon fidanı toprağa ekildikten sonra ve bakımı doğru yapıldığı taktirde 2 sene içerisinde meyve alabilirsiniz.
Limon Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Limon, sıcak iklimde yetişen bir bitki olduğu için güneşi ve sıcak havayı sever. Fakat sıcak iklim, nem, toprak, hava gibi ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde birlikte yerine getirmeniz gerekmektedir.
Çiçek Zamanı Limon Sulanır mı? Nisan ve Mayıs aylarında sulaması yapılan limon ağacının yaz aylarında sulaması arttırılır. Bahar aylarında çiçeklenen limonun meyve oluşumunu sağlamak için çok faz sulanıp kök çürümesi oluşmaması şartı ile çiçeklenme döneminde su ister.
Limon ağacı çiçeklenme süresi genelde ilk bahar aylarında olmaktadır. Limon çiçeği rengi beyaz , mor beyaz renklidir.Bazı limon çeşitlerinde ilk çiçeklenmeden 2 ay sonra tekrar çiçek açmaktadır. Örneğin yediveren limon fidanı haziran ayından 2. çiçeğini açmaktadır.
Çözüm: Ağacı zeminin soğuğundan korumak için tekerlekleri ve altında yeterli bir havalandırması olan seyyar bir ayaklık veya bir saksıya koyarak ağacın altını soğuk zeminden ayırın ya da zeminle saksı arasına kalın polistiren tabaka koyun.
iyi bir budama ve asi islemine ihtiyaci olan agac. anadolu'da bazı yabani ağaçlarla, meyve vermeyen ağaçlara "çakal x" adlandırması veya nitelemesi yapılır. çakal armut, çakal zeytin, çakal eriği gibi.
Filizlenen bu çekirdekleri yarısını kesip toprakla doldurduğunuz pet şişelerin içine ikişer ikişer yerleştirin. Toprağı koymadan önce şişelerin tabanında küçük delikler açmayı unutmayın ve çekirdekleri tamamen toprağa gömmeyin. Sadece filizlenen kısımları toprağa gömülecek şekilde toprağın üstünde bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri