Bir aksilik çıkmaması halinde ortalama 3-5 duruşmada tahkikat aşaması sonlanır. Fakat bu duruşmaların arasında birkaç ay gibi oldukça uzun süre zarfları bulunduğundan boşanma kararının kesinleşmesi ortalama 3-5 yıl kadar sürebilmektedir.
Eğer çekişmeli dava süreci, doğru ve sistematik bir şekilde takip edilmezse davanın sonuçlanması 3-4 yıl kadar sürebilir. İşte bu noktada boşanma davasının gördürülmesi için iyi bir avukat ile çalışmak hayati önem arz etmektedir.
Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde genellikle çekişmeli boşanma davaları 5-6 celse sürer; celse arası süre genellikle 3 - 4 ay gibi olur ve dolayısıyla ortalama dava süresi 1.5 yıl olarak kabul edilebilir.
Çekişmeli boşanma davasında yargılama aşamaları yukarıda açıklamıştık. Buna göre; Dilekçeler aşaması, Öninceleme aşaması, Tahkikat aşaması, Sözlü Yargılama aşaması ve Hüküm aşamalarında oluşur. Dolayısıyla günümüz koşullarında her şey sorunsuz ve gecikmesiz gerçekleşse bile bu süreç en az 1 ila 1,5 yıl sürmektedir.
Taraflar tüm boşanma konularında mutabık ise anlaşmalı dava açılabilir. 2023 yılında anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 hafta ile 1 ay arasında sonuçlanır.
İlgili 16 soru bulundu
Çekişmeli boşanma davalarının kaç celse süreceği somut olaya ve dosyanın içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde ise genellikle çekişmeli boşanma davaları 6-7 celsede sonuçlanır. Fakat burada belirtilmesi gereken husus bu sayının net olarak belirlenememesidir.
Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Çekişmeli boşanma davasının en hızlı şekilde sonuçlanması da yine eşlerin boşanma, tazminat ve nafaka gibi konularda anlaşmaları ile mümkündür. Bu durumda kanunda aranan anlaşmalı boşanmanın diğer şartları olmasa da tek celsede boşanma geçekleşebilir.
En Hızlı Boşanma (Anlaşmalı Boşanma Davası) Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli olarak açılır. Anlaşmalı boşanma davaları boşanmanın en kısa yolu olurken çekişmeli boşanma davalarında sürecin uzun olması kaçınılmazdır. İstisnai durumlarda çekişmeli boşanma davaları da tek celsede bitebilmektedir.
Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır.
Yani tarafların dava dilekçelerinde bulunan iddiaları değerlendirmek için gerekli soruşturmayı yapmalı, tanıkları dinlemeli ve delilleri incelemelidir. Boşanma avukatı ile hukuka ve mevzuata uygun takip edildiğinde çekişmeli boşanma davası en iyi ihtimalle 5-6 celsede tamamlanabilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davasının Süresini Neler Belirler
Bazı boşanma davaları uzun yıllar sürebilir. Tarafların gösterdikleri tanıkların sayısı arttıkça da dava süresi uzar. Eşlerden birinin boşanmaya razı olmaması da dava süresini uzatacaktır.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Çekişmeli boşanma davası, tarafların arasında uzlaşma sağlanması, tarafların ortak karar ile davayı anlaşmalıya çevirmesi durumunda düşer. Ancak belirtmek isteriz ki tarafların bu anlaşmayı, mahkemeye sunulan protokolle veya tutanakla belgelemesi gerekmektedir.
Ön inceleme olarak da bilinen bu süreçte dava incelemesi ve tahkikat aşama hazırlığı yapılmaktadır. Boşanma dilekçesi verdikten kaç gün sonra mahkeme olur sorusunun cevabı, çekişmeli boşanma davaları için ortalama 5 ya da 6 ay şeklinde verilebilmektedir.
Boşanma davasını kim açmalıdır? Boşanma davasını iddiasında haklı olan kişi açar ve delilleri ile ispatlar. Çocukları var ise kendisi ve çocukları için nafaka, maddi ve manevi tazminat talebinde de bulunma hakkı vardır.
Çekişmeli boşanma davaları genellikle 8 ay ile 18 ay arasında değişmekte olup, ortalama 1,5 yıl civarındadır. Bu süre, ilk derece mahkemesi olan Aile Mahkemesi'ndeki davanın süresidir. Mahkeme sürecinden sonra tarafların başvuru yapması halinde temyiz aşamasına geçilecektir.
Türk hukuk sisteminde hiçbir davada Avukat tutma zorunluluğu yoktur. Yani boşanma davasında da Avukat tutma zorunluluğu yoktur. Kişiler davanın lehine sonuçlanması için Avukat tutmayı tercih edebilirler. Yani boşanma davalarında avukat tutmak şart mı sorusuna net olarak hayır diyebiliriz.
Boşanma davasını kadın açarsa veya erkek açarsa değişen hiçbir şey yoktur. Kadının hakları boşanma davasını kendisi açarsa da aynı şekilde geçerlidir. Boşanma davasını kadın açarsa nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat, ziynet alacakları, mal paylaşımı, aile konutu şerhi gibi tüm haklarını korumaya devam eder.
Kocasından boşanmak isteyen bir kadının boşanmak için Aile Mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri ya da davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır.
Özel vekalet ilişkisine dayalı avukatlık ücretini müvekkil öder; karşı vekalet ücretine ilişkin olarak hakimin hükmettiği avukat masrafını davayı kaybeden kişi kazanan tarafın avukatına öder.
İspat ve velayet, nafaka, tazminat vb. diğer çekişmeli hususlarda karşılıklı bir tartışmanın yürütüldüğü çekişmeli boşanma davası bir avukat vasıtasıyla takip edildiğinde tarafların duruşmaya bizzat katılma zorunluluğu yoktur.
Boşanma davasında tanıklara, tarafların davada ileri sürmüş oldukları hususlara ilişkin sorular yöneltilir. Tarafların davada ileri sürmedikleri hususlar, davanın konusu olmadığı için tanıklara bu hususlara ilişkin olarak soru yöneltilmesine de gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri