Prostat kanseri tedavisinde de kanserin evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak radyoterapiye başvururuz. Kanserin prostat dışına yayılmadığı yani farklı uzak organlara metastaz yapmadığı durumlarda prostat kanserine ışın tedavisi uygulanır.
Prostat kanserinde ışın tedavisi, ya prostat ameliyatının yerine tedavi edici olarak ya da bazen ameliyat veya hormon tedavisi ile birlikte yardımcı ek tedavi yöntemi olarak kullanılır. Kemiğe sıçramış prostat kanserinde, kemik ağrılarının giderilmesi için de kullanılmaktadır.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Genç hastalara erken dönemde prostat kanseri tanısı konulduğunda bunun tedavisindeki en önemli basamak ameliyat tedavisidir. Prostat kanseri ameliyatı genellikle kanser sonuçları açısından yüz güldürücü bir ameliyattır. Hastayı tamamen kanserden kurtarabilen bu ameliyat bazı değişikliklere neden olabilir.
Işın tedavisi radyoterapinin kemoterapiden farkı ise, yararlı hücrelere oldukça zarar vermeyerek sadece zararlı hücrelerin yok edilmesi ve bir daha tekrarlama durumuna karşın engellemektir veya olasılığı azaltmaktır. 3 ila 10 haftalık bir tedavi süresi vardır, hafta içi her gün uygulanması gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Radyoterapi (ışın tedavisi) toplumdaki yaygın inanışın aksine sadece hastalığın son aşamalarında, hastanın şikayetlerini gidermek amacıyla kullanılmaz. Radyoterapi, akla gelebilecek hemen tüm organ tümörlerinin en erken evrelerinden en son aşamalarına kadar yeri olan, etkili bir tedavi yöntemidir.
Prostat ışın tedavisi, sağlıklı hücrelere çok fazla zarar vermeden prostat kanseri hücrelerini yok etmeyi amaçlar.
Tüm erkeklerin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma olasılığı yaklaşık %10-12 olarak bildirilmektedir ve prostat kanseri erkeklerde ikinci en sık görülen kanser türüdür. Ancak erken tanı ile prostat kanserinden tamamen kurtulma ihtimali (kür şansı) diğer birçok kanserden daha yüksektir.
En güncel verilere göre, prostat kanserinin tüm evreleri dahil edildiğinde: 5 yıllık bağıl sağ kalım oranı neredeyse %100'dür. 10 yıllık bağıl sağ kalım oranı %98'dir. 15 yıllık bağıl sağ kalım oranı %95'dir.
Aşama 4 prostat kanseri genellikle tedavi edilemez olsa da, tedavi denenmelidir. Hastalığın bu aşaması için genellikle zaman içinde çeşitli tedavilerin bir kombinasyonu kullanılır.
Laparoskopik prostat kanseri ameliyatının genel riskleri arasında geçici veya uzun süreli iktidarsızlık, kısırlık, geçici veya uzun süreli idrar kaçırma, penis kısalması sayılabilir. Oldukça nadiren görülse de işlem bağırsak zedelenmesine neden olabilir.
Cerrahi riskler: Açık prostat ameliyatı, cerrahi riskler içerir. Bu riskler arasında kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları ve tromboembolik olaylar gibi ciddi komplikasyonlar yer alabilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde hastaların sağlık durumu detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Hasta özellikleri ve toplam sağkalım
Biyokimyasal nükse kadar geçen süre ortalama 3.5±3.0 yıl (ortanca 2 yıl) biyokimyasal nüks sonrası ortala- ma takip süresi 7.3±3.9 yıldı (ortanca 7 yıl). Bu süre içinde 379 hasta- nın 76'sı (%20) prostat kanserinden kaybedildi.
Prostat kanserinde ışın tedavisi kandaki alyuvarları etkileyerek hastanın kendisini yorgun, halsiz ve iştahsız hissetmesine neden olur. Hasta enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır. Radyoterapi yan etkisi olarak vücutta oluşabilecek küçük kanamalar da gösterilebilir.
Erken teşhisle prostat kanseri %99 gibi büyük oranda tedavi edilmektedir. Erken evreden kasıt, prostat kanserinin prostat dokusu içerisinde hapsolmuş olduğu dönemdir. Prostat kanseri ameliyatı Laparoskopik veya Robotik Cerrahi ile yapılabilmektedir.
Tedavi edilen vücudun bir kısmındaki yaygın yan etkiler: Tedavi yerinde saç dökülmesi (bazen kalıcı), tedavi yerinde cilt tahrişi, yorgunluk. Ağız kuruluğu, kalınlaşmış tükürük, yutma güçlüğü, boğaz ağrısı, yemeklerin tadındaki değişiklikler, bulantı, ağız yaraları, diş çürüğü Yutma güçlüğü, öksürük, nefes darlığı
Prostat kanserinin erken teşhisi çok önemlidir. Özellikle 4. evre prostat kanseri ciddi risk içerir ve ölüm oranı yüksektir.
Bu kanser, prostat bezinin hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkar ve en sık görülen kanser türlerinden biridir. Genellikle yavaş ilerler, ancak bazı durumlarda daha hızlı yayılabilir.
Prostat Kanseri Neden Olur? Bir erkekte ömür boyu prostat kanseri gelişme riski %16 iken, prostat kanserine bağlı ölüm riski %2,9'dur.
Evre 4 prostat kanseri, kanserin lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayıldığı anlamına gelir. Ayrıca iki alt aşamaya ayrılmıştır: Evre 4A: Kanser yakındaki lenf düğümlerine yayılmıştır ancak yakındaki dokulara yayılmış olabilir veya olmayabilir.
Prostat kanseri ameliyatı kaç günde iyileşir? Radikal prostatektomi cerrahisinden sonra yara iyileşmesi genellikle 10 gün sürer. Sondanın çıkarılıp normal sosyal hayata dönüş de ortalama 2 haftadır.
Fakat tedavi edilmezse zamanla büyüyerek idrar kanalına baskı yaratabilir. Böyle hastalarda idrar yapmayla ilgili bazı şikayetler meydana gelir. Tanı ve tedavide geç kalınmış bazı hastalarda kanserli dokular prostat içinde sınırlı kalmayıp etraf dokulara yayılım gösterebilir.
Işın Tedavisi (Radyoterapi), ameliyat sonrasında vücutta varlığını sürdürebilecek diğer kanserli hücrelerin de ortadan kaldırılmasında rol oynar. İleri evre kanser vakalarında, belirtilerin hafifletilmesi ve hastanın hayat kalitesinin yükseltilmesi için sıklıkla radyoterapiden yararlanılır.
Kanser ölümlerinde ikinci sıradadır. Araştırmalar göstermiştir ki prostat kanseri görülme yaşı günümüzde 40'lı yaşlara kadar inmiş olup, 50 yaşında bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riski yüzde 40, bu hastalığa bağlı ölüm riski ise yüzde 2,9 olarak açıklanmıştır.
Radyoterapi olarak da adlandırılan radyasyon tedavisi, yüksek enerjili X-ışınları, elektron demetleri ve radyoaktif izotoplar yoluyla kanser hücrelerini öldürmek ve tümörleri ortadan kaldırmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri