Bu işlem belirli aralıklarla kürler halinde uygulanmaktadır. Bunlar haftada bir kür veya 2 ve 3 haftada bir kür şeklinde uygulanmaktadır. Ortalama 5 veya 6 kür toplamda 6 aylık bir sürede gerçekleştirilir. Başka bir deyişle 5 ila 10 hafta arasında farklı kemoterapi kürleri ön plana çıkmaktadır.
Çoğunlukla meme, kolon ve rektum gibi bölgesel ancak ilerlemiş kanser türlerinde 1 ila 4 kür olarak uygulanır.
İlaç sayısı da tedavi süresini etkiler. Protokole göre tek ilaç verilebileceği gibi 2-4 ilaç bir arada da verilebilir. Toplam tedavi süresi protokole bağlı olarak en az 4 seans (3 ay) veya 1-2 yıla kadar sürebilir.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Ne Kadar Sürer? Tercih edilen kemoterapi şemasına göre 4, 6 veya 8 kür olabilir. Genellikle iki tedavi dönemi arasında 3 hafta beklenir.
İlgili 22 soru bulundu
Saç dökülmesi, tedavi süreci boyunca ve tedavi bitiminden sonra birkaç hafta daha görülebilir. Herkes için aynı şekilde saç dökülmesi beklenmez. Kişiye göre değişkenlik gösteren kemoterapi saç dökülmesi problemi genellikle 3 ay içerisinde sonlanır.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Kemoterapi nasıl etki eder? Kanser hücrelerini tamamen yok edebilir. Kanserin büyümesini yavaşlatıp yayılmasına engel olabilir. İleri evre kanser hastalarında tümörün yarattığı ağrı ve basınç hissini ortadan kaldırabilir.
Kemoterapi ilaçlarının verilme süresi ve sıklığı, tümörün cinsi, yaygınlık durumu, hastanın yaşı, genel durumu ve mevcut diğer hastalıklarına (kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi) göre tıbbi onkoloji uzmanı tarafından belirlenir.
Kemoterapi tedavisinde saç dökülmesi genel olarak birkaç hafta sonra görülmeye başlar, nadiren birkaç gün içinde de başlayabilmektedir... Kemoterapide saç dökülmesi en sık yan etkilerinden birisidir, ancak günümüzde bazı kemoterapi ilaçları saç dökmemektedir ya da fark edilmeyecek kadar az miktarda saç dökmektedir.
Saç Dökülmesi İçin Kaç Seans Kemoterapi Gerekir? Saç dökülmesi genellikle kemoterapi tedavisine başladıktan yaklaşık 1 ila 3 hafta sonra başlar. Tipik olarak kanser tedavisinden 1 veya 2 ay sonra saç dökülmesi en belirgin halini alır.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Tedavi sonrası PET çalışması kemoterapiden sonra asgari üç hafta (ideali 1 ay) beklenmesi önerilmektedir.
Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir.
Yumurtalık kanseri tanısı konulan bazı iyi seçilmiş hastalarda, ilk cerrahi yapılmadan, 3 kür kemoterapi verilmekte ve sonrasında cerrahi evreleme yapılmakta, ardından tekrar 3 kür kemoterapi verilmektedir. Bu tedavi yaklaşımına neoadjuvan kemoterapi denilmektedir.
İlaçların vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre farklılık gösterse de 6 ay veya 1 seneyi bulabilmektedir. Eğer tedavi radyoterapi ile beraber uygulandıysa bu süre biraz daha uzayabilir.
Hastanın kendi durumuna göre en doğru olanı ayarlaması yani bu süreçte kendi kendinin doktoru olması, kendini yorgun hissettiğinde dinlenmesi, doğru stres yönetimi çok önemlidir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ile 1 yılı bulabilir.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Tedavi bitiminden sonra da kanserin tekrar gelebileceği endişesi insanın hayatını zorlaştırabilir. Nadiren, yapılan tedaviler sonucunda kanser gerileyebilir fakat tamamen ortadan kalkmayabilir, bu zamanlarda kemoterapi bazen de diğer tedaviler uzun süreler ve kısa aralıklarla devam edebilirler.
Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez fakat tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazede yer alan kemik metastaz tedavi yöntemleriyle acı hafifletilebilir ve ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Kanser tedavisi görürken metastazın önüne geçebilmek kesin olarak mümkün olmadığından her kanser hastası için metastazın varlığı göz önünde bulundurulur. Bu da kanser tedavisinde önemli bir noktadır. Tümörlerin kontrolsüzce çoğalması ve diğer organlara sıçraması ile birlikte metastazın varlığı kesin olarak görülür.
Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durun. Hoşlandığınız yiyecekleri tercih edin. Sabah kusmaları varsa, yataktan kalkar kalkmaz tost, peynir, ekmek, kraker gibi kuru gıdaları tercih edin. Bulantı ve kusmanın her kemoterapi sonrası olacağı önyargısına kapılmayın.
Kemoterapi, genellikle 3 ya da 4 haftalık aralıklarla uygulanmaktadır. Bunun yanında bazı tedavi şemaları bu sürenin hafta 1 ya da 2 kez uygulanması gerektiğini ortaya çıkarabilmektedir. Kemoterapi tedavisinin uygulanmasında hayati önem taşıyan durumlardan biri, öncelikle düzenli bir şekilde yapılması olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri