Çekme mesafesi ihlali durumları, dava açılmasına ve ceza ödenmesine neden olabilecek yaptırımlara kadar götürebilir. Çekme mesafesi aynı zamanda, plan ya da ilgili Yönetmelik ile belirlenmiş bulunan, binanın yola ve /veya komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafeyi ifade eder, şeklinde de tanımlanabilir.
Çekme mesafeleri; Parselde yapılmak istenilen yapının yol cephelerine yaklaşma sınırıdır. Uygulamada genellikle yapı yaklaşma sınırları; Arka ve yan bahçeye 3 metre, ön bahçeye yola cephelerde ise 5 metredir.
Binalar arasında bırakılacak mesafe; çıkma (kapalı/açık) ucundan ölçülmek üzere, yan bahçe mesafelerinin toplamından az olmamak kaydıyla en az 6.00 metredir.
Planda veya planda olmaması halinde bu Yönetmelik ile belirlenmiş olan, yapının yola ve komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafe.
Köy ve mezarların yerleşik alanlarında 2 kat (6.50)m den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz. Yapının kadastral (tapu üzerinde görünen) yoldan en az 5 m yan komşudan ise en az 3 m çekmek suretiyle yapı yapması mümkündür.
İlgili 36 soru bulundu
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Peki, çekme mesafesi nasıl hesaplanır ? Yan ve arka bahçenin çekme mesafelerinin hesabında dikkate alınan kat adedi, o cephede kısmen ya da tamamen tabii veya tesviye edilmiş zeminin altında bulunan katlar hariç, diğer katların toplam yüksekliklerinin üçe bölünmesi ile hesaplanır.
İmar planlarında, parselde yapılacak yapıların ön ve yan taraftaki komşu parsel sınırına mesafesi de gösterilir. Bunlara bahçe mesafesi veya çekme mesafesi denir. En az ön, arka ve yan bahçe mesafeleri; binanın doğal/tesviye edilmiş zeminde kendi parsel sınırlarına en fazla yaklaşabileceği mesafelerdir.
Özellikle bitişik nizam tarzındaki imar adalarında arka çekme mesafesinin en az 3 metre çekilmesi ibaresi açıkça verilmiştir. Bundan baz alınarak bitişik nizam imar adalarında arka çekme mesafesi en az 3 metre ile birlikte yan bahçe gibi 4 kattan sonra kat başına 0.5 metre artırmak suretiyle çekilmesi gerekmektedir.
1) Parsel sınırları ile tesis ve binaların bu sınırlara en yakın kenarları arasında bırakılan mesafeye, geri çekme mesafesi denir. Birden fazla parselin birleştirilmesi halinde toplam alana tekabül eden değerler alınır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı planlı alanlar imar yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre, içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanacak.
Takip mesafesi hızın yarısı kadardır. Örneğin; 90 km hızla giden iki araç arasındaki mesafe 45 metre olmalıdır. Yağışlı havada yük taşıyan araçla takip mesafesi fazla tutulmalıdır.
Bununla birlikte uygulamada serbest nizam diye bir inşaat nizamının varlığı kabul edilmekte ve bununla parsel malikinin yapısını dilediği nizamda yapması kastedilmektedir.
Literatürde arazi kullanım planlaması kararları arasında yer alan “deprem nedeniyle yasaklı alan” kavramı özünde aktif fay hatlarına, zemin özelliklerinden bağımsız kırık mekanizmasına bağlı olarak, bırakılan tampon alanları ifade etmektedir.
Bir yapının diğerlerinden bağımsız olması, hiçbir komşusunun bulunmaması durumuna ayrık nizam denir. İmar durum belgesinde A olarak gösterilir ve içeriği Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamınca belirtilmiştir. Yönetmelikteki tanımı, “hiçbir yapı ile ilişiği bulunmayan bağımsız binalar” olarak geçer.
Belediye, bu üç metre mesafenin binanın temel duvarları için aranacağını, balkon gibi “çıktı”ların bu kurala tabi olmadığı; dolayısıyla dışa verilen balkonların dış duvarının komşu parsel sınırına 2 metreye kadar yaklaşabileceğini söylemektedir.
Tip imar yönetmeliğine göre, maksimum balkon genişliği 150 cm olarak kabul ediliyor.
Bina cephesi konutlarda ve işyerlerinde minimum (6.00) m. olup blok uygulamalarında (40.00) m.yi aşamaz. Konut dışı kentsel çalışma alanlarındaki uygulamaların plan kararıyla yapılması zorunludur. Madde 14 - Yapılacak yapıların: 1) Ön ve yol kenarına rastlayan yan bahçe mesafelerini minumum (5.00) m.`dir.
Bina derinliği 7 metreden az olan parsellerde arka bahçe çekme mesafesi 2 metreye kadar düşebilir. 40 metreden fazla bina derinliği olan yapılarda arka bahçe mesafesinde H/2 koşulu aranır. Yan bahçe çekme mesafesinde olduğu gibi 4 kattan sonra her kat için arka bahçeye 0,5 metre mesafe eklemek gerekir.
KAKS, diğer adı ile Emsal, bir binanın kat alanı kat sayısını ifade eder. Kat alanlarının toplamının, toplam arsa alanına göre en fazla ne kadar oranda olabileceği anlamına gelmektedir. Kısaca arsa üzerine yapılabilecek net inşaat alanını belirtir. Emsal ile aynı anlama gelmektedir.
Bina cephesi; binanın ön ve arka cephelerde toprakla temas eden konturlarının görünürdeki cephesinden parsel hattına en yakın yerinden, ön ve arka cephelerine paralel olarak çizilen hat olarak tanımlanıyor.
İMAR OLMAYAN YERE TİNY HOUSE YAPILIR MI? Tiny House için herhangi bir imar izni gerekmemektedir. O2-Tip Onay Belgesi şartı vardır. O2-Tip Onay Belgeli Tiny House'u tarla ya da imarlı arsa statüsündeki bir yere koyabilirsiniz.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
-Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri