Paslanmaz çelik en yaygın olarak gaz tungsten ark kaynağı (TIG) veya metal ark kaynağı (MIG) ile kaynaklanır. Bu süreçlerin her ikisi de biraz farklı bir sonuçla sonuçlanacaktır, bu nedenle projeniz için gerekli faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir.
Evet, paslanmaz çelikler kaynak yapmaya uygundur. Paslanmaz çelik kaynağı olarak TIG(Argon), MIG(Gazaltı), elektrik ark kaynağı ve lazer kaynaklarıdır.
Paslanmaz çelikler ve ısıya dayanıklı çelikler bazı sınırlamalar hariç, alaşımsız ve düşük alaşımlı çeliklerde kullanılan ergitme ve basınç kaynak yöntemleri ile kaynak yapılabilir.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
EIS 309. Östenitik-ferritik kaynak metali veren yüksek (%160) verimli rutil örtülü bir elektrodtur. 22 Cr/12 Ni li ısıya dayanıklı paslanmaz çeliklerle alaşımsız ve hafif alaşımlı çeliklerin birleştirme ve bu çelikler üzerine dolgu (kaplama) kaynaklarında kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Korozyona dayanıklı olan kaynak metali, 850°C'ye kadar tufalleşmeye de dayanıklıdır. Farklı çeliklerin kaynağında en yüksek servis sıcaklığı 300°C'dir, daha yüksek servis sıcaklıkları için ENI 422 elektrodu tercih edilmelidir. Hem AC'de hem de DC'de kaynak yapılabilir.
Metaller arası bileşik oluşumunu önlemek amacıyla çelik ve alüminyuma ark kaynağı yapılır. Birincisi, çelik üzerinde alüminyum kaplama kullanmaktır. Bu, çeliğin erimiş alüminyuma daldırılmasıyla (sıcak daldırma alüminyumlaştırma) elde edilebilir.
Paslanmaz çelik en yaygın olarak gaz tungsten ark kaynağı (TIG) veya metal ark kaynağı (MIG) ile kaynaklanır. Bu süreçlerin her ikisi de biraz farklı bir sonuçla sonuçlanacaktır, bu nedenle projeniz için gerekli faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir.
Dolayısıyla karbonlu ve hafif alaşımlı çelikten imal edilen ilave metaller, nikel esaslı alaşımların, paslanmaz çeliklerin ve yüksek sıcaklık dökme alaşımlarının kaynağında kullanılmamalıdır. Bu tip ilave metallerde bakır miktarı az olmalıdır.
Özellikle 5 mm'den ince çeliklerde, galvanizli sac ve borularda, tanker ve kazan imalatında, boru tesisatlarında, astar boyalı ve hafif paslı çeliklerin kaynağı için uygundur. Yukarıdan aşağı da dahil her türlü pozisyonda çok kolay kullanılır.
Paslanmaz çeliklerin büyük bir bölümünün kaynak kabiliyeti yüksektir ve ark kaynağı, direnç kaynağı, elektron ve lazer bombardıman kaynakları, sürtünme kaynağı ve sert lehimleme gibi çeşitli kaynak yöntemleri ile kaynak edilebilirler.
Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine “Kaynak” denilir.
Kaynak kırılması, uygun olmayan bir kaynaktan, şerit testere çarkında çok fazla gerilim olmasından veya hatta böyle bir kırılmaya yatkın kötü kaliteli bir bıçaktan kaynaklanır. Testere bıçağı kaynakta kırılmıyorsa, bıçağın bükülmesi gibi erken aşınmaya neden olacak başka faktörler de var demektir.
Çelik, bakır, magnezyum veya titanyum gibi metallerin alüminyuma doğrudan ark kaynağı ile kaynaklanması, çok kırılgan ara metalik bileşikler üretir. Bunu önlemek için işlem sırasında diğer metali erimiş alüminyumdan izole etmeniz gerekir.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Galvanizli çelik boru , geleneksel elektrik ark kaynağı kullanılarak kaynak yapılabilir. Kaynak uygun şekilde yapılırsa, galvanizli ve galvanize olmayan çelik borularda kaynağın mekanik özelliklerinde çok fazla fark yoktur.
Kaynak Nerelerde Kullanılır ? Kaynak işlemleri kapalı ortamlar, açık alanlar, su altı, uzay boşluğu gibi çok çeşitli alanlarda ve farklı malzemelerin birleştirilmesi amacıyla kullanılan, son derece önemli bir işlemdir.
Paslanmaz çelikler sprey ark, kısa devreli ark veya darbeli (paslı) ark ile metal transferlerinden herhangi birinin kullanıldığı gazaltı kaynağı yöntemiyle de kaynak edilebilir.
Alüminyum alaşımlarına sertlehimleme veya kaynaktan önce çelik ya da paslanmaz çeliğe alüminyum kaplama işlemi, en çok uygulanan yüzey hazırlanmasıdır. Temizlenmiş çelik, bir dekapanla veya bunsuz, 680-720°C'ta ergimiş Al içine daldırılarak Al kaplanabilir. Böylece kaplanmış çelik,alüminyuma TIG ile kaynak edilebilir.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur. Bunun önüne geçmek için yapılacak şeylerin başında kaynak torcu ucundan gaz akış debisi ölçülmesi gelir.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Paslanmaz kaynak, iki ya da daha fazla metal ya da termo plastik parçasının basınç ve ısı kullanılarak birbirine bağlandığı işlem olarak tanımlanmaktadır. Isı uygulama sırasına malzeme yumuşar ve yeterli oranda basınç yapıldığında bir birleşme alanında birbirine yapıştırılması olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri