Evet, elde yıkama deterjanlarıyla çeliklerin temizliğini yapabilirsiniz. Cif, prill, fairy, bingo ve amway gibi sıvı deterjanlarla inox(paslanmaz çelik) bulaşıklar yıkayabilirsiniz. Ayrıca krom tezgah ve ocak gibi yüzey temizliği yapmak için de uygundur.
Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Paslanmaz çelik ürünlerinizde zorlayıcı lekeler bulunuyorsa karbonat ve su ikilisinden yararlanabilirsiniz. Karbonat ve suyu karıştırarak belirli bir kıvama gelmesini sağladıktan sonra çıkmayan lekelerin bulunduğu bölüme uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra nemli bir bezle temizleme işlemine geçin.
Paslanmaz yüzey temizliği sert kimyasal kullanımını gerekli kılmaz. Bu tür temizleyiciler gerekli olmadığı gibi, zararlıdır da. Zorlu leke ve kir söz konusu değilse sıcak suyla nemlendirilmiş bir bezle silmek yeterli olacaktır. Daha detaylı temizlik için bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz.
Su ile Temizleme:
Yumuşak, aşındırıcı olmayan bir bez kullanın. Sıcak su ile yağlanmış ve kirli bölgelere dairesel bir şekilde uygulayın. Sabun ve su temizliklerde çok sık kullanılan bir yöntemdir. Bunun için hafif bir bulaşık sabunu tercih edin.
İlgili 43 soru bulundu
Sirke paslanmaz çelik ürünleri temizlemek için yaygın olarak kullanılır. Ürünü sirke içine batırıp 10-15 dakika bekletin, ardından her zamanki gibi deterjanla yıkayın. Sirke alternatif olarak, limon suyu da kullanılabilir. Bir bardak su için bir çorba kaşığı limon suyu gerekir.
Sert Kimyasallardan Uzak Durun. Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
Eğer doğal bir temizlik hedefliyorsanız bir bez içerisinde limon suyu veya sirke dökerek çeliği silmelisiniz. Bebek yağı ya da zeytinyağı da çeliğin parlatılmasını sağlayacaktır. Uygulama aşamasında bebek yağını az bir miktar kuru beze döküp çeliği silin ve birkaç dakika bekledikten sonra kağıt havlu ile silin.
Buzdolabının dışını temizlemek için çizmeden temizleyebileceğiniz bir bez seçmeniz gerekir. Daha sonrasında Cif ürünlerini kullanarak kapakları ve buzdolabının diğer yüzeylerini temizleyebilirsiniz. Son olarak kuru bir bezle yavaşça silebilir, parıldayan bir buzdolabı elde edebilirsiniz.
Yapışkana bağlı olarak, artıklar paslanmaz çeliğe zarar vermediği bilinen su, alkol içeren çözücüler veya aseton ile giderilebilirler.
Paslanmaz çelikte düzenli bakım, pasın önlenmesinde ve mevcut pasın yayılmasını sınırlandırmada kritik öneme sahiptir. Oluşan kiri su ve sabunla temizlemek esastır. Yumuşak bir bez veya hava üfleyici ile kurutulabilir.
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Karbonat kullanılabilir, çünkü çelik yüzeylerin temizlenmesi ve parlatılması için etkili bir malzemedir. Bir miktar karbonat nemli bir sünger ya da bez üzerine dökülür ve tepsinin üzerinde dairesel hareketlerle ovulur. Ardından, tepsi ılık suyla durulanır ve iyice kurulanır.
Çelik tencere temizliği ve parlamasında en etkili yöntem sirke ve tuz olmaktadır. Yarım bardak sirke ve yarım bardak tuz, tencere içini tamamen dolacak şekilde su ile kapladıktan sonra içine malzemeler içine dökülür. Ardından bu karışım ateşte 1 dakika kadar kaynatılır. Ardından bol su ile yıkanması yeterli olacaktır.
İnox yüzeyler için katı yağları gidermek için sabunlu su, kireç kalıntılarına sulandırılmış sirke, karbonat, klorsuz cam spreyleri, inox yüzeyler için özel üretilen pasta ile spreyler ve bunları uygulayacak yumuşak bez, temizlik konusunda yeterli olacaktır.
Sirkeyi sıcak suya ekleyin ve karıştırın. Çelik takıları karışıma batırın ve 5-10 dakika bekletin. Takıyı çıkarın ve temiz ve yumuşak bir bez veya fırça ile nazikçe ovalayın. Takıyı soğuk su ile durulayın ve kurulayın.
Dış yüzey temizliği için ise hafif nemli bir bez kullanarak kolaylıkla silerek kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer dış yüzey biraz kirlenmiş ise üzerine çok az miktarda deterjan uygulaması yaparak kullanabilirsiniz. Elektrikli çay makinenizin elektrikli kısımlarına su gelmemesi için gayret ediniz.
- Oksitlenmiş olan aletlerinizi temiz sabunlu bir bezle siliniz. Makine yağı, vazelin veya sıvı yağını geniş bir kabın içerisine koyduktan sonra içerisinde aletleri bir süre bekletiniz. - Bir süre beklettikten sonra temiz bezle silme işlemini uygulayınız.
Sirke de çeliği karartır. Akla ilk gelen zımpara, siz zaten onu dışarıda birakmissiniz, veya polisaj. Polisaj da sonuç itibarıyla aşındırıcı bir yöntem, ama zımparaya nazaran daha mikro düzeyde, grid derecesi olarak, yapmak mümkün.
Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Normal çeliğin içinde bulunan demir zaman içinde havada bulunan oksijen ile tepkimeye girerek pas oluşturur. Yüzeyde oluşan pas aktiftir ve daha fazla pas oluşmasına sebep olur. Paslanmaz çelik paslanmaya, lekelenmeye ve yıpranmaya karşı hayli dirençli bir çelik türüdür.
Temizlik kabınızın içine 2 yemek kaşığı limon tuzu ve kaynar su ekledikten sonra metal eşyanızı bu suyun içinde bekletin. Metalin cinsine göre bu işlemden sonra bazı kararmalar olabilir. Bu sorunu çözmek için aynı işlemi bu kez karbonatlı suyla gerçekleştirip metal eşyanızı bu suda bekletmelisiniz.
Kromlarınızı parlatmak için amonyak ve deterjan karışımı ile hazırlayacağınız içerik ilgili yüzeye uygulanmalıdır. Yumuşak dokulu bez hazırlamış olduğunuz karışım ile nemlendirilir. Karışımlı bezin yardımı ile uygulama yapacağınız yüzey kromlarınızın daha da parlak olacağını göreceksiniz.
Bir su bardağı beyaz sirke ve biraz sıcak su karıştırılıp kova içinde yarım saat bekletilir. Sünger ya da fırça yardımıyla kovanın tüm yüzeyi temizlenir ve sonra durulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri