Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
Peki, beton evlere göre daha avantajlı olan çelik evler neden daha az tercih edilmektedir? Çelik evler geçmişten beri kullanılmayan ve basit göründüğü için tercih edilmeyen ürünlerdir. Özellikle çelik evlerin yapım sürecinin hızlı şekilde sonuçlanması bunun en basit örneğidir.
Çelik evlerin duvar panellerinden tutun bütün altyapısı ise çelikten oluştuğu için bu evler son derece güvenli olmaktadır. Özellikle çeliğin esnek bir yapıda olması sayesinde oluşabilecek bir depremde kırılma veya çökme tarzı durumların olması neredeyse imkansızdır.
Çelik evler ortalama 40 ile 60 yıl arasında bir ömre sahiptir. Bu kullanım süresi aslına bakarsanız tamamıyla sizin elinizdedir. Çelik evinizin bakımlarını aksatmaz ve iyi bir şekilde evinize bakarsanız kullanım ömrü 90 ile 100 yıla kadar bile uzayabilir.
Çelik konstrüksiyon evlerin ortalama olarak 75 ila 80 yıl kullanılabileceğini ifade eden Yektaş evlerin betonarme binalar gibi bakım gerektirmediğini söyledi. Yektaş “Betornarme binalar 30 yılın ardından deformasyona uğrar.
İlgili 34 soru bulundu
Çelik maddesinin soğuk yüzeyinden dolayı çelik ev sahibi olmayı düşünen insanlar bu evlerin soğuk olduğuna inanmaktadır. Özellikle çelik evlerin yazlık bölgelerde yani sıcak alanlarda çok daha sık kullanılması insanları bu düşünceye itmektedir. Sizlere iyi bir haberimiz var, çelik evler soğuk olmaz!
Çelik konstrüksiyon evlerde ses yalıtımı iyi yapılmadığı takdirde sorunların yaşanması mümkün. Özellikle iki katlı evlerde üst katta her ses aşağıya gidebilir. Rüzgarlı havada da evin içinde uğultu eksik olmaz. Bunun önüne geçmek için çözümler var ama firmalar ekstra yalıtım için ücret talep ediyor.
Çelik yapılar, çeliğin yüksek mukavemeti ve esneklik kabiliyeti sebebiyle daha güvenli bir yapı sistemidir. Aynı dayanıma ulaşmak betonarme yapılarda daha maliyetli ve aşırı ağırlıktan dolayı da daha risklidir.
Çelik Konstrüksiyon Ev Ne Kadara Mal Olur? Çelik konstrüksiyon ev metrekare maliyeti 3.000 TL ila 4.000 TL aralığında değişmektedir. Mayıs 2022 fiyatlarına göre 100 metrekare çelik konstrüksiyon ev fiyatı 300.000 TL ila 400.000 TL aralığında seyretmektedir.
Hafif çelik; 3 kat bina yüksekliğine kadar ev tipi yapılarda, ağır çelik ise; 3 kattan daha yüksek gerek konut amaçlı gerekse işyeri amaçlı yapılarda kullanılır ikisi arasındaki fark sadece maliyettir. Özellikle çeliğin mukavemeti konusunda hiçbir fark yoktur.
Prefabrik yapıların ömrü ne kadardır? Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapı sınıfında olup ortalama 40 yıl güvenle kullanılabilmektedir. Rüzgâr, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler yapının ömrünü etkiler.
Hiç beklenmeyen 8 şiddetinde bir deprem kuvveti oluşsa dahi eğer binanız hafif çelik ise binanız çökmez. Çünkü çelik malzeme özelliği olarak beton gibi aniden kırılan bir malzeme değildir, dayanamadığı yüklere karşı kırılmaz, şekli değişir yani sünme yapar.
Prefabrik evlerin ömrü ortalama 40 veya 60 yıl arasındadır.
Prefabrik evlerin ömrünü çevresel faktörlerde oldukça etkilemektedir. Günlerin çetin geçtiği bölgelerde evin ömrü doğru orantıda etkilenecektir fakat bir prefabrik ev minimum 40 sene civarı dayanmaktadır.
Prefabrik evler üretim aşamasında kaliteli malzemeler kullanılmış ise yaz ve kış aylarında rahat bir şekilde kullanılabilir. Paslanmaz çelikler üzerine inşa edilen prefabrik evler, uzun yıllar her mevsim kullanıma uygun bir şekilde yapılıyor.
Çelik evlerde sadece çelik aksamın ömrünün yaklaşık 80 - 100 yıl arasında olduğu laboratuvarlarca test edilmiştir. Çelik evler rüzgar veya fırtınaya dayanıklı mıdır? Çelik evler güçlü rüzgar ve fırtınalara karşı dayanıklıdır.
Bu sebeple diğer yapı türlerinde olduğu gibi prefabrik evler için de bazı izinlerin alınması gerekmektedir. Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır. Evin yapılacağı bölgenin belediyesine ya da il özel idaresine başvurularak yapı ruhsatı alınabilir.
Peki, prefabrik evler nasıl ve neyle ısınır? Prefabrik evler, doğalgaz, güneş enerjisi, klima, elektrik sobası, yağlı soba veya bacalı soba ile ısıtılabilmektedir. Isınma konusunda, prefabrik evlerde her hangi bir sorun yaşanmamaktadır.
Esnek bir yapıya sahip olduğu için doğal afetlerden en az zararı görür. Bina herhangi bir nedenle hasara uğramışsa, gerekli bakım&onarım işlemlerini yapılması daha kolay ve daha az maliyetli olur. Ses ve ısı yalıtımı, betonarme binalara göre daha kalitelidir. Binaya yıldırım düşme riski daha azdır.
Prefabrik evler imarlı arsalara yapılabilmekte olup bunun dışında ki yerlere yapılması için belediyelerin tarlalar için %5 imarı olmalıdır. Arsa alım işlemleri yapılırken ilk olarak alanın muhakkak ki imar durumu öğrenilmelidir. Arsayı alarak sonrasında imar için başvuru yapmak belirli riskler taşır.
Prefabrik Evlere tapu verilmez, geçici bina ruhsatı verilir. "Geçici" ibaresinin olmasının sebebi, Prefabrik Evlerin sökülüp takılabiliyor olmasıdır. Prefabrik Evler için oluşturulan geçici yapı ruhsatı tapu ile emsal değer, hukuki haklara sahiptir.
Çelik Ev Kolay Isınır mı? Çelik ev sadece kolay ısınmakla kalmaz, aynı zamanda kuvvetli izolasyonu sayesinde kolay ısı kaybı da yaşamaz.
Çelik evin duvar karkasları makine hattında şekillenirken prefabrik evde farklı olarak duvar bolakları panel hattında beton levhalar arasına EPS yalıtım malzemesi kullanılarak hazırlanır. Bunun dışında her iki evde de kullanılan temel yapı malzemeleri aynıdır.
Betonarme binalara göre daha hafif olaması ve perçinli sistemle birlikte birleştirilmesinden dolayı deprema anında esner fakat yıkılmaz. Yapılan bilimsel araştırmlar ışığında çelik konstrüksiyon ve çelik yapıların 8.9 depremine karşı dayanıklı olduğu kanıtlanmıştır.
Çelik yapıların avantajları
Hafif olması sayesinde deprem yüklerine karşı daha avantajlıdır ve maliyeti düşürmüş olur. Serbest biçimler oluşturabilme potansiyeli yüksek bir malzemedir. Mekandan tasarruf edebilir ve esnekliği yüksektir. Çelik yapı uygulama projelerinde inşaat süresi kısa tutulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri