İlk olarak kapı gıcırtısı için yağ seçmeniz gerekir. Genelde su bazlı yağlar tercih edilir zira bu tür yağlar pas oluşumunu engellerken gıcırtıyı da önler. Yağlama işlemine başlamadan önce kapı kolunun çevresini korumak adına bir bez veya kağıt havlu yerleştirmekte fayda vardır.
Saç spreyi, kapınızın gıcırtısını durdurmanın hızlı ve kolay bir yoludur. Saç spreyi, kapı menteşelerinin etrafında gevşemelerini, hareket etmelerini ve gıcırdamasını engelleyen bir conta oluşturan polimerler içerir. Gıcırdayan menteşeye birkaç kez saç spreyi püskürtün.
Bu, kolza yağı veya zeytinyağı gibi bir yemeklik yağ olabilir. Menteşenin oyuğuna bir uçla veya bıçak ucuyla uygulanabilir. Elbette alternatif olarak klasik WD-40 çok amaçlı ürün kullanabilirsiniz. Bu, yağlanacak yere nüfuz eder ve bulaşma özelliği daha fazla gıcırdama gürültüsünü önler.
Yağlama işlemi için uygun yağlama spreyi veya yağı seçmek önemlidir. Kapıların yağlanması için, genellikle yağlama spreyleri tercih edilir. Yağlama spreyini kullanmadan önce, spreyi iyice çalkalayın.
Kapı gıcırdamasına sebep olan bir başka etken ise kirlenmeler ve menteşeler de biriken tozlardır. uçlarından içine doğru yağı damlatabilirsiniz. Makine yağını pamuk ve selpak yardımı ile menteşelerin içine kolayca akıtabilirsiniz. durumlarda bu işlemi zeytin yağı ile yapabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Küçük miktarlarda kullanılan WD 40 yağlayıcı karışıklığı ve sıkışmış parçaların kolayca ayrılmasını sağlar. Kapı gıcırtısı WD 40 spreyin en basit kullanım alanlarından biridir.
Kilitler yağlanırken kesinlikle ayçiçeği, zeytinyağı vb yağlar kullanılmamalıdır. Bu yağlar ilk döküldüğünde iyi görev gördüğü düşünülse de zaman içerisinde donarak katılaşacak, yay ve şifreleri çalışmaz hale getirecektir.
Bulaşık deterjanı yağ ve kirler üzerinde oldukça güçlü bir kimyasal olduğundan çelik kapıların temizliğinde de sıklıkla tercih edilir. Sıcak suyun içinde göz kararı bulaşık deterjanı eklenir ve temiz-toz tutmayan bir bezle iyice köpürtülür. Ardından bez iyice sıkılık ve kapının kenarı köşesi her yeri iyice temizlenir.
Maddeleyecek olursa çelik kapınızın özellikleri kısaca şöyle olmalıdır; Kasa sac kalınlığı minimum 2 mm; kanat gövde sacı kalınlığı minimum 1,5 – 2 mm olmalıdır. Kilit karşılıkları dışarıdan müdahale yapılamaması için takviyeli olmalıdır. Barel/Kilit göbeği delinmelere karşı dayanıklı olmalıdır.
Genellikle sprey yağlar tercih edilir çünkü bu tür ürünler uygulandığı yüzeyde daha uzun süre kalır ve daha derinlere nüfuz eder. Yağlama işlemi sırasında spreyi direk olarak menteşeye uygulamaktansa, önce bir bez üzerine sıkarak da uygulayabilirsiniz. Bu sayede fazla miktarda yağın kapınıza bulaşmasını engellersiniz.
Otomotiv sektöründe aşınma önleyici olarak gres yağ kullanılabiliyor. Ayrıca marangozluk sektöründe ve farklı iş alanlarında da yağ değerlendirilebiliyor. Yağ kapı aralarında kayganlaştırıcı olarak kullanılabiliyor.
gres yagı yerine vazelin kullanılabilir . fakat vazelin genelde kaucuk veya slikon gibi parçaların yaglanmasında daha etkili olur .
Şaşırtıcı bir şekilde, bir ses geçirmez veya taşıyıcı battaniyesi kullanmak , çelik kapınızın ses yalıtımı için harikalar yaratır. Çoğunlukla fiberglastan yapılmış olan bu battaniyeleri, dış dünyayı kapatmanız ve gürültünün içeri girmesini engellemeniz gerektiğinde kapınıza asabilirsiniz.
Isı ve ses yalıtımı kaliteli bir çelik kapının özellikleri arasındadır.
Elinize aldığınız ahşap dolgu kalemi ile kapınızın üzerindeki çiziklerin üzerinden geçerek dolgu malzemesinin çiziklere iyice dolmasına özen gösterin. Kalemi 10 - 15 dakika arayla çiziklerin üzerine sürmeye devam ederek çiziklerin iyice malzeme ile dolmasını sağlayın.
Sert bir cisimle dışarıdan müdahale edilerek kırılmaya çalışılan bir kilit ne kadar çok kilitlenmişse o kadar kolay kırılabiliyor. Kilit yuvası giriş uzunluğu ne kadar artarsa kırılma ihtimali de yükseliyor. Tek çevirmeli kilitlerde maksimum kilitlenme 3 ise bunu 2 de bırakmak en mantıklısı ve güvenlisi sayılıyor.
Farklı kilit sistemlerini deneyerek en iyi sonucu elde etmeye çalışıyorlar. Burada akıllara, "hırsızlar hangi kilidi açamaz?" sorusu geliyor. Emir Şatak, bu konuda, "Tuzaklı barel, çelik takviyeli barel, alarmlı barel, bu tür kilitlerin açılması daha zordur, kapının açılma süresini uzatır" ifadelerini kullandı.
Bu oda kapılarının en sağlıklı temizleme yöntemi nemli bez ile temizlemek ya da Arap sabunu ile temizlemektir. Temizlik yapıldıktan sonra iyice kurulanması gerekir. Islak kalması durumunda yüzeyi deforme olabilir. Arap sabunu ise içerisinde kimyasal ürün bulunmayan sağlıklı bir temizlik ürünüdür.
Bulaşık deterjanı ile yapmış olduğunuz temizliğin benzerini de Arap sabunu ile yapabilirsiniz. Çelik kapılar üzerinde herhangi bir leke yok ise sirkeli ılık su ile temizlemek yeterli olacaktır. Özellikle ahşap kısımlar için çamaşır suyu ya da diğer zararlı kimyasal maddeleri kullanmaktan kaçının.
Arap sabunu ahşap yüzeyleri temizlemenin yanı sıra bakımını da yapar, parlatır. Kapıları silerken kullanmayı ihmal etmeyin.
Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür. Kanola yağı birçok yerde en ucuz yemeklik yağlardan biridir. Orta derecede yüksek sıcaklıklarda pişirmeyi planlıyorsanız, yüksek dumanlanma noktası nedeniyle kanola yağı en iyi seçeneklerinizden biridir.
Kızartma yaparken en fazla 3 kez kullanmalıyız. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana geleceği için sağlık açısından olumsuz sonuç verir. Özellikle kabak ve patlıcan gibi kararmalara neden olan sebzeleri kızartıyorsak, her kullanımdan sonra mutlaka süzmeliyiz.
Bitkisel yağlar genel itibarıyla 20 °C'in altındaki sıcaklıklarda ve güneş ışığına direkt maruz kalmayacak şekilde depolanmalıdır. Ayçiçek yağı bu şartlar sağlandığı zaman en fazla 12 ay bozulma olmadan depolanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri