Bir çay kaşığı kadar sirkeyi bir tatlı kaşığı kadar da karbonatla iyice karıştırın. Bu karışımı çelik tencere ya da çaydanlıkta bir miktar su ekleyerek kaynatın. Bol su işe duruladığınızda nasıl bu kadar parladığına inanamayacaksınız.
Çelik Tencere Lekelerine Çözüm
Bu noktada lekeleri giderebilmek için limon tuzu, beyaz sirke, karbonat gibi doğal içerikli materyallerden yararlanabilirsiniz. Bu tarz doğal içerikli materyaller ve mineraller tencerelerdeki lekeleri çözebilmektedirler.
Tencerenin dışındaki yanıkları temizlemek için de yine deterjan dolu sıcak bir kap içerisine tencerenin oturtulması gerekir. Uzun süre boyunca bu şekilde kaynar su ve deterjan içerisinde kalan yanıklar zamanla yumuşar. Yumuşayan yanık izleri de bir tel ya da sünger yardımı ile temizlenebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kristal tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Bu karışımı tencerede yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda temiz bir süngerle çok bastırmadan tencereyi temizleyin. Ovalama işlemi yanık lekelerinin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Evdeki koşuşturmanın içinde aceleyle yemek yapmaya çalışıyorsanız, ocaktaki yemeği unutmuş olmanız çok normal. Dibi tutan yemekler çelik tencere ve tavaların kararmasına neden olur. Eski ve kirli bir görüntü oluşturan bu durum canınızı sıkmasın.
Tencere oda sıcaklığına geldiğinde içine tabanını kaplayacak kadar, yaklaşık 1-2 çay bardağı karbonat koyun. (Bu miktarı tencerenizin büyüklüğüne göre artırıp azaltabilirsiniz.) Ardından üzerine 3-4 su bardağı oda sıcaklığında su ekleyin ve tencereyi yeniden ocağın üzerine alarak kaynamaya bırakın.
Limon kabuğu çelikleri parlatma konusunda oldukça başarılıdır. Limon kabuğunun dışı ile parlatmak istediğiniz çeliklerin dışını iyice ovalayın. Biraz bekledikten sonra bol su ile durulayın.
Sirke ve karbonat ikilisini bir kaba ekleyin. Macun kıvamını alan karışımı bir sünger ya da bez yardımıyla çaydanlığın dış yüzeyine uygulayın. Eğer çaydanlığınızın rengi çok soluk ya da lekeleri çok fazlaysa bu karışımı bir süre çaydanlık üzerinde bekletin.
Peki ya paslanmış bir döküm tava ile karşılaşırsan? Paslanmış döküm tava nasıl temizlenir biliyor musun şefim? Burada da devreye kurtarıcı olarak tuz girer. Bir miktar tuz ve ılık su ile tavanızı çok fazla bastırmadan ovarsan, paslanmış bölümlerin birkaç dakika içinde üzerindeki pası attığını gözlemleyebilirsin.
SİRKE VE KARBONAT KARIŞIMI
İki malzemeyi bir kabın içinde iyice karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı, çelik tencere ya da çaydanlığınızda bir miktar su ile kaynatın. Sonrasında da bol su ile durulayın ve kurulayın. Pırıl pırıl olduklarını göreceksiniz.
Tencerenizin içerisinde 1 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ve 3 yemek kaşığı karbonat ekleyip yarısına kadar ılık suyla doldurun. Ocağa koyduğunuz tenceredeki karışımı kaynatın. Ardından 8 dakika daha kaynamasına izin verin. Plastik spatula yardımı ile dibinde kalan kararmış kısımlarını kazıyın.
Süper ince çizikler için Ajax, Comet veya Pudralı Paslanmaz Çelik Temizleyici gibi bir temizleyici kullanın. Bu temizleyiciler tozdur ve suyla karıştırılarak krem haline gelir. Bez veya süngerle uygulanabilir. Ekstra ince çizikleri gidermenin en iyi yolu budur.
En sık kullanılan yöntemlerden biri de tereyağı ile yemeklerin tavaya yapışmasını önlemek. Orta ateşte ısıttığınız çelik tavanın içerisine bir tutam tuz ile bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyin. Tuz ve tereyağı ısınıp tüm yüzeye yayıldıktan sonra fazla yağı akıtıp tavanızı kullanabilirsiniz.
Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir. Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Çelik tencere alımı sırasında üründe 18/10 Cr/Ni etiketinin bulunuyor olması çok önemli. Bir tencerenin ağırlığına göre %72'si çelikten, %18'i kromdan ve %12'si nikelden oluşmaktadır. Nikel, ürünün paslanmasını ve kararmasını önlemekte; krom ise ürüne parlaklık sağlamaktadır.
Limon, sirke ve karbonat, yüksek asit içermeleri sebebiyle lekelere karşı savaşmada tek başlarına bile oldukça etkilidirler.
Çamaşır suyu (sodyum hipoklorit) içeren konsantre dezenfektanlar paslanmaz çeliğe zarar verebilirler. Ayrıca, seyreltik (sulan- dırılmış) ürünler yüzeyle çok uzun süre temas halinde bırakıldığında veya iyice durulanmadığında paslanmaz çeliğin paslanmasına yol açabilirler.
Birkaç yemek kaşığı karbonat ekleyin ve gerçekten yıkamadan önce birkaç saat bekletin. Kahverengi lekeleri çıkarmak için paslanmaz çelikte en iyi sonucu almak için oksalik asit temizleyici kullanılmalıdır. Bu işaretçiler, en inatçı lekeleri bile temizlemek için bir avuç olabilir.
Paslanmaz Çelik
Dökme demir ile birlikte, genellikle zehirli olmayan tencere seçeneklerinin en güvenlilerinden biri olarak kabul edilir. Gerçek, yüksek kaliteli paslanmaz çelik tencere, mutfaktaki birçok ihtiyaçlarınız için mükemmel bir çözümdür çünkü tehlikeli reaktiviteye dayanmak için üretilmiştir.
Yanmış tavanın dibine bol miktarda karbonat serpin ve her yanını kaplayacak kadar su ekleyin. Bu şekilde tavayı bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün tavayı bulaşık süngeriyle yıkayarak karbonattan arındırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri