Çelik tencere ve tavaların tabanı kısmı ısıyı eşit olarak dağıtabilmesi için bakır veya alüminyum gibi metallerden yapılmaktadır. Döküm tencerelerde koruyucu tabaka bulunmamakta, ısı eşit bir şekilde yayılmaktadır.
Çelik. Pişirme ürünlerinde kullanılan çelik paslanmaz çeliktir. Demir, krom, nikel gibi metallerin karışımından oluşan bir alaşımdır ve bünyesindeki krom paslanmaya karşı koruyucu özellik sağlar. Çelik tencereler dayanıklı ve ekonomik oluşuyla mutfak alışverişlerinde öncelikli tercihtir.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz. 3. Alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, Alzheimer hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen bir malzemedir.
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir.
Yaklaşık üç yıldır tava olarak sadece cam. kullanıyoruz. Karatay diyeti kitabında "Yemekleri pisirirken cam, celik. veya emaye tencere, tepsi kullanılacak.
İlgili 44 soru bulundu
Çelik tencereler toksik olmadığı için en güvenli pişirme sağlayan tencerelerden biridir. Tabii malzemenin kalitesi ve paslanmaz olması oldukça önemli. Bu nedenle tencerenizin standart bir kalite olan 18/10 Cr/Ni etiketini taşıdığından emin olmalısınız.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih etmek doğru bir seçim olacaktır. Bu malzemeler sağlık açısından çok daha güvenlidir.
18/8 veya 18/0 paslanmaz çelik de oldukça iyi çalışır. 18/8 paslanmaz çelik, güçlü olması gereken ancak çekici olması gerekmeyen öğelerle iyi çalışır. Diğer iki tip paslanmaz çelikten daha fazla kullanım içindir. 18/8 paslanmaz çeliğin bir avantajı, 18/10 paslanmaz çelikten daha ucuz olmasıdır.
Granit tencereler, içleri alüminyum malzeme olmasından dolayı, içerisindeki, yemeğin veya gıda ürününün sıcaklığını korumada çelik tencereler kadar başarılı değillerdir. Öte yandan hızlıca soğuması gereken krema, sos, puding gibi lezzetler için ideal bir kullanım olanağı da sunar.
Alüminyum, çelikten çok daha iyi bir termal iletkenliğe sahip olduğundan dolayı otomobillerin radyatörleri ve klima ünitelerinde kullanılır. Paslanmaz çeliğe nazaran alüminyum daha uygun bir fiyata sahiptir. Alüminyum oldukça yumuşak olduğundan dolayı kesilip biçimlendirilmesi daha kolaydır.
Alüminyum, yumuşak ve hafif bir metal olup mat gümüşümsü renktedir. Bu renk, havaya maruz kaldığında üzerinde oluşan ince oksit tabakasından ileri gelir. Alüminyum, zehirleyici ve manyetik değildir.
Alüminyum derin tencere, daha kalın ve daha derindir. Bu nedenle daha büyük porsiyonlu yemekler, güveç ya da kavurmalar için idealdir. Alüminyumun hızlı ısı iletimi sayesinde, yemeklerin hem hızlı hem de eşit bir şekilde pişmesi mümkündür.
Pilavın hangi tencerede daha iyi sonuç verdiği konusunda genellikle çeşitli malzemeler arasında seçim yapılır: çelik, döküm demir ve granit. Paslanmaz çelik tencereler, ısıyı eşit bir şekilde dağıtma ve sıcaklığı uzun süre koruma özellikleri sayesinde pilav yapmak için idealdir.
Çelik tencere seti de kızartma yapmak için tercih edilir. Çelik ile üretilen ürünler de yanma yapmaz. Bu sayede yemekler sorunsuz bir şekilde pişirilir.
Mutfakların olmazsa olmazı çelik tencereler, alaşımı ve yapısı itibariyle her yemeği pişirebileceğiniz, sağlıklı tencere modelleridir. Ek taban kaplaması, buharı içerisine ideal şekilde hapsedebilen kapakları ve çelik kalitesiyle yemeklerinizi ısı kaybı olmadan lezzetle pişirebilirsiniz.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
304 kalite paslanmaz çelik malzemeler, kaynak yapılma yönünden oldukça iyidirler. Korozyon dirençleri çok yüksektir. 304 kalite paslanmaz çeliğin, öz kütlesi 8000 kg/m³ ,erime Sıcaklığı 1450°C , elastisite modülü 193 GPa, elektriksel direnç miktarı 0.072x10^-6 Ωm ve ısı geçirgenliği 17.2 W/m.K ' dir.
Çeliğinin ağırlığı, kalitesi, duruşu o kadar mükemmel ki… Korkmaz ve Aryıldız arasında kalmıştım iyi ki Aryıldız almışım. Kormaz ile karşılaştırdığımda kalitesi resmen ben burdayım diyor, Korkmaz daha hafif bir ürün. Çeliği ne kadar ağırsa o kadar kalitelidir bunu unutmayın.
Paslanmaması için 18/10 Cr/Ni Etiketi
Çelik tencereler ağırlıklarına göre %18'i kromdan %10'u nikelden geri kalan %72'lik kısım ise çelikten üretilmektedir. Tencerenin bu etikete sahip olması 304 kalite paslanmaz çelik olarak da adlandırılmasını sağlamaktadır.
Karaca 2008'de Emsan'ı aldı. 2012'de Karaca Home kuruldu. 2014'te Jumbo markası da Karaca ailesine katıldı. Son olarak da Alman Weimar markasını satın aldık.”
Döküm tava sağlıklı mı sorusunun cevabı söz konusu ürünleri kullanmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılır. Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır.
Alüminyum Tencerede Kızartma Yapılır Mı? Alüminyum tencere modellerinde kızartma çeşitleri yapılabilir. Kızartma yaparken her zaman dikkat ettiğiniz ısı iletkenliğini alüminyum tencere çeşitlerinde de bulabilirsiniz.
Türkiye'de üretilen ve İsviçre'de geliştirilen Bio Diamond nedir diye düşünüyor olabilirsiniz.Dayanıklılığını, doğadaki en dayanıklı maddelerden biri olan elmastan alır. Yüzeyi yüzlerce elmas ile kaplı olan bu tencere ve tavalar sizleri bir şef gibi hissettirmenin yanı sıra mutfaktaki hâkimiyetinizi %100 artıracak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri