Sirke ve Karbonat Karışımı Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kristal tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Bu karışımı tencerede yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda temiz bir süngerle çok bastırmadan tencereyi temizleyin. Ovalama işlemi yanık lekelerinin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Kolay ve hızlı bir yöntem olması ile birlikte yarım limon ve karbonat bir kasede harmanlanır. Bir sünger yardımı ile birlikte ovalanmalıdır. Ovalama işleminin ardından bol su ile durulanmalıdır. Bu işlem sayesinde tencerenin parlaklığı ilk günkü görünümüne dönecektir.
Yapılması gereken paslanmaz çelik yüzeye sahip eşyayı sıcak suyla yıkayıp deterjanı yüzey üzerinde 10-15 dakika bekletin. Daha sonra kiri süngerle temizleyin. Su lekelerini ve parmak izlerini paslanmaz çelik yüzeylerden çıkarmak için cam temizleyici kullanabilirsiniz.
1 litre ılık su ve yarım bardak elma sirkesi sprey şişesine eklendikten sonra uygulamaya geçilir. Hazırlanan karışım çelik tencereye sprey şişesi yardımıyla püskürtülür. Yaklaşık olarak 10-15 dakika beklendikten sonra çelik tencerenin bir sünger yardımıyla temizlenmesi uygundur.
İlgili 35 soru bulundu
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Altın ve çelik ürünler yapıları gereği kararma yapmaz. Farklı ham maddelerden üretilen takılarınızda kullanıma bağlı renk değişimleri olabilir.
Çelik ürünler her ne kadar kaliteli olsa da kullandıkça matlaşarak kararmaya başlamaktadır. Hoş olmayan bu görüntüyü engellemek için pek çok kişi farklı yollar araştırmaktadır. Siz de mutfaktaki çelik eşyalarınızın ayna gibi parlamasını istiyorsanız sizler için hazırladığımız bu içerikteki yöntemleri deneyebilirsiniz.
Yanmış tencere dışı nasıl parlatılır diye de merak edenler olabilir. Tencerenin dışındaki yanık lekeleri için de karbonattan faydalanabilirsiniz. Karbonat ve limon eklediğiniz sıcak suda tencerenizi birkaç saat beklettikten sonra süngerde ovalama yaparak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Peki, çelik tava ve tenceredeki yağ lekeleri nasıl çıkarılır? Yağ lekesi oluşan tencerenize veya tavanıza su koyun. Ardından 1 su bardağı da sirke ilave edip kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra karbonatla güzelce temizleyice leke ve yanık kalıntılarının kaybolduğunu görebilirsiniz.
Tuz ve Sirke Karışımı
Bir çay bardağı elma sirkesi ile bir yemek kaşığı tuzu karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye alarak 15 dakika bekletin. Ardından içindeki karışımı dökmeden bulaşık süngeri ile ovalayın. Dış kısmını da ovalamayı ihmal etmeyin.
Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir. Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Kaya tuzu ve sirke
Üzerine sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım ile çaydanlığın hem içini, hem de dışını güzelce ovalayın ve su ile durulayın. Bu karışımla çaydanlıktaki lekeler yok olacaktır.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Ön plana çıkan yöntemlerden bir tanesinde ise sıcak bir suyun içerisine bir çay kaşığı tuz atılmakta ve iki çorba kaşığı sirke eklenmektedir. Ardından bir çay kaşığı toz deterjan eklenmektedir. Çelik tencere ise bu karışıma batırılmaktadır. Sonrasında ise bir bez yardımı ile silinmekte ve parlatılmaktadır.
Tartar Kremi: Kararan alüminyum eşyalar için, bir tencerenin içerisine 1 litre su ve 2 çay kaşığı tartar kremi dökün. Güzelce karıştırdıktan sonra 5 dakika kaynatın. Ardından sabunlu bulaşık süngeriyle bu eşyaları ovalayın. Özellikle kararan kısımlarını güzelce ovalamaya dikkat edin.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Ürünlerin ilk kullanımda önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekmektedir. Kesinlikle başka herhangi bir kimyasal çözücü kullanılmamalıdır. Ürünlerin üzerinde, sudaki kireç ve minerallerden kaynaklanabilecek lekelerin oluşmasını önlemek için, her yıkamadan sonra yumuşak bir bezle kurulanması gerekir.
Sirke ve Sıcak Su
Evde kolayca uygulanabilen ve çelik takıların kararmasını önleyen bir yöntemdir.
Ovma tellerinden sert olanlar ile ovarak temizlenen çelik tencereler çizilir ve özelliğini yitirir. Bundan daha da önemlisi sağlığınız için çok ciddi tehlikeler oluşturabilir. Çelik tencereler zamanla kararma yapar ve sağlık açısından zararlı olur.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Stainless Steel takı modelleri suya dayanıklı olup, normal kullanımda hiçbir şekilde paslanmazlar. Ancak, bazı paslanmaz çelik türleri klorlu su veya tuzlu su gibi aşındırıcı ortamlarda uzun süreli maruz kalma durumunda hem paslanma hem de kararma özelliği gösterirler.
Çelik takılar, diğer metallere göre daha dayanıklı ve korozyona karşı dirençli olduğu için kararmazlar. Korozyon, metallerin oksitlenmesiyle oluşan bir yıpranmadır ve çelik takılar korozyonun etkilerinden korunmaktadır.
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri