Kükürt (S) : Akma ve çekme mukavemetine etkisi yok denecek kadar azdır. Fakat malzemenin yüzde uzamasına ve tokluğuna etkisi çok fazladır. Kükürt malzemenin tokluğunu ve sünekliğini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca kaynaklanabilirliği kötü yönde etkiler.
%C arttırkça yapıdaki Perlit oranı arttığından , çeliğin çekme dayanımı ile akma dayanımı artar, % 0.80 – 0.85 C değerinden sonra dayanım daha fazla artmaz.Diğer yandan % C arttıkça çeliğin sünekliği ile kaynak edilebilme özelliği azalır;su vermede çatlama yatkınlığı ise artar.
Molibden: Çeliğin çekme dayanımını özellikle ısıya dayanıklılığı ile kaynak edilme özelliğini artırır. Yüksek molibdenli çeliklerin dövülmesi güçtür. Molibden, kromla birlikte daha çok kullanılır. Alaşımlı çeliklerde molibden; krom nikelle birlikte kullanıldığında, akma ve çekme direnci değerlerini yükseltir.
14) Bakır Elementinin Etkisi
Çeliğin akma ve çekme dayanımını arttırır. Ancak elastikiyetini azaltır. Çeliğin kaynak edilme özelliğini etkilemez. Çeliğin korozyon direncini arttırmak için kullanılır.
karşı çeliklerin direncini arttırmak amacıyla nikel kullanılır. ▶Çeliğin bileşimine korozyon direncini, oksitlenme direncini, aşınma direncini ve sertleşebilirliği arttırmak amacıyla katılır. ▶Paslanmaz çeliklerin temel alaşım elementidir.
İlgili 35 soru bulundu
Krom. Krom çeliğin paslanmaz özelliği kazanması için gereken en önemli elementtir. Oksijenle teması halinde krom oksit tabakası oluşturan bu element, çeliğin oksijenle temasını engeller. Bu sayede çelik paslanmaya karşı dayanıklı bir hal alır.
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır. Çelik alaşımındaki karbon miktarları çeliğin sınıflandırılmasında etkin rol oynar.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Sertleşebilirlik ise çeliğin kimyasal bileşimine ( karbon ve alaşım elementleri ), yapısına ve su verme sırasında ostenit tane boyutuna bağlıdır.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Birçok gıdada bulunduğu için ve vücudun ihtiyacı az olduğundan genellikle molibden eksikliği yaşanmaz. Ancak buna rağmen molibden eksikliği yaşanırsa ağız ve dişeti bozuklukları, erkeklerde iktidarsızlık, kanser gibi sorunlara yol açabilir.
Bor çeliğinde karbon yüzdesi genellikle %0.15 ila %0.3 arasında değişir. Bor (B): Bor, çeliğin sertlik ve mukavemet özelliklerini artıran ve sertleşme sürecini hızlandıran bir alaşım elementidir. Bor çeliğinde bor miktarı tipik olarak %0.001 ila %0.005 arasında değişir.
Nitrasyon, ağırlıklı olarak alaşım bakımından zengin çeliklere uygulanan yüzey işlem süreci olarak tanımlanır. Her malzemenin nitrasyon yeteneği bulunur. Nitrasyon bazı çeliklerde korozyon dayanımı ve yorulma direncini artırır. Nitrasyon çeliğe difüzyon aracılığıyla azot verme işlemidir.
Fosfor (P) : Fosfor çeliğin akma ve çekme dayanımını arttırır, yüzde uzamayı ve eğme özelliklerini çok fazla kötüleştirir, soğuk kırılganlık yaratır, talaşlı şekillendirme kabiliyetini arttırır.
Çelikler içerdikleri karbon oranına göre düşük karbonlu çelikler, orta karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler ve yüksek karbonlu takım çelikleri olmak üzere başlıca dört sınıfa ayrılırlar.
Çelik, bir veya daha fazla başka metal veya ametal ile kaynaşmış bir demir ve karbon karışımıdır. Çelik, kimyasal bir bileşikten ziyade bir karışım olduğundan, çeliğin belirli bir kimyasal bileşik formülü yoktur.
Su verme genellikle yüksek sertlikte martensitik bir seviye elde etmek için kullanılır. Bazen paslanmaz çelik veya aşınmaya dayanıklı çelik gibi alaşımlı çeliklere su verildiğinde aşınma direncini yükseltmek için tek bir düzgün östenit düzenlemesi elde etmek gerekebilir.
4140 çelik veya 1.7225 çelik olarak da bilinen 42CrMo4 alaşımlı ıslah çeliği, genellikle temperlendikten sonra kullanılan, yüksek yoğunluklu, yüksek sertleşebilirliğe sahip yaygın bir krom-molibden çeliktir.
3. Sertleştirilmiş AISI 4140 malzemesinin yüzeyindeki en yüksek çekme kalıntı gerilmesi, 45 HRC sertlikte olduğu görülmüştür. 4. Termal metot olan sertleştirme işlemi, 40, 45, 50 HRC sertleştirilmiş numunelerin yüzeyinde sırası ile 169, 299, 203 MPa çekme kalıntı gerilmesi oluşturduğu tespit edilmiştir.
Çelik takıların en önemli özelliklerinden biri, paslanmaz ve kararma yapmaz olmalarıdır. Bu takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelikten üretilmektedirler. En kaliteli çelik ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliktir.
Çelik, demirden daha güçlüdür (akma ve nihai gerilme mukavemeti) ve birçok demir türünden de daha dayanıklıdır (genellikle kırılma tokluğu olarak ölçülür). En yaygın çelik türleri, ağırlıkça % 0,5'ten daha az karbon ilavesine sahiptir.
Çelik, gümüşe göre ucuz bir hammaddedir. Bu nedenle çelikten üretilen takılar gümüşten üretilen takılara göre daha ucuzdur. Gümüş takılar ise ayarlarına ve işçiliklerine göre fiyatlandırılarak satılır.
Demirde yüksek oranda bulunan ve demiri kırılgan hâle getiren karbon ve bazı başka bileşikler, safsızlaştırma işlemleri sırasında uzaklaştırılır. Safsızlaştırma işlemi yüksek oranda sağlandığında, ham demir çeliğe dönüşür. Ham demir çeliğe dönüştürüldükten sonra fırından alınarak külçelere dökülür.
Yapılarında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler bulunduran demir karbon alaşımlarıdır. Kullanım alanları yapı ve imalat sektörü olduğundan dolayı imalat çelikleri olarak da bilinirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri