Otomatik vitesli araçlarda olduğu gibi manuel vitesli arabalarda da sistem, markaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genellikle araç durduktan ve vites boşa alındıktan birkaç saniye sonra Start-Stop Sistemi devreye girer. Motoru tekrar çalıştırabilmek için debriyaja dokunulması yeterlidir.
Eğer otomatik vitesli bir aracınız varsa start stop butonu kullanmak oldukça kolay. Start stop sisteminin devreye girmesi için yalnızca frene basmanız yeterli. Aynı zamanda otomatik araçlarda hız 2-3 km/saat'in altına düştüğünde de start stop sisteminin direkt devreye girdiğini hatırlatmak isteriz.
Kapı üzerinde bulunan buton ile birlikte araç kapıları açılır. Aynı şekilde anahtarı cebinizden çıkartmadan start tuşuna bastığınızda araç çalışır. Aracın içerisinde bulunan alıcı sensörler, elektronik kontağı devreye sokar ve araç bu sayede çalışır.
Genellikle start-stop teknolojisine sahip araçlarda kullanılan Akıllı Giriş ve Çalıştırma Sistemi kapıları açmanın yanı sıra motoru da anahtarsız bir şekilde çalıştırabiliyor. Bu noktada anahtarla birlikte araca giren sürücülerin fren pedalına bastıktan sonra start-stop düğmesine basması yeterli.
Klima yüksek seviyede çalışıyorsa, Cam buğu çözme sistemi açıksa, Start stop kapatma düğmesine basıldıysa, Manuel araçlarda vites boşta değilse, start stop devreye girmez.
İlgili 18 soru bulundu
Otomatik vitesli araçlarda olduğu gibi manuel vitesli arabalarda da sistem, markaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genellikle araç durduktan ve vites boşa alındıktan birkaç saniye sonra Start-Stop Sistemi devreye girer. Motoru tekrar çalıştırabilmek için debriyaja dokunulması yeterlidir.
Akü voltajı biraz düştüğü zaman start-stop çalışmıyor. Çalışması için daha sürekli akü şarj ettirmeniz ve değiştirmeniz lazım. Bence takılmayın ve araçla oynatmayın. Bırakın çalışmasın zaten çalışması araç için sağlıklı da değil.
Kart üzerinde bulunan sensörler sayesinde aracınızı anahtar taşımadan kapı kilitlerini açabilir, kontak bölümüne anahtar takmadan aracınızı çalıştırabilirsiniz. Anahtarsız çalıştırma sonrası aracınızı park ederken yine aynı şekilde anahtarsız bir şekilde start stop butonu ile aracınızı stop edebilirsiniz.
EFB yerine standart bir sulu tip akünün kullanımı durumunda, aracın Start-Stop özelliği kullanılamaz. Ancak EFB aküler, standart sulu aküler yerine daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir akü olarak Start-Stop özelliği olmayan araçlarda da kullanılabilir.
2- yakıt tasarrufu için geliştirilen start/stop sistemi. alihan_27 ' nin belirttiği gibi sonradan takılabilecek bir sistem değil. fabrikasyon donanımdır ve bir çok parça bu sisteme göredir.
Araç tamamen durduğunda start-stop sistemi devreye girer ve motoru durdurur. Araç stop etmesine rağmen elektrik yüklerine enerji akışı devam eder. Manuel araçlarda debriyaja dokunulması ile birlikte araç bekleme yapmadan çalışır.
Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır.
Start/stop fonksiyonu araç çalıştırıldığında kullanılabilir. Fonksiyon etkinleştirildiğinde motor geçici olarak durdurulur. Fonksiyon devre dışı bırakıldığında veya araç ihtiyaç duyduğunda motor otomatik olarak çalışır.
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
237 model arasında yapılan testlerde, 230 adet modelin anahtarsız çalıştırma sistemi tehlike altında. Yani, hack saldırılarına açık durumda. Kimi modelde son yıllarda sunulan, kimi modellerde ise nesiller boyu varlığını sürdüren anahtarsız çalıştırma sistemi, yapılan araştırmaya göre büyük tehlike altında.
AGM akünün yerine EFB veya konvansiyonel bir akü kullanmak, yanlış yedek parçayı kullanmak gibi bir şey olur. Akünün ömrü kısalır, Start-Stop performansı ve aracın konfor işlevleri artık garanti edilemez. Bu nedenle bir AGM akünün yerine mutlaka yine bir AGM akü kullanılmalıdır!
Manuel vitesli araçlarda, vites boşa alındığında devreye giren ve motoru durduran sistem, debriyaj pedalına yeniden basıldığında devreden çıkar ve motor 1 saniyelik kısa bir sürede yeniden çalışmaya başlar. Otomatik vitesli araçlarda ise sürücünün frene basması sistemin çalışması için yeterlidir.
Rölantide çalışan aracın kontak kapatmasını sağlayan start stop düzeneği isteğe bağlı olarak araç kullanıcısı tarafından devre dışı bıraktırılabilir. Bu durumda start stop akü işlevsiz hale getirilerek normal akünün kullanımına devam edilir.
Start stop aküler diğer akü çeşitlerine göre birçok avantaja sahiptir. Ortalama ömür süresi bu avantajlarından biridir. Lakin yine de start-stop akülerin ömrü, aküler için biçilen maksimum ömür süresini geçememektedir. Dolayısıyla start-stop akülerin ortalama 4 ila 5 yıl kadar ömürlerinin olduğunu söylemek mümkündür.
Bu da; herhangi bir tehlikeye yol açabilme ihtimalinde aracın start stop sistemine geçememesi demektir. Çok sayıdaki kriterin sağlanması durumunda devreye giren bir sistem olduğu için start stop sistemi, aracınıza herhangi bir zarar vermemektedir. Görüldüğü üzere start stop sisteminin herhangi bir dezavantajı yoktur.
Anahtarsız Çalıştırma Sistemi mevcut olmayan araçlara sonradan entegre edilebilir. Bir diğer ismi Keyless Go olan start/stop sistemini yurt dışından getirterek aracınıza ekletebilirsiniz.
İmmobilizer otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz. Bu nedenle İmmobilizer olan otomobiller, “düz kontak” yapılamaz ve çalınmaları çok daha güçtür.
Bu buton herhangi bir sistemde elektriksel devrenin çalışmasını durdurmaktadır. Başka bir deyişle mekanik devre butona basıldığı zaman durmaktadır. Acil stop butonu kontrol devresine bağlanarak kullanılmaktadır. Bu bağlantı sayesinde buton kullanıldığı gibi sistem kapanmaktadır.
Start butonun açık kontağından (NO) 4 nolu ucundan çıkarak kontaktör yada rölenin A1 ucuna bağlantı yapıyoruz. Kontaktör yada rölenin A2 ucuna ise şebeke nötr ucunu bağlıyoruz.
Start butonu yapısı ve kontak sembolü: Aktive olabilmek için normalde açık kontak yapısından destek alan buton, start butonu türüdür. Devreleri başlatma ve çalıştırmadan sorumlu olan bu buton, gerekli baskı uygulanması halinde normalde açık yapıda olan kontağın kapanmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri