“Büyüklük, ululuk, yücelik” mânasındaki celâl ile aynı kökten türeyen ve “büyük ve yüce oldu” anlamına gelen celle fiilinden oluşmuş bir tabirdir. Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir.
Allah CC Örnek Anlatımı:
Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir. Allah'ın şanı yücedir ve bizlere sonsuz nimetler sunmuştur. Bu övgüye Allah Teala'nın ihtiyacı yoktur. Ancak Allah Celle Celaluhu demek, her şeyin sahibi olan Rabbimize saygımızı göstermemize yardımcı olur.
Kuran'da geçmemektedir.
(c.c.) : Celle celaluhu: Allah ismi anıldığı zaman, hürmet ve tazim için söylenir, ona mahsustur. "Onun şanı ne yücedir." demektir.
Yecüc ve Mecüc (Arapça: يَأْجُوج وَ مَأْجُوج; İbranice: גּוֹג וּמָגוֹג, Gōg ū-Māgōg), kimi dinlerde bahsi geçen efsanevi varlıklar (topluluk, insanlar ya da cüceler). Bu varlıklar çeşitli dinlerde, mitolojilerde ve kültürlerde cüceler veya dev, şeytan, kavimler veya ülkeler olarak anılır.
İlgili 20 soru bulundu
Havas ve esrarı:El Kerim ismi şerifi zorluk çekmeden fakirlik ve darlıktan kurtulmak için YA KERİM Celle Celaluhu diyerek 270 kere okunur.
(c.c.) : Celle celaluhu: Allah ismi anıldığı zaman, hürmet ve tazim için söylenir, ona mahsustur.
Allah'ın yarattığı her şeyi ihsanla yarattığını bildiren âyette de (es-Secde 32/7) ihsan kavramı bu anlamdadır. Ahlâk literatüründe ihsan genellikle, “iyiliklerde farz olan asgari ölçünün ötesine geçip isteyerek ve severek daha fazlasını yapmak” mânasında kullanılır.
İzutsu, Kur'an'da Dini ve Ahlâkî Kavramlar, 294. Ahsen'in mastarı “ihsan”dır. İhsan ise, lügatte iki şekilde kullanılır. İhsan, Allah'a nispet edildiğinde güzel davranma, bağışlama ikram etme, lütuf, yardım ve cömertlik manalarının yanı sıra uygun ve güzel olanı en mükemmel bir şekilde yapmak demektir.
Arapçada 'Celâl' kökünden türemiş olan Celle kelimesi, yücelik, şan, şeref gibi anlamlarda kullanılan bir sıfattır. Azze ise Aziz kelimesinden türetilen; güçlü ve kuvvetli olan, üstün olan aciz olmayan, şerefli olan, melik gibi anlamlara gelmektedir.
El-Habîr Anlamı
Kuran'ı Kerim'in 26. Ayetinde geçen bir ayette geçen bu isim en genel anlamı ile "her şeyin iç yüzünü bilmek" anlamına gelmektedir ve Allah'ın her şeyi bildiğini, herkesin içindekini görebildiğini ve ondan gizli bir şeyin olamayacağını anlatır.
Ya Settar: Kullarının günahlarını örten, gizleyen ALLAH. Ya Fettah: Dilediği kapıyı açan, Mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer (fetih) veren ALLAH.
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
- El-Celil ismini zikreden kimseler zalim insanların zulmünden kurtulur, düşmanlarının hilelerine karşı korunur. - Bu esmayı zikreden kişiler çevreleri tarafından saygınlık görmeye başlar, insanların kötü ve küçümseyici davranışlarından uzak olur.
Önce ve ilk anlamına gelen El Evvel esması, El- Mukaddim ismi ile yakın anlamlıdır. Her iki esma da Allah'ın bir başlangıcının olmadığı, O'nun tüm yaratılmışlardan önce olduğu anlamına gelir.
Lütuf terimi, sözlükte, nazik olmak, yumuşak ve merhametli davranmak, ihsan ve muvaffakiyet anlamlarına da gelir. Buna mukabil olarak kavram, herhangi birinse iyilik etme ve yardımda bulunma anlamında isim olarak da kullanılır.
Kısaca Allah ve Resulunun bizden yapılmasını istedikleri, akıl ve vicdanın hoş gördüğü bir şeyi yapmak iyiliktir. Hatta kötülükten sakınmak ve başkalarına kötülük yapmamaya çalışmak da iyiliktir. Bütün bu iyilikler de "sadaka"dır.
İhsan, Allah'ı görür gibi ibadet etmektir. Allah'a tam bir bağlılıktır. İhlas, riyadan, şirkten uzak ibadeti Allah için yapmaktır. Nimette, mümin kardeşinizi tercih etmektir.
İhsan, Allah'ı görüyormuş gibi yaşamak, yapılan her bir işi/ameli en iyi, en güzel ve en sağlam şekilde yapmak demektir.
İhsanda bulunan kişiye muhsin denir. Bir insanın gerçekleştirdiği işin ihsan seviyesine ulaşabilmesi için hem neyi nasıl yapması icap ettiğini iyi bilmesi hem de bu bilgisini en güzel biçimde eyleme dönüştürmesi gerekir.
Erkek çocuklarına verilen İhsan isminin diğer anlamı bahşiştir.
El-Veliyy esması Allah'u Teala'nın müminleri tek yardımcısı ve dostu olduğunu bildirir. Allah, kuluna yakın olan, kuluna yardımcı olan ona dost ve onu kemale ulaştırandır. El-Veliyy esmasının Türkçe karşılığı şöyledir: Dost ve yardımcı; mümin kullarına dost olup yardım eden. Allah, sevdiği kullarının dostudur.
5 vakit namazdan sonra 298 defa "Yâ Sabur" celle celalühü ism-i şerifini okumaya devam eden kimse sabır ve metaneti artar.
Her gün “Ya Vedud Celle Celalühü” tesbihi yapan kişi borçluysa borçlarından, yoksulsa da bu yoksulluktan kurtulur. “Ya Vedud” esmasını tekrarlayan kişiler, çevrelerinde herkesin sevgi ve hürmetine kavuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri