Kliniğimizde zeka testleri, psikolojik bilinçaltı testleri, kişilik testleri, depresyon testi, anksiyete ve obsesif kompulsif ölçeği,nöropsikiyatrik testler yapılmaktadır.
Psikiyatride tanıya giderken çeşitli değerlendirme araçlarının yanında psikolojik testlerden de yararlanılır.
Psikiyatrik muayenede, doğum öyküsünden başlayarak çocukluk, ergenlik yaşantıları, meslek ve iş hayatındaki çatışmalar, evlilik ve ilişki öyküsü, anne-baba ve çevreyle ilişkiler, ilgi ve hobiler, kültürel ve dini faktörler, askerlik dönemi ve cinsel yaşam ile ilgili konular konuşulur.
KAN VE İDRAR TESTLERİ
Kan sayımı, demir parametreleri, vitamin seviyeleri, tiroid fonksiyon testleri, idrarda madde taraması gibi laboratuar tetkiklerinin değerlendirilmesi ile psikiyatrik belirtilerin ve hastalıkların oluşumuna katkıda bulunabilecek, altta yatan sebeplerin araştırılması mümkün olmaktadır.
Psikoterapiye ya da psikiyatrik ilaç kullanımına başlamadan önce değerlendirme görüşmelerinde uygulanan testler hastaya doğru tanı konmayı ve hastayla ilgili belli kişilik özelliklerini daha en başta tespit ederek bireye özel bir tedavi programı oluşturulmasını sağlar.
İlgili 35 soru bulundu
Kan testi, röntgen veya diğer laboratuvar testleri ile depresyon tanısı konulamaz. Bununla beraber, doktorunuz depresyona benzer belirtiler gösterebilecek başka bir durum olup olmadığına açıklık getirmek için bazı kan testleri isteyebilir. Örneğin, hipotiroidizm depresyonla benzer belirtilere sahiptir.
Psikiyatri hastalıklarının tanısı için kişinin davranış ve duygudurum bozukluklarının bir süre gözlemlenmesi gerekmektedir. Tanı aşamasında görüşme, teşhis muayeneleri ve psikometrik testlerden oluşur. Görüşme sırasında hastaların şikayetleri sözlü olarak uzman ile paylaşılır.
Tıbbi süreçleri değerlendirerek psikiyatrik tablolara ilişkin ayırıcı tanı yapmak, tanı koymak, tedaviyi planlamak, ilaç ve diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra, uygun görülen psikoterapiyi uygulamak ve/veya yönlendirmek psikiyatri uzmanlarının sorumluluğu ve yetkisi içindedir.
Daha önce bir psikiyatriste gittiyseniz zaten nelerden ve nasıl söz etmeniz gerektiğini az çok öğrenmişsinizdir. Eğer muayeneye ilk kez giriyorsanız yapacağınız şey basittir. En son yaşadıınız sorunlarınızdan, şikayetlerden başlayarak durumunuz hakkında bilgi verin.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Psikolojik destek almak, ruhsal bozukluğa sahip olmak bir suç değildir. Bu nedenle psikoloğa gitmek, psikolojik yardım yardım almak adli sicile işlemez.
Psikiyatristlerin seanslar aynı psikologlar gibi 45-50 dakika olarak öngörülür. Psikiyatristler seanslarının 10-15 dakikasını genellikle ilaç yazmak için ayırabilirler.
Kendini devamlı bitkin hissetmesi, Uyku problemleri yaşaması, Kişilik bozukluğu gibi sorunlar görülmesi halinde psikiyatriste gitmesi gerekmektedir.
İlaç kullanımını gerektiren durumlarda reçete etme yetkisi psikiyatristlerindir. Bu nedenle herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloğa başvuran bir danışanın ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, uzman tarafından psikiyatriste gönderilir.
Psikolojik testler kişinin zihinsel, duygusal ve davranışsal özellikleriyle ilgili ölçüm yaparlar. İyi bir psikolojik test, öncelikle nesnel, yani objektif olmalıdır. Yani test, testi uygulayanın bireysel fikirlerinden bağımsız olmalıdır. Her durumda testi kim uygularsa uygulasın aynı sonuçlar alınmalıdır.
Psikiyatri servisine gitmek için, akıl sağlığı veya huzursuzluk gibi durumların olması gerekir. Kişilerde görülen bazı psikolojik sorunlar farklı sonuçlar doğurur. Kişinin başka belirtiler göstermesi ve hastalığın fazla ilerlemesi durumunda psikiyatri doktorlarına muayene olmak gerekir.
Yataklı Psikiyatri servisleri, psikiyatrik bozuklukların tedavi edildiği kliniklerdir. Psikiyatri servisleri depresyon, bipolar (iki uçlu) bozukluk gibi duygudurum bozuklukları, şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrısal bozukluk, şizoaffektif bozukluk gibi şizofreni spektrum bozuklukları ile ilgilenir.
Psikiyatri bir tıp dalıdır. Başlıca ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Bu alanda günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı, sinirlilik halleri, ... denilen durumlar yer alır. Bu hastalıklar düşünce, davranış, duygu değişiklikleri ile kendini gösterir.
c) “Ruhsal yönden zorunlu yatış” koşulları olduğunda, hastanın yasal temsilcisi ya da yakınlarının onayı aranmaksızın, “istemsiz yatış” ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı kararıyla yapılır, bu durum zorunlu yatış formunda belirtilir.
önce psikiyatrist teşhis koyar ve gerekli görürse ilaç verip bir psikolog ile görüşmenizi isteyebilir. ilaç kullanımı, terapi ile işlenecek konular için zihninizi belli bir düzleme getirmeye yardımcı olur. sonra psikoloğa gidilir ve terapi başlar.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Bu psikiyatrik hastalıkları sıralayacak olursak; obsesif-kompulsif bozukluk, depresyon, sosyal fobi, panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, bipolar bozukluk, dikkat eksikliği-hiperaktivite, anksiyete bozukluğu gibi (ruhsal)psikiyatrik hastalık çeşitlerinden bahsetmemiz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri