Tanpınar, bu romanında iki uygarlık (Doğu-Batı), iki değerler sistemi arasında bocalayan Türk toplumunun ironik tablosunu ortaya koyar. Romanın başlığı, Sahnenin Dışındakiler, İstanbul; sahnenin içi ise Kurtuluş Savaşı'nın yaşandığı Anadolu'dur. Cemal: Eserin başkahramanıdır.
Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır.
Zehra böylece Sırrıcemal'den öcünü aldıktan sonra Suphi'den öç almak için onun kâtibi Muhsin ile evlenir. Ticarethanenin yönetimi Muhsin'in üstüne geçer ve parasız kalan Suphi, Ürani tarafından terk edilir.
Ateşten Gömlek – Halide Edib Adıvar
Ayşe: İzmir'in işgali sırasında kocası ve çocukları Yunanlar tarafından öldürülmüş ve bu olaydan sonra Ayşe, Milli Mücadele için Kuvayi Milliye'ye katılmak üzere Anadolu'ya gitmiştir. Cemal: Ayşe'nin abisidir. Milli Mücadele için İhsan ile birlikte Anadolu'ya gider.
Samipaşazade Sezai Romanları
Samipaşazade Sezai'nin Sergüzeşt adlı eserinin konusu bir paşanın oğlu ile cariyenin aşk macerasıdır. Sergüzeşt romanının baş kahramanları Dilber, Celal Bey, Zehra Hanım ve Asaf Paşa'dır.
İlgili 32 soru bulundu
Bu makalede, Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayımlanan Yeşil Gece romanı bağlamında, Cumhuriyet sonrasında değişen siyasal ortam ve söylemin bir edebiyat eserine nasıl yansıdığı, roman kahramanı Ali Şahin Efendi'nin kişili- ğinde idealize edilen figürün ne ifade ettiği tartışılmaya çalışılacaktır.
AKİF BEY- NAMIK KEMAL OYUN (AKİF-DİLRUBA)
Bir deniz subayı olan Akif,Dilruba adında ahlak yönü zayıf bir kadınla evlenir.
Ancak İhsan'ın Ayşe'ye olan aşkını gizli tutma kararlılığı çok uzun sürmez ve “Ateşten Gömlek” kitabıyla aynı isimdeki bölümde İhsan kalbini Peyami'ye açar.
Handan Özeti:
Neriman, Refik Cemal ile evlenmek üzeredir.
Fakir Baykurt'un üçlemesinin ilk romanı olan Yılanların Öcü'nde, ev yeri sebebiyle düşman edinen Irazca, torunu Kara Ahmet'in başına gelen olaylarla birlikte hepten huzurunu kaybeder. Öyle ki bu olaylardan sonra Cımbıldak Hüsnü, Deli Haceli, Cemal ve Boz Ömer Irazca'nın ailesine huzur vermez.
Yakup Kadri'nin Yaban romanı Türkiye'de bugün de kendini gösteren aydın-halk kopukluğunun bir anlatımıdır. Kaybedilen I. Dünya Savaşı sonunda Anadolu'da bir köye yerleşen şehirli genç subay Ahmet Celâl, burada köylülerin millî kurtuluş savaşına karşı nasıl ilgisiz kaldıklarını dehşetle görür.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır.
Ateşten Gömlek Özet
Dünya savaşında yaralanmış bir subaydır. Cemal arkadaşı Peyami'yi bölüğün binbaşısı olan İhsan ile tanıştırmaya karar verir. Daha sonra ise bu üç arkadaş sık sık bir araya gelirler. Artık çok yakın dost olan bu üç kafadar memleketin içinde bulunduğu zor koşullardan da sürekli söz ederler.
4. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu – Peyami Safa – Hasta Genç
Handan – Halide Edip Adıvar
Refik Cemal: Kültürlü, utangaç ve karısını çok seven ama daha sonra Handan'a aşık olan karakterdir. Neriman: Güzeldir, fazla kültürü yoktur ancak Handan'ı çok sever ve sadıktır.
Kalp Ağrısı, Halide Edib Adıvar'ın dokuzuncu romanı. İki genç kızın aynı erkeğe aşık olmalarını konu edinir. Olaylar, Mudanya Konferansı'ndan sonraki mutlu hava içinde İstanbul'da gelişir. Romanda, kadın özverisine vurgu yapılır.
Handan, Halide Edib Adıvar'ın mektupları bir araya toplayıp oluşturduğu eseridir. İlk olarak 1912 yılında yayımlanmıştır. Türk edebiyatında kadın psikolojisini anlatan ilk eserdir.
İhsan ve Ayşe cephede ölürler, yaralanan Peyami, kafasında kalan bir kurşunla Ankara Cebeci Hastanesinde "ateşten gömlek" ismini verdiği anılarını yazmayı tamamlar ve kafasındaki kurşunun çıkarılması için girdiği ameliyatta hayatını kaybeder.
İhsan ve Ayşe cephede ölürler, yaralanan Peyami, kafasında kalan bir kurşunla Ankara Cebeci Hastanesinde “ateşten gömlek” ismini verdiği anılarını yazmayı tamamlar.
Halide Edip'in Tatarcık romanının kadın kahramanı Lale karakterini “kendi neslinden herhangi bir Türk kızının ayrı ayrı ve biraz da aykırı cephelerini nefsinde toplamış olan genç bir mahlûk” diye tanımlamasına, Suat Derviş itiraz eder.
Biz de bu yazımızda bir kuşağın, kendi öz kültürünü özümse- yememiş, batı hayranı olarak yetişmiş bir tipinin, Yakup Kadri'nin “Bir Sürgün” Romanı'nın kahramanı Doktor Hikmet'in, tipik bazı özellikleri üzerinde durmak istiyoruz.
Fatih Harbiye'nin sonunda ise Şinasi ve Neriman uykuda huzur bulurlar. Romanın kadın kahramanı bir seçim yapmıştır yapmasına, ama bu seçim, benliğinde doğru yolu bulduğuna dair bir etki yaratmaz.
Konu. Olaylar 1853 yılında Osmanlı Devleti ve Rusya arasında başlayan Kırım Savaşı'nda gönüllü olarak orduya katılan İslam Bey ile onun peşinden Silistre'ye giden Zekiye adlı genç kızın aşkı etrafında gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri