Ateşten Gömlek – Halide Edib Adıvar Ayşe: İzmir'in işgali sırasında kocası ve çocukları Yunanlar tarafından öldürülmüş ve bu olaydan sonra Ayşe, Milli Mücadele için Kuvayi Milliye'ye katılmak üzere Anadolu'ya gitmiştir. Cemal: Ayşe'nin abisidir. Milli Mücadele için İhsan ile birlikte Anadolu'ya gider.
Ancak İhsan'ın Ayşe'ye olan aşkını gizli tutma kararlılığı çok uzun sürmez ve “Ateşten Gömlek” kitabıyla aynı isimdeki bölümde İhsan kalbini Peyami'ye açar.
Adıvar'ın yeni Türk kadınını yansıtan Ateşten Gömlek (1922) romanının merkez kişisi Ayşe, fedakâr, vatansever, cesur ve savaşın içindeki kadındır. Çocuğu ve eşini İzmir'in işgali sırasında kaybeden Ayşe, İstanbul'a akrabası Peyami'nin yanına sığınır.
İhsan ve Ayşe cephede ölürler, yaralanan Peyami, kafasında kalan bir kurşunla Ankara Cebeci Hastanesinde "ateşten gömlek" ismini verdiği anılarını yazmayı tamamlar ve kafasındaki kurşunun çıkarılması için girdiği ameliyatta hayatını kaybeder.
İlgili 35 soru bulundu
Ateşten Gömlek (1923)'in merkezî kişisi Ayşe, vatanı için her şeyi feda edebilen, duyarlı ve güçlü bir kadındır. Roman kurgusunda ateşten gömlek giymiş adsız pek çok savaş kahramanının simge ismi olan Ayşe aynı zamanda vatanı da simgelemektedir.
Vurun Kahpeye Halide Edip Adıvar'ın 1926 yılında yazdığı ve Kurtuluş Savası'nı anlattığı romanıdır. Kitabın kahramanı idealist bir öğretmen olan Aliye'dir.
Yaban tezli bir roman olarak kurgulanmıştır. Yaban, Kurtuluş Savaşı sonunda köye gelen bir yabancıya köylünün taktığı bir isimdir. Savaşta kolunu kaybeden Ahmet Celal'in bir Anadolu köyüne yerleşmesi sonunda gelişen olayları konu almaktadır. Aynı zamanda Yaban adı verilen Ahmet Celal, Yaban'ın başkahramanıdır.
Ateşten Gömlek Halide Edip Adıvar'ın konusunu Kurtuluş Savaşı'ndan alan ve en çok beğenilen kitaplarındandır. Kurtuluş Savaşı sırasında verilen mücadeleyi kitabın ana karakteri olan Ayşe üzerinden anlatmaktadır.
Huzur romanında eğitim, ekonomi, toplum, kültür ve sanat hak- kında birtakım hassasiyetleri, görüşleri, tesbitleri ve teklifleri olan seçkin aydınlar yer alır. Huzur'un baş kahramanlarından, İhsan “münevver”, Mümtaz ise, “estet”tir.
İşte aynı ses Ateşten Gömlek'te de mevcuttur. Roman Peyami'nin savaşta yaralandıktan sonra hastanede yatarken tuttuğu günlük alt türüyle biçimlenir; birinci tekil anlatıcıyı Peyami'nin sesiyle duyarız, Ayşe'yi onun gözüyle görürüz.
Kalp Ağrısı, Halide Edib Adıvar'ın dokuzuncu romanı. İki genç kızın aynı erkeğe aşık olmalarını konu edinir. Olaylar, Mudanya Konferansı'ndan sonraki mutlu hava içinde İstanbul'da gelişir. Romanda, kadın özverisine vurgu yapılır.
Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1920'de yayımlanan ilk romanıdır. Yazar, bu eserinde, Naim Efendi konağını odağa alarak Tanzimat'tan sonra başlayan 'modernleşme' sürecinin Osmanlı toplumu ve ailesi üzerindeki etkilerini; gelenek- modern, kuşaklararası çatışma, kültürel yozlaşma vb. sorunları ele alır.
Ateşten Gömlek Özet
Dünya savaşında yaralanmış bir subaydır. Cemal arkadaşı Peyami'yi bölüğün binbaşısı olan İhsan ile tanıştırmaya karar verir. Daha sonra ise bu üç arkadaş sık sık bir araya gelirler. Artık çok yakın dost olan bu üç kafadar memleketin içinde bulunduğu zor koşullardan da sürekli söz ederler.
Sinekli Bakkal Romanının Teması
Sinekli Bakkal romanında tema Doğu-Batı çatışmasıdır. Evlilik, sınıf farklılıkları gibi temalara değinilse de romanda asıl işlenen tema Doğu kültüründen uzaklaşmadan Batı kültürünün faydalı olan özelliklerini alabilmektir.
Hz. Peygamber ile nikâhı hicretten önce Mekke'de kıyılmıştır. Babası Resûl-i Ekrem ile daha önce hicret ettiği için aynı yıl (622) annesi, ağabeyi Abdullah, kız kardeşi Esmâ, Hz. Peygamber'in hanımı Sevde, kızları Fâtıma ve Ümmü Külsûm ile birlikte Medine'ye hicret etti.
Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal'in Cezmi'sidir. Onun ilk basımı 1880'de yapılmıştır. Roman Türk edebiyatının ilk tarihi romanı olma özelliği taşır.
Bu makalede, Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayımlanan Yeşil Gece romanı bağlamında, Cumhuriyet sonrasında değişen siyasal ortam ve söylemin bir edebiyat eserine nasıl yansıdığı, roman kahramanı Ali Şahin Efendi'nin kişili- ğinde idealize edilen figürün ne ifade ettiği tartışılmaya çalışılacaktır.
Kahraman bakış açısı “anlatma esasına bağlı itibari metinlerde vaka, şahıs ve mekana ait hususiyetler kahramanlardan biri tarafından nakledilir.” (Aktaş, 2000:93) Yaban'da bu kahraman Ahmet Celâl'dir.
Romanın ana karakteri olan Ahmet Celal, Yaban'da üzerinde gerçek anlamda durulan, iç dünyası gerçek anlamda okuyucuya gösterilen tek karakter olarak tanımlanabilir. Ahmet Celal'in romandaki temel rolü, Türk aydını ve Türk köylüsü arasındaki derin uçurumu göstermektir.
Romanın baş karakteri olan Ahmet Celal, Sakarya Savaşı'nda kolunu kaybeden bir gazidir. Ülkesi için ölmeyi göze alan bu asker, malulen emekliye ayrılmış ve gözlemci olarak Anadolu'nun ücra bir köyüne atanmıştır. Görevi, Anadolu'da yaşayan insanları Kurtuluş Savaşı için hazırlamak ve gözlemlerini Ankara'ya bildirmektir.
AKİF BEY- NAMIK KEMAL OYUN (AKİF-DİLRUBA)
Bir deniz subayı olan Akif,Dilruba adında ahlak yönü zayıf bir kadınla evlenir.
“Vurun Kahpeye” adlı eserdeki imgelere bakıldığı zaman Brecht'in kaçındığı açık hakikatin Adıvar'ın romanının genelinde net bir şekilde görüldüğünü söylemek yanlış olmaz. Romandaki en etkin kötü kişi Hacı Fettah adında bir cami hocasıdır. Fettah Allah'ın isimlerinden birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri