Yazar bu kitabında, Ankara'dan yola çıkarak Türkiye'deki sosyal gelişimi yansıtmaya çalışmıştır. Romanın kahramanı Selma Hanım, bu üç dönemi birbirine bağlar. Selma Hanım'ın özel hayatında yaşadığı maceralı üç ayrı dönem, Ankara'nın da üç ayrı dönemini yansıtır.
Yakup Kadri, Ankara romanında 1921-1942 yılları Ankara'sını üç bölümde ele alır. Romanın ana karakteri olan Selma'nın üç farklı adamla, üç farklı yaşamını, üç farklı Ankara yaşayışı üzerinden okuruz. Romanın ilk iki bölümü Yakup Kadri'nin bizzat tanıklık ettiği yıllara, üçüncü bölüm ise ütopyasına tekabül eder.
Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU'nun 1934 yılında yayımlanan Ankara romanı ütopik bir romandır. Bu romanda yazarın özlediği, özlemini çektiği geleceğin Ankara'sı dolayısı ile Türkiye'sidir. 2) Romanın Özeti : Cumhuriyet inkılabı ile birlikte Anadolu'nun yeniden dirilişi, yeniden temellendirilip yapılandırılması gerekmektedir.
Münire, kendi hayatını anlattığı bir kitap yazmaktadır ve aslında bu kitap “Hep O Şarkı” dır.
Gülseren Budayıcıoğlu'nun yeni romanı 'Kırmızı Pelerin', taciz kurbanı Ayşa ile şiddet mağduru Ali'nin yeniden hayata başlama mücadelesinin hikâyesi. Bu iki karakter iyileşmek için çabalasa da daha içinden geçmeleri gereken pek çok çember çıkarıyor felek karşılarına.
İlgili 39 soru bulundu
Ankara, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1934 yılında yayımladığı romanının adıdır. Roman üç bölümden oluşmaktadır; Birinci bölüm: Kurtuluş Savaşı (1922'ye kadar).
Biz de bu yazımızda bir kuşağın, kendi öz kültürünü özümse- yememiş, batı hayranı olarak yetişmiş bir tipinin, Yakup Kadri'nin “Bir Sürgün” Romanı'nın kahramanı Doktor Hikmet'in, tipik bazı özellikleri üzerinde durmak istiyoruz.
Yakup Kadri'nin Yaban romanı Türkiye'de bugün de kendini gösteren aydın-halk kopukluğunun bir anlatımıdır. Kaybedilen I. Dünya Savaşı sonunda Anadolu'da bir köye yerleşen şehirli genç subay Ahmet Celâl, burada köylülerin millî kurtuluş savaşına karşı nasıl ilgisiz kaldıklarını dehşetle görür.
İstanbul'un esere konu olan üç dönemi romanın başkahramanı Adnan'ın yaşamındaki üç dönemi de kapsar; fakir ve idealist Adnan, zengin ve "önemli" Adnan, hasta ve bedbaht Adnan. Romanda Adnan dışında kırk kadar roman kişisi vardır.
Dolayısıyla Seniha, Kiralık Konak'ta ana temayı üstlenen ve kuşaklar arası çatışmayı en derinden yaşayan karakterlerden biridir ve tematik güçtür.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Ankara romanı bağlamında Kemalist ideoloji ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Bir Başkent İnşası Ankara'nın başkent oluşu sürecini kurgu hâline getirmesi açısından dikkate değer bir özellik taşımaktadır.
Dizide Selma karakteri ile Leyla Tanlar büyük dikkat topladı. İlk kez Paramparça dizisindeki Cansu Gülpınar rolü ile seyirci karşısına çıkan Leyla Tanlar, arada başka dizilerde oynasa da Paramparça sonrası en dikkat çekici dönüşünü Güzel Günler ile yaptı.
Gerçek kişilerle, roman tiplerinin değişik bir roman tekniğiyle yeraldığı eserde Yakup Kadri, gençlik döneminde yaşadığı II. Meşrutiyet yıllarını; gazeteci Ahmet Samim'in öldürülmesinden Bâbıâli baskınına kadar uzanan olayları, İttihat Terakki ile Hürriyet ve İtilaf arasındaki siyasi çekişmeleri konu ediniyor.
Okumalarını yazma denemeleri ile farklı bir boyuta taşıyan Yakup Kadri'nin Rahmet (hikâye), Erenlerin Bağından (deneme – mensur şiir), Bir Sürgün, Hüküm Gecesi, Sodom ve Gomore ve Ankara romanları bağlamında kültür ve medeniyet anlayışı değerlendirilmiştir.
Bu makalede, Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayımlanan Yeşil Gece romanı bağlamında, Cumhuriyet sonrasında değişen siyasal ortam ve söylemin bir edebiyat eserine nasıl yansıdığı, roman kahramanı Ali Şahin Efendi'nin kişili- ğinde idealize edilen figürün ne ifade ettiği tartışılmaya çalışılacaktır.
Ateşten Gömlek – Halide Edib Adıvar
Ayşe: İzmir'in işgali sırasında kocası ve çocukları Yunanlar tarafından öldürülmüş ve bu olaydan sonra Ayşe, Milli Mücadele için Kuvayi Milliye'ye katılmak üzere Anadolu'ya gitmiştir. Cemal: Ayşe'nin abisidir. Milli Mücadele için İhsan ile birlikte Anadolu'ya gider.
Zehra böylece Sırrıcemal'den öcünü aldıktan sonra Suphi'den öç almak için onun kâtibi Muhsin ile evlenir. Ticarethanenin yönetimi Muhsin'in üstüne geçer ve parasız kalan Suphi, Ürani tarafından terk edilir.
Sodom ve Gomore
Leyla, Necdet, Sami Bey romanın önemli karakterleridir.
Sodom ve Gomore, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun bir romanı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu kitapta Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul'da yaşayan bir zümreyi ve bu zümre içindeki insanların ilişkileri anlatarak ahlak ve toplum değerlerini anlatır ve sorgular.
Yakup Kadri, "tezli roman" türünde verdiği bu eserde; Naim Efendi, Servet Bey, Seniha ve Hakkı Celis ile Osmanlı'nın yıkılış sürecindeki son üç dönemi anlatır. Konak, hem ailenin hem de Osmanlı Devleti'nin sembolüdür.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
AKİF BEY- NAMIK KEMAL OYUN (AKİF-DİLRUBA)
Bir deniz subayı olan Akif,Dilruba adında ahlak yönü zayıf bir kadınla evlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri