Kiralık Konak Yakup Kadri Karaosmanoğlu.
Dolayısıyla Seniha, Kiralık Konak'ta ana temayı üstlenen ve kuşaklar arası çatışmayı en derinden yaşayan karakterlerden biridir ve tematik güçtür.
Kiralık Konak Özeti
Tam bir Tanzimat efendisidir. Gelenek ve göreneklerine sıkı sıkıya bağlıdır. Karısı Nefise Hanım ölmüş, konaktaki düzen bozulmuştur. Naim Efendi, kızı Sakine Hanım, damadı Servet Bey, torunları Seniha ve Cemil ile aynı konakta yaşamaktadır.
Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Osmanlı Devleti'nin çöküş döneminde, İstanbul'da Batılılaşma ile geleneksel değerlerin, kuşaklar arasında farklılaşan değer yargılarının, yaşam biçimlerinin çatışmasını irdeleyen bir romanıdır. Romandaki konağın sahibi Naim Efendi'dir.
Romanın Konusu
Tarık Temel'e ithaf ettiği Huzur II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde İstanbul'da geçer. Dört bölümden oluşan romanın her bölümü belli başlı dört karakterden birinin adını taşır: İhsan, Nuran, Suat, Mümtaz. Romanın merkezinde ise Mümtaz karakteri vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Maî ve Siyah'ın baş kahramanı Ahmet Cemil, henüz öğrenimini tamamlayamadan babasını kaybeder. Annesi ve kız kardeşi İkbal'in ge- çimini üstlenir.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır.
İşte aynı ses Ateşten Gömlek'te de mevcuttur. Roman Peyami'nin savaşta yaralandıktan sonra hastanede yatarken tuttuğu günlük alt türüyle biçimlenir; birinci tekil anlatıcıyı Peyami'nin sesiyle duyarız, Ayşe'yi onun gözüyle görürüz.
Biz de bu yazımızda bir kuşağın, kendi öz kültürünü özümse- yememiş, batı hayranı olarak yetişmiş bir tipinin, Yakup Kadri'nin “Bir Sürgün” Romanı'nın kahramanı Doktor Hikmet'in, tipik bazı özellikleri üzerinde durmak istiyoruz.
Mai ve Siyah romanı kahramanlarından Ahmet Cemil' in etrafında yaşanan olaylar, basın yayın ve edebi çevrelerinde yok edilen değerler anlatılmaktadır. Mai ve Siyah kitabı karakterleri; Ahmet, Hüseyin, Raci, Vehbi, İkbal, Lamia olarak hayat bulmaktadır.
Gerçek kişilerle, roman tiplerinin değişik bir roman tekniğiyle yeraldığı eserde Yakup Kadri, gençlik döneminde yaşadığı II. Meşrutiyet yıllarını; gazeteci Ahmet Samim'in öldürülmesinden Bâbıâli baskınına kadar uzanan olayları, İttihat Terakki ile Hürriyet ve İtilaf arasındaki siyasi çekişmeleri konu ediniyor.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu Şiirleri: Erenlerin Bağından. Okun Ucundan.
Romanın sonunda Hakkı Celis'in Çanakkale Cephesi'nde şehit olduğu haberi gelmiştir. Naim Efendi ise konakta tek başınadır ve ölüm döşeğinde yatmaktadır. Naim Efendi'yi bu hâliyle artık ölmüş; konağı ise yıkılmış saymak kabildir.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Bu makalede, Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayımlanan Yeşil Gece romanı bağlamında, Cumhuriyet sonrasında değişen siyasal ortam ve söylemin bir edebiyat eserine nasıl yansıdığı, roman kahramanı Ali Şahin Efendi'nin kişili- ğinde idealize edilen figürün ne ifade ettiği tartışılmaya çalışılacaktır.
Yakup Kadri'nin Yaban romanı Türkiye'de bugün de kendini gösteren aydın-halk kopukluğunun bir anlatımıdır. Kaybedilen I. Dünya Savaşı sonunda Anadolu'da bir köye yerleşen şehirli genç subay Ahmet Celâl, burada köylülerin millî kurtuluş savaşına karşı nasıl ilgisiz kaldıklarını dehşetle görür.
Samipaşazade Sezai Romanları
Samipaşazade Sezai'nin Sergüzeşt adlı eserinin konusu bir paşanın oğlu ile cariyenin aşk macerasıdır. Sergüzeşt romanının baş kahramanları Dilber, Celal Bey, Zehra Hanım ve Asaf Paşa'dır.
Kalp Ağrısı – Halide Edib Adıvar
Doktor, babası gibi Doktor Saffet ile nişanlıdır. Hasan'a âşık olunca nişanı bozar. Hasan ve Azize evlenince Hasan, Zeyno ile anlaşamaz, Zeyno nihayet subay Muhsin Bey ile evlenir. Azize: Zeyno'nun en yakın arkadaşıdır.
Halide Edip'in Tatarcık romanının kadın kahramanı Lale karakterini “kendi neslinden herhangi bir Türk kızının ayrı ayrı ve biraz da aykırı cephelerini nefsinde toplamış olan genç bir mahlûk” diye tanımlamasına, Suat Derviş itiraz eder.
Vurun Kahpeye Halide Edip Adıvar'ın 1926 yılında yazdığı ve Kurtuluş Savası'nı anlattığı romanıdır. Kitabın kahramanı idealist bir öğretmen olan Aliye'dir.
Cezmi ile Adil Giray bu savaş vesilesiyle tanışmışlardır. Savaşta Osmanlı orduları üstün gelmektedir fakat Adil Giray ve kardeşi Gazi Giray esir düşmüştür, bu noktadan sonra romanın büyük ve önemli bir kısmı Tebriz Sarayı'nda, Adil Giray, Perihan ve Şehriyar arasında geçmektedir.
Dağın Öte Yüzü üçlemesi için “benim yaşantım ve tanıklığımdır” diyen Yaşar Kemal, eserdeki Meryemce, Uzunca Ali ve Elif karekterleriyle kendi ailesinin yaşantılarından ve karekterlerinden örnekler vermiştir eserde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri