Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri gösteren kurallara “sosyal düzen kuralları” denilmektedir. bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Toplum düzenini sağlayan kurallar; din kuralları, ahlâk kuralları, görgü kuralları ve hukuk kurallarıdır. Bu kuralların hepsinin kendine özgü yaptırımları mevcuttur. İnsanların bu kurallara uymaları ise her birinin yaptırım gücüne göre farklılık gösterir.
Geleneklerden başlayarak , hukuk kurallarına dek getirilmiş tüm kurallar toplumsal davranışları düzenlemek, başkalarının zararına olabilecek davranışları önlemek, birlikte yaşamı sağlayabilmek için onulmuştur. Yaşamı düzenleme gücünü . getirdikleri yaptırımlarla sağlarlar.
Toplumsal yaşamın sürdürülebilirliği için gerekli olan kurallar bütününe beşeri davranış kuralları denir. Beşeri Davranış Kuralları; ahlak kuralları, görgü kuralları, din kuralları, örf ve adet kuralları, hukuk kurallarından oluşmaktadır.
Kurallar hayatı daha yaşanılabilir hale getirmek için var olması zorunlu gereksinimlerdir. Herkesin istekleri ve sevdikleri farkıdır ama toplumda birlik ve beraberliğin sağlanması için kuralların konulması ve bu kurallara uyulması zorunludur.
İlgili 44 soru bulundu
Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Kurallar olmazsa toplumlar gelişemez ve ilerleyemez. Çünkü belirli bir kuralın olmadığı yerde herkes kendi özgürlüklerine göre hareket eder. Bu çok yanlış bir davranış biçimidir. Eski çağlardan başlayarak belirli sayıdaki topluluklar kendi yaşayış kurallarını belirlemişlerdir.
Sosyopat, hoş olmayan davranışlarda bulunan, kurallara ve kanunlara uymayan, verilen cezalardan hiçbir zaman ders almayan hastalığı bulunan insanlara denir. Sosyopati suça yatkınlıktır ve anti sosyal kişi bozukluğudur. Hiçbir zaman kurallara uymazlar, hiç kimsenin derdiyle derlenmezler, hatta dinlemek bile izlemezler.
Bunlar, din kuralları, ahlak kuralları, örf ve adet kuralları, görgü (nezaket) kuralları ve hukukkurallarıdır.
Kurallar, insan davranışlarına sınırlamalar getirirler. Kurallar bireylerin istedikleri zaman istedikleri gibi davranmalarına engel olurlar. Düzen için sınırsız değil, sınırlı özgürlük, daha doğrusu kurallarla sınırlanmış özgürlükler gereklidir.
↬Toplumda düzeni sağlamak için var olan bazı kurallar vardır. Bu kurallara uymamamak Toplum Kuralları İhlali olur. Yazılı olmayan toplum kuralları olabilir. Bazı yazılı olmayan kurallar tamamen vicdanidir.
Ahlak kuralları iyilik-kötülük, doğruluk-yanlışlık gibi çeşitli konulardaki değer yargılarıdır. Yalan söyleme', 'hırsızlık yapma! ', şeklindeki emirler, toplumda ahlak kurallarına örnek oluşturmaktadır. Ahlak kuralları biri öznel (subjektif), diğeri ise nesnel (objektif) ahlak kuralları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
İnsanın topluma karşı yükümlülüklerini içeren ahlak kurallarına objektif (toplumsal) ahlak kuralları denir. Verdiği sözü tutmak, muhtaç olanlara yardım etmek, hırsızlık yapmamak ve başkalarına saygı göstermek objektif ahlak kurallarına örnektir.
Toplum hayatını düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır Bunlar anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik adlarını alırlar. Yazılı kuralları devlet koyar Yurttalar bu kurallara uymak zorundadırlar Uymayanlar devlet tarafından belirlenen suç özelliğine göre cezalandırılırlar.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Disiplinli, kurallara sıkı sıkı bağlı ve benimsediği düşüncelerden asla taviz vermeyen kişilere prensip sahibi denir.
Toplum içerisindeki insan davranışlarını düzenleyen sosyal normları; moda, teamül, görenek, âdet, gelenek, örf ve töre şeklinde sıralamak mümkündür.
weber, toplumsal davranış biçimlerini: amaçla ilişkili rasyonel davranış, değerle ilgili rasyonel davranış, duygusal davranış, geleneksel davranış olarak dörde ayırmıştır.
Normlar, yaptırımı olan kurallar sistemidir. Toplumsal yaşam içerisinde bireylerin yeme içme, giyiniş biçimleri, belirli durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen farklı normlar bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri