Dolayısıyla sosyal ahlâk, temelde kalbî, mânevî ve derunî temelinin yanı sıra, onun dışa yansıması ile fiile dönüşen, iş ve eylem şeklinde etkinliklere konu olan bir sosyal davranış bilimidir. İnsanların toplum içindeki davranışlarını ve birbiriyle ilişkilerini düzenlemek maksadıyla başvurulan kaidelerin bütünüdür.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Toplumsal Alanlarda Uyulması Gereken Bazı Ahlak Kuralları:
Toplu taşıma araçlarında öncelikli olan kişilere yardımcı olmak. Çevreye karşı duyarlı olmak. İnsanlara karşı kaba olmaktan kaçınarak saygı göstermek. Şefkat ve nezaket sahibi olmak.
Ahlak, her toplumun içerisinde kendi yaşam tarzlarının sonucu olarak oluşan soyut bir olgudur. Bir çekirdek ailenin bile kendi içerisinde diğer herkesten farklı bir aile ahlakı vardır. Bu büyük ölçekte kent ahlakını, ve daha büyük ölçekte toplumsal ahlakı beraberinde getirir.
Ahlak kuralları iyilik-kötülük, doğruluk-yanlışlık gibi çeşitli konulardaki değer yargılarıdır. Yalan söyleme', 'hırsızlık yapma! ', şeklindeki emirler, toplumda ahlak kurallarına örnek oluşturmaktadır. Ahlak kuralları biri öznel (subjektif), diğeri ise nesnel (objektif) ahlak kuralları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Dolayısıyla sosyal ahlâk, temelde kalbî, mânevî ve derunî temelinin yanı sıra, onun dışa yansıması ile fiile dönüşen, iş ve eylem şeklinde etkinliklere konu olan bir sosyal davranış bilimidir. İnsanların toplum içindeki davranışlarını ve birbiriyle ilişkilerini düzenlemek maksadıyla başvurulan kaidelerin bütünüdür.
Ayrıca fazilet, merhamet ve adalet, toplumsal ahlâki kuralların oluşmasında etken unsurlardır. Dinî kurumlar başta olmak üzere cemaat ve topluluklar, ahlâk belirleyicileridir. İkilemli ortamda dengeyi kurabilen akıl, ahlâkın tespitini önerir. Ahlâklı olmak, öğrenilebilen bir yetidir.
Ahlak, toplumdaki bireylerin güvenlik, huzur ve mutluluk içinde ya- şamalarına yardımcı olur. Bu nedenle toplumun barış ve huzuru için insanların ahlaklı olup olmamaları önemlidir. İnsanlar, sahip oldukları ahlaki özelliklerini büyüme ve gelişme süreçlerinde kazanırlar.
Ahlak uyulması gereken kurallardan ziyade, bir insanın inancıdır. Örneğin, bir doktor tıp ahlakına uymak zorundadır. Bir doktorun karşı ordudan bir askeri tedavi etmesi etiktir. Bir doktor, tıbbi dünyanın çalışma etiğinin yapısını düzenleyen Hipokrat Yemini ile mesleğine bağlıdır.
Ahlakı genel olarak değer yargıları içeren, iyiye yönelen davranış kuralları bütünü olarak tanımlayabiliriz. Ahlak insanlarla ilgilidir ve toplumlara göre ahlak anlayışı değişebilir.
Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri gösteren kurallara “sosyal düzen kuralları” denilmektedir. bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Bir başka ifadeyle, ahlak felsefesi, insan yaşamındaki değerler, ilkeler ve yargıları inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak kuralları “evrensellik” açısından da “objektif ahlak” ve “subjektif ahlak” olmak üzere ikiye ayrılır.
Bir yönüyle ahlak bireyseldir de diyebiliriz. Herhangi bir toplumda yaşayan bireylerin davranışları, sadece iç benlikleriyle değil, özellikle içinde yaşadıkları toplumsal sistem tarafından da şekillendirilmektedir.
Ahlak kuralları, belirli bir kişi, grup ya da toplum için geçerli olan değer yargılarıdır. Ahlaki kurallar, genel geçerliliğe sahip değildirler. Bir başka ifadeyle, neyin doğru, neyin yanlış, neyin iyi ya da kötü olduğu kişiden kişiye, gruptan gruba ve nihayet toplumdan topluma değişebilir.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Güzel ahlaklı kimse, edeplidir az konuşur, hatası azdır, gıybet etmez, Allah için sever, Allah için buğzeder, emanete riayet eder, komşu ve arkadaşını korur. Bütün hasletlerin başı ise hayadır. Hazret-i Hızır buyurdu ki: (Güler yüzlü ol, hiddetlenme!
Vicdani ödevler ve iyilik üzerindeki kurallar bütününe ahlak kuralları denmektedir. Manevi yönden ortaya çıkar ve bireysel açıdan ele alınır. Yani insanın kendi iyiliği ve vicdani ödevleri üzerinden gerçekleştirmiş olduğu seçimlerdir. Bu konuda ahlak kuralları açısından birçok farklı örnek vermek mümkündür.
Etik soyut, ahlak somuttur. Etik bir olgu olan ahlaktan farklı olarak, bu olgunun araştırılması ve böylece ahlaki açıdan insanlar için neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair ilkelerin belirlenmesi konusunu irdeler. Etik doğru ve yanlış davranış teorisi olarak düşünülebilirken, ahlak onun pratiği durumundadır.
Ahlak; İnsanların birbirleriyle veya devletle olan ilişkilerinde kendilerinden yapmaları istenen davranışlarla toplum düzenini sağlayan bir kurallar ve normlar bütünüdür, yani toplumsal bir olgudur.
Toplumda güzel ahlâkî ilke ve değerler, yaygın halde bulunur, insanların birbirleriyle ilişki- lerinde, muamelelerde, kamusal alanda ölçü olursa, o toplum açık toplum olur. Başka bir ifadeyle açık toplumda egemen olan ahlâk, güzel ahlâktır (Bkz.
Ahlaksız bir toplumun yaşaması ve varlığını sürdürmesi mümkün değildir. İnsanoğlunun ve diğer varlıkların kurtuluşu ancak ahlaklı toplumlar inşa ederek olacaktır. Evrenin değişik yerlerinde bulunan farklı varlıkların farklı değerleri ve değer yargıları olabilir.
Toplumsal Etik:
Bireyin bulunduğu toplum içerisindeki etik kurallarına göre hareket etmesidir. Toplumda benimsenmek ve kabullenmek için kişi toplumsal etik kurallarına uygun davranışlar ve tepkiler göstermelidir.
Sosyal ilişkilerinde adil davranabilmek, ahlak kurallarına uygun davranışlar gösterebilmek ve dürüst olabilmeliyiz. Sevgi, saygı ve anlayış duyguları ile diğer kişilerle dayanışma içinde bulunmalı, eleştirilere açık olmalı, başkalarının iyi davranışları ve başarılarını takdir etmeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri