Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir. Küçük yaşlardan itibaren yazılar, şiirler yazan Süreya, İkinci Yeni Akımının temsilcilerinden biri olmuştur.
Cemal Süreyya hafızasına çok güvendiğinden telefon numaralarını kaydetmezmiş. Üvercinka'yla bir telefon numarasını hatırlama üzerine girdiği iddiayı kaybetmesi üzerine ismindeki “Y” harfinden vazgeçmiş.
Hikâyenin doğrusu ise Cemal Süreya o dönemde hafızasına çok güvenmektedir ve telefon numaralarını asla kaydetmez. İsmindeki Y harfini arkadaşlarıyla telefon numarası üzerine girdiği iddiada kaybeder. Telefonun sahibi ise Üvercinka (Güvercin kanadından kısaltma yapılmıştır) adlı kişinin telefonudur.
Cemal Süreya, ismi üç isimli şairlere benzesin diye Cemalettin Seber olan ismine Süreyya'yı da eklemiştir. Sonrasında Cemal Süreyya'yı kullanmaya başlamıştır. Hafızasına çok güvenen şair, telefon numarasını ezberden söyleyeceğine dair bir iddiaya girmiş, kaybederse soyadından bir harfi atacağını belirtmiştir.
Rivayet o ki iddiayı Cemal Süreyya kaybetti ve soy ismindeki "y" harfinden vazgeçti. Şair Karakoç ise Akkaya için edebiyatın en dokunaklı şiirlerinden, "Tek Gül" anlamına gelen "Mona Roza"yı kaleme aldı.
İlgili 25 soru bulundu
Pülümür'den Erzincan'a göç eden Kürt ve Alevi bir ailede doğan Süreya'nın babası Hüseyin Bey, annesi Güllü Hanım'dır. 1905'te Erzincan'da doğan ve nakliyecilikle uğraşan babası Hüseyin Seber Kürt'tür. 1915'te Karatuş'ta doğan ve "Gülbeyaz" olarak bilinen annesi Güllü Hanım Zaza'dır.
ARTI GERÇEK- Cemal Süreya, Alevi Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Pülümür'de dünyaya geldi. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir.
Cemal Süreya Alevi/Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Erzincan'da dünyaya gelir. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir. 1956 yılında şiirlerini Cemal Süreya adıyla yayımlamaya başlar ve o zamandan beri edebiyat çevrelerinde ve medyada bu adla bilinir.
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir. Küçük yaşlardan itibaren yazılar, şiirler yazan Süreya, İkinci Yeni Akımının temsilcilerinden biri olmuştur.
2003 yılında yemek borusu kanseri nedeniyle vefat eden yazarın kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır. Evli olduğu sırada Cemal Süreya ile aşk yaşayan Tomris Uyar'a aynı zamanda Edip Cansever de aşıktır.
Kim Muazzez'in gönlünü kazanırsa diğeri soy isminden sonsuza kadar bir harfi silecekti. Rivayet o ki iddiayı Cemal Süreyya kaybetti ve soy ismindeki "y" harfinden vazgeçti. Şair Karakoç ise Akkaya için edebiyatın en dokunaklı şiirlerinden, "Tek Gül" anlamına gelen "Mona Roza"yı kaleme aldı.
CEMAL SÜREYA - SİZİN HİÇ BABANIZ ÖLDÜ MÜ? - YouTube. sizin hiç babanız öldü mü? benim bir kere öldü kör oldum yıkadılar aldılar götürdüler babamdan ummazdım bunu kör oldum siz hiç hamama gittiniz mi?
Cemal Süreya'nın soy isminden bir harfi eksilttiği olayla ilgili ise şunları aktardı: “Bir iddiaya girmişler, onun sonucu soy isminden bir harfi attığı doğru. Hangimiz daha ileride olursak, diğeri bir şeyinden vazgeçecek diye iddiaya girmişler.
Nazım Hikmet: Oğlak. Cemal Süreya: Aslan.
Cemal Süreya, ortaokul ikinci sınıftayken tanıştığı Seniha Nemli ile 1953'te evlenmiş ve 1954'te Mülkiye'den mezun olmuştur. Eşiyle arası problemli olan Süreya, Eskişehir Vergi Dairesi'nde tanışıp bir süre beraber olduğu kadın için "Üvercinka" adını kullanmıştır.
Yüzünün yarısını kansere veren, ömrünün 12 yılı mücadeleyle geçen ve 2016 yılında Ressam Burcu Cunneen'ın çalışmasıyla Türkiye'nin dikkatini çeken Gonca Sağnak, kansere karşı verdiği mücadeleyi kaybetti.
Üvercinka, Cemal Süreya' nın “Güvercin Kanadı” kelimesinden yapmış olduğu bir kısaltmadır. Cemal Süreya Üvercinka 'nın telefonunu doğru hatırlayamaz. Sonuç olarak soyadından bir “Y” harfi eksilir.
Orta okul mezunu memurlardan Hamid Akkaya ile Fitnat Hanım'ın kızıdır. 1930'da Geyve'de doğdu. Muazzez (Akkaya) Giray, Mülkiye'yi bitirdikten sonra Hazine avukatlığı yapmış, Maliye Bakanlığı'na çalışırken aynı kurumdan Orhan Giray'la aşk evliliği yaparak evlenmiş ve 3 çocuğu olmuştu.
Cemal Sürey(y)a kazanırsa, Sezai Karakoç'un soyadı 'Karkoç'; Sezai Karakoç kazanırsa, Cemal Süreyya'nın soyadı 'Süreya' olacakmış. Anladığınız üzere, kızı Sezai Karakoç elde etmiş, Cemal Süreyya da gidip tek 'Y' harfini attırmış soyadından.
Tomris Uyar ve Cemal Süreya ise bu evlilikten hemen sonra Ankara'nın Sanatseverler Lokali'nde görürler birbirlerini ilk defa. Ve bu tanışma üç yıl sürecek fırtınalı bir beraberliğin ilk adımı olur. Çiftin ilişkisi o dönem edebiyat mahfillerinde üzerine bolca konuşulan konuların başını çeker.
istanbul'un beyoğlu ilçesine bağlı kulaksız mahallesi'ndeki mezarlık. 9 ocak 1990'dan beri büyük şair, yazar, çevirmen, maliye müfettişi cemal süreya'nın ikamet adresidir.
Söz konusu sistem Nâzım'ı komünist fikirlerinden dolayı hapiste; Cemal Süreya'yı ise amacı 'dil ve kültür birliğini sağlamak' olan İskan Kanununa göre sürgünde tuttu.
Sanatçının ailesi, kendisi henüz altı yaşındayken Erzincan'dan Bilecik'e sürgün edilmiştir ve kısa bir süre sonra da şairin annesi vefat etmiştir. Hem çocukluk yurdunu hem de annesini yitiren şair için bu iki olay derin bir kırılmadır.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Maliye ve İktisat Bölümü'nde okumaya başladı ve 1954'te mezun oldu. Dergilerde karikatürleri de yayımlanan Süreya, kendisini tam olarak “Gül” şiiriyle edebiyat dünyasına duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri