1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu idaresine geçen Mısır, 1914 yılına kadar resmen İmparatorluğun parçası olarak kalmıştır. Ancak, 1798-1801 yıllarında Fransa ve 1882'de Birleşik Krallık tarafından işgal edilmiş ve bu ülkenin fiili himayesine girmiştir.
1805 yılında vali olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa bağımsız olarak hareket etmeye başlamış ve daha sonra kendi soyundan gelen Kavalalılar Hanedanı tarafından yönetilecek olan, iç işlerinde serbest dış işlerinde Osmanlı Devleti'ne bağlı Mısır Hidivliği'ni kurmuştur. Böylece Mısır Eyaleti ortadan kalkmıştır.
Abdülhamid'in tahta çıkışı ve Mısır'ın kaybı
Başta Mısır olmak üzere birçok yurt dışı seyahati gerçekleştirmişti. Ticaretle uğraşmış borsada hayli para kazanmıştı. Kaderin cilvesi Sultan Hamid'e tahtın yollarını açmıştı.
Britanya, Fransa ve Rusya'nın katıldıkları bir donanma Mora'ya gönderildi. Bu "Büyük Güçler" donanması ile Osmanlı ve Mısır donanması arasında 20 Ekim 1827'de yapılan Navarin Deniz Savaşı'nda Osmanlı-Mısır donanması yenik düştü ve Osmanlı-Mısır donanması tahrip edildi.
11 Temmuz 1882'de İskenderiye bombalandı. Nihayet uzun bir psikolojik baskıdan sonra Birleşik Krallık, 20 Ağustos 1882'de önce Port Said'e asker çıkardı, 15 Eylül 1882'de de Kahire'ye girerek Mısır'ı fiilen işgal etti.
İlgili 30 soru bulundu
9 Ocak 1517'de Gazze'den Mısır'a doğru yola çıkan Yavuz Sultan Selim, yeniden toparlanan Memlük ordusunu bu kez Ridaniye'de bozguna uğrattı. Yavuz, 4 Şubat 1517'de büyük bir törenle Kahire'ye girdi ve Mısır tahtına oturdu. Böylece hilafet Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçti.
İkili Kontrol olarak bilinen bu dönemde, Albay Arabî önderliğinde milliyetçi bir tepki yükselmeye başlamıştır. Nihayet Süveyş Kanalı'nın denetimini ele geçirmek amacıyla İngiltere, Arabî İsyanım bahane ederek, 1882 'de Mısır'ı işgal etmiştir.
1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu idaresine geçen Mısır, 1914 yılına kadar resmen İmparatorluğun parçası olarak kalmıştır. Ancak, 1798-1801 yıllarında Fransa ve 1882'de Birleşik Krallık tarafından işgal edilmiş ve bu ülkenin fiili himayesine girmiştir.
Zaten İtalya'ya düzenlediği seferlerle ünlü olan Napolyon, yerel güçler ile savaşmaları için 1798 yılında Fransız birliklerini Mısır'a sevketti. Sonunda, Memlükler'in yaşadığı yer olarak bilinen ve o dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan Kuzey Afrika topraklarını kontrol altına aldılar.
Bu sefer sırasında meydana gelen Mercidâbık, Gazze, Ridâniye ve son olarak Kahire muharebelerinde bozguna uğrayan Memlûk Devleti, ardından tamamen Osmanlılar tarafından ilhak edilmiş; Suriye, Filistin, Hicaz ve Mısır toprakları ele geçirilmiştir. Memlûk Devleti yıkıldı.
Mısır, 1922 yılında bağımsızlığını kazanmasına rağmen 1946 yılına kadar İngiltere'nin etkisi altında kaldı. Bu etki akademi alanında ortaya konulan eserlerde açık bir şekilde görüldü. 1952 yılında Mısır'da cumhuriyetin ilan edilmesiyle ülkede yeni ideolojiler izlenmeye başlandı.
Mısır ilk başta Asurlular tarafından işgal edildi sonrasında Babil ardından Ahameniş ve en sonda Makedon imparatorluğu işgaline uğradı. Makedon imparatorluğu Mısır halkı tarafından kurtarıcı olarak karşılanmış .
Mısır Seferi'ne 1516 tarihinde çıkılmıştır. Seferin başında Yavuz Sultan Selim bu seferden başarı ile dönmeyi başarmıştır. Sefer sırasında 1516 Mercidabık ve 1517 Ridaniye savaşları kazanılmıştır. Bu savaşlar neticesinde de Kahire'ye girmeyi başarmıştır.
Ridaniye Savaşı'nın Önemi
Mercidabık Savaşı'ndaki ağır yenilginin ardından Memlukler ikinci direnişini burada yapmıştır. Memlukler'in ikinci direnişinin de kırıldığı Ridaniye Savaş, Osmanlı Devleti'nin Kahire'ye girerek Mısır üzerinde hâkimiyet kurmasını sağlamıştır.
Mısır, son dönemlerine doğru dış güçler karşısında art arda yenilgilere uğradı ve MÖ 31 yılında, erken Roma İmparatorluğu tarafından istila edilerek firavunların egemenliğine son verildi, Roma'nın bir eyaleti haline getirildi.
1973 Arap-İsrail Savaşı öncesinde ilkokul mezunu sıradan bir asker olan Mısırlı bir köylünün zekice bulduğu şifreli muhabere (iletişim/haberleşme) sistemi sayesinde Mısır ordusu, Süveyş Kanalı'nı geçerek ilk elde yenilmezlik unvanıyla övünen İsrail ordusunu yenmeyi başardı.
Mısır, cumhuriyet rejimi ile yönetilen bir Arap ülkesidir. Halkının çoğunluğu Müslüman Araplardan oluşur. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Kahire'dir. Ülkenin cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, başbakanı ise Mustafa Madbuli'dır.
Osmanlılar 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybederek 1829 yılında Rusya'yla imzaladıkları Edirne Antlaşması'yla Yunanistan'ın bağımsızlığını kabul ettiler.
Mısır sorunu geçici olarak Kütahya Antlaşması ile tamamen ise Londra Antlaşması ile çözüme kavuşmuştur.
1881 yılında Fransa, Osmanlı İmparatorluğu'nun güçsüzlüğünü fırsat bilerek ve bazı sınır olaylarını bahane ederek Tunus'u işgal etti. Tunus Beyi 12 Mayıs 1881 tarihinde Bardo Antlaşmasını imzalayarak Fransız himayesini kabul etti. Osmanlı Devleti Kuzey Afrika topraklarından önemli bir parçayı daha kaybetmiş oldu.
13 Kasım 1918'de başlayan ve tam 5 yıl süren İstanbul'un işgali 6 Ekim 1923'te son buldu. İngiliz işgal kuvvetlerine teslim olan Alman denizaltı personeli ve teslim edilen bir U-Bot.
Mısır Nerededir? Mısır, Afrika'nın kuzeydoğu köşesinde yer alır. Sina yarımadası ile Asya'ya bağlanır. Mısır; kuzeyde Akdeniz, kuzeydoğuda İsrail, güneyde Sudan, batıda Libya ile komşudur.
İngiltere'nin Akdeniz ve uzak doğuda söz sahibi olmasından rahatsız olan Fransızlar, İngilizlerin gücünü kırmak, uzak doğuya giden yolları ele geçirmek ve bölgede etkili olabilmek için 1798 yılında Mısır'ı işgal etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri