Nihayet 93 Harbi'nde Osmanlıların Ruslara yenilmesinden sonra 1878 yılında yapılan Berlin Antlaşması'yla Romanya bağımsızlığını kazandı.
İlk kez 1859 yılında Wallachia ve Moldavia Prensliklerinin birleşmesi ile doğan Romen ulus devleti, 400 yıl kadar Osmanlı egemenliğinde kalmış ve 1878 yılında resmi bağımsızlığını ilan ederek üç yıl sonra da bir krallık haline gelmiştir.
dışişlerinde ise Osmanlı Devleti'ne bağlı özerk birimler olarak yönetilmişler ve sözkonusu voyvodalıkların bu statüleri, Romanya'nın 1878 yılında Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasına dek devam etmiştir.
Romanya'nın bağımsızlığını kazanması Romanya'nın 93 Harbi'ne Rus İmparatorluğu'nun yanında katılması sonucu gerçekleşmiştir. 93 Harbi'ni Osmanlı Devleti'nin kaybetmesi üzerine Romanya bağımsızlığını kazanmıştır.
Bunun üzerine Romanya 9 Mayıs 1877 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiş ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda (93 Harbi) Osmanlı Devleti'nin mağlup olmasında önemli rol oynamıştır. Romanya'nın bağımsızlığı 1878 Berlin Kongresi'nde tanınmış ve Osmanlı Devleti de kısa süre sonra Romanya'yı tanımıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Nihayet 93 Harbi'nde Osmanlıların Ruslara yenilmesinden sonra 1878 yılında yapılan Berlin Antlaşması'yla Romanya bağımsızlığını kazandı.
Besarabya, Boğdan'ın Prut nehrinin doğusunda kalan kısmıydı. Bu anlaşma Boğdan'ı ikiye bölmüş oldu. 93 Harbi'nde Osmanlıların Ruslar karşısında aldıkları yenilgiden sonra 1878 yılında yapılan Berlin Antlaşması'yla Eflak ve Boğdan Osmanlı Devleti'nden bağımsızlıklarını kazanarak Romanya adı altında birleştiler.
1400-1878 yılları arasında Osmanlı Devleti Romanya'ya hâkim olmuştur. Bu tarih aralığında bu bölgenin Türkleşmesinde ve Türkçenin yayılmasında önemli adımlar atılmıştır.
Romanya 1877-1878 Osmanlı Rus savaşı sonrasında imzalanan Berlin Antlaşması ile bağımsız bir devlet haline gelmiştir.
Romanya Türkleri (Rumence: Turcii din România) terimi Romanya'daki etnik Türk azınlığını ifade eder. 2002 yılında yapılan nüfus sayımını yansıtan bir araştırma merkezine göre, Türklerin sayısı, toplam nüfusun %0.14'ünü oluşturacak şekilde 32.098'dir.
Romanya'da Türkler ağrılıklı olarak Dobruca bölgesinde yaşıyor. Osmanlı'nın iskân politikası çerçevesinde Dobruca'ya Anadolu'dan Türkler yerleştirilmiş olması dışında, Kırım Tatarlarının da gelmesi neticesinde bu bölge önemli bir Türk nüfusunu barındırmaya başladı.
Çok partili, iki kamaralı meclis sistemine dayalı Romanya'da Parlamento, Senato ve Temsilciler Meclisi'nden oluşmaktadır. Romanya Anayasası uyarınca genel seçim dört yılda bir yapılmaktadır. Romanya'da son genel seçimler 6 Aralık 2020 tarihinde yapılmıştır.
Fas, tam olarak Osmanlı toprağı olmadı ama Osmanlı'nın bölgedeki hakimiyetini kabul edecek, vergi verecekti. Böylece Kuzey Afrika'daki Fas ve İspanyol hakimiyeti son bulmuş oldu, Osmanlı hakimiyeti başladı.
1639 Kasr-1 Şirin antlaşması ile yaklaşık olarak 1,5 asır devam eden Osmanlı-İran siyasi anlaşmazlıkları, askerî savaşları ve hâkimiyet mücadelesi son bulmuştur.
Osmanlı döneminde Bulgaristan tarihi, Osmanlı İmparatorluğu'nun, 14. yüzyılın sonlarında İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan daha küçük krallıkların fethinden başlayıp, 1878'de Bulgaristan'ın bağımsızlığına kadar yaklaşık 500 yıllık bir zamanı kapsamaktadır.
- Osmanlı Devleti'nin kendi içinde çözemediği ordu ile ilgili Alaylı- Mektepli tartışması bu savaşın kaybedilmesine sebep olmuştur. Bu durum Osmanlı Devleti için önlemler alınması gerektiğinin en büyük göstergesidir. - 1. Balkan Savaşı sonrası Balkanlarda en güçlü ve en büyük topraklara Bulgaristan sahip olmuştur.
Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ye kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı. Balkan Birliği zaferi. Osmanlı Devleti yenildi. Londra Antlaşması imzalandı.
Silistre (Bulgarca: Силистра Silistra, Rumence: Dârstor), Bulgaristan'ın kuzeydoğu kesiminde, Romanya sınırında, Tuna kıyısındaki şehir. Aynı adlı Silistre ilinin idari merkezi olan Silistre, tarihî Güney Dobruca bölgesindeki en önemli şehirlerden biridir.
Rumenler veya Romanyalılar, nüfusunun çoğunluğu Doğu Avrupa'da ve Balkanlar'da yaşayan bir etnik gruptur. Rumenler Romanya nüfusunun çoğunluğunu oluştururlar. Rumenlerin komşu bir ülke olan Moldova'da yaşayan bir etnik grup olan Moldovalılarla dil ve kan bağları mevcuttur.
1832'de Yunanistan Devleti, Osmanlı yönetimi tarafından da resmen tanındı. Böylece Yunanistan'ın ilk sınırlarını oluşturan Mora Yarımadası ve yöresinde 1460'ta başlayan ve 400 yıl süren Osmanlı hegemonyası sona ermiş oldu. Aynı yıl, İngiltere'nin baskılarıyla Yunanistan'a Kraliyet yönetimi getirildi.
Ülkede din özgürlüğü vardır ve resmi olarak devlet tarafından 18 din tanınmıştır. Nüfusun yaklaşık %75'i Ortodoks Hristiyan'dır. Roma Katolik Kilisesi, Doğu Katolik Kiliseleri ve Protestan Kilisesi'ne bağlı olanlarla birlikte Hristiyanların oranı %85'i bulur.
Rumence (Rumence: Română), Romanya'nın resmî dilidir ve Romen dillerinin doğu koluna mensuptur. Çoğunluğu Romanya ve Moldova'da yaşayan 28 milyon kişi tarafından konuşulur.
Eflak bugünkü Romanya topraklarında kalan bir bölge olup merkezi Bükreş'ti. Boğdan ise Eflak'ın kuzeydoğusunda olup Prut Nehri'nin her iki yakasındaki topraklardan meydana geliyordu[1] . Eflak-Boğdan toprakları Osmanlı egemenliğine girdikten, 1711 Prut savaşına kadar yerli beyler tarafından yönetildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri