Şair Ülkü Tamer'in ilk göz ağrısı; Cemal Süreya'nın fırtınalı sevdası, Turgut Uyar'ın biricik karısı ve Edip Cansever'in daimi platonik aşkı Tomris Uyar, usta kalemiyle olduğu kadar alaycı ve bağımsız tavrıyla da edebiyat dünyasının bu 4 erkeğini kendine sırılsıklam aşık etmeyi başarmış bir kadın.
Dört defa evlenen Süreya, bunların dışında "Üvercinka" ve Tomris Uyar dâhil birçok kişiyle ilişkisi olmuştur.
cemal bey pek seviyor tomris hanımı. her akşam koşa koşa eve geliyor.
Süreya'nın, “Tomris'e asla tamamen sahip olamayacağı.” fikrinin baskınlığıyla terk edilme korkusu ya da aşk zehirlenmesi olarak yoğunlaşan karmaşık duyguları ilişkinin bitmesine neden oldu.
Türkiye şiirinin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya, 28 yıl önce, 9 Ocak 1990'da 59 yaşındayken hayata veda etti. ARTI GERÇEK- Cemal Süreya, Alevi Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Pülümür'de dünyaya geldi. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir.
İlgili 40 soru bulundu
Evli olduğu sırada Cemal Süreya ile aşk yaşayan Tomris Uyar'a aynı zamanda Edip Cansever de aşıktır. Hatta Tomris ile baş başa oturdukları bir rakı masasında Cansever onun için peçeteye “Tomris rakıyı çok severdi, bense onu…” yazmıştır.
Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da, Pülümür'den Erzincan'a göç eden Kürt ve Alevi bir ailede dünyaya gelmiştir.
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir.
KOLEJ AŞKI: ÜLKÜ TAMER
Tomris Uyar ilk çevirisi olan Tagore'den “Şekerden Bebek”i bu yıllarda Tamer soyadı ile tamamladı. Birbirini çok iyi tamamlayamayan bu çiftin evliliği trajik bir şekilde sonlandı.
Tomris Uyar ve Cemal Süreya ise bu evlilikten hemen sonra Ankara'nın Sanatseverler Lokali'nde görürler birbirlerini ilk defa. Ve bu tanışma üç yıl sürecek fırtınalı bir beraberliğin ilk adımı olur. Çiftin ilişkisi o dönem edebiyat mahfillerinde üzerine bolca konuşulan konuların başını çeker.
Cemal Süreyya hafızasına çok güvendiğinden telefon numaralarını kaydetmezmiş. Üvercinka'yla bir telefon numarasını hatırlama üzerine girdiği iddiayı kaybetmesi üzerine ismindeki “Y” harfinden vazgeçmiş.
1950'li yıllarda Ankara'da, Mülkiye Mektebi'nde birlikte eğitim gören Cemal Süreya ve Sezai Karakoç gönüllerini aynı kadına kaptırmış. İki büyük şairin aşkına aynı anda mazhar olma şansı yakalamış olan bu kadın ise bugün 94 yaşında sessizliğini bozan Muazzez Akkaya.
Tomris Uyar, yaşadığı her andan keyif alabilen bir kadındı. Yaşamı, yaşamayı çok seviyordu. Rakıyı çok severdi, sağlıklı yaşamayı ise hiç önemsemezdi. “İnsan hayatının üzerine titreyerek korunacak bir şey olduğuna inanmıyorum.” diyordu.
Rivayet o ki iddiayı Cemal Süreyya kaybetti ve soy ismindeki "y" harfinden vazgeçti. Şair Karakoç ise Akkaya için edebiyatın en dokunaklı şiirlerinden, "Tek Gül" anlamına gelen "Mona Roza"yı kaleme aldı.
Nazım Hikmet: Oğlak. Cemal Süreya: Aslan.
CEMAL SÜREYA - SİZİN HİÇ BABANIZ ÖLDÜ MÜ? - YouTube. sizin hiç babanız öldü mü? benim bir kere öldü kör oldum yıkadılar aldılar götürdüler babamdan ummazdım bunu kör oldum siz hiç hamama gittiniz mi?
Ki, Üvercinka, Cemal Süreya' nın “Güvercin Kanadı” kelimesinden yapmış olduğu bir kısaltmadır. Cemal Süreya Üvercinka 'nın telefonunu doğru hatırlayamaz. Sonuç olarak soyadından bir “Y” harfi eksilir.
Cemal Süreya on X: "Neden yorgunsun sorusuna cevap aramaktan ve bunu sormasınlar diye gülümsemekten yoruldum." / X.
istanbul'un beyoğlu ilçesine bağlı kulaksız mahallesi'ndeki mezarlık. 9 ocak 1990'dan beri büyük şair, yazar, çevirmen, maliye müfettişi cemal süreya'nın ikamet adresidir.
DENİZ DURUKAN: Cemal Süreya, Bu Bizimki adlı şiirinde aşkı “yasa dışı, işgalci ve kökü dışarıda” diye tarif eder. Bu anlatımda sadece aşkın ve sevişmenin betimlemesini yapmaz, çocukluğundan kalma o duygunun; maruz kaldığı sürgünlüğünün acısını da alttan alta duyumsarsınız.
Cemal Süreya Alevi/Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Erzincan'da dünyaya gelir. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir.
Tomris Uyar (d. 15 Mart 1941 - ö. 4 Temmuz 2003) Türk öykü yazarı ve çevirmen. İngiliz Kız Ortaokulu'nda, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde eğitim gördü (1961).
Güzelliği ve cesaretiyle tanınan Tomris, milattan önce 6. yüzyılda yaşamış ilk Türk kadın hükümdardır. İsmi 'demir' anlamına gelen Tomris Hatun, dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan bir Saka kraliçesi ve Türk hükümdar Alp Er Tunga'nın torunudur.
İlk evliliğini 1963'te Ülkü Tamer'le yapmıştır. Bu evlilikten Ekin adında bir kız çocuğu dünyaya getirmiş; ancak, kızını emzirirken boğazına süt kaçması sonucu kaybetmiş ve Ülkü Tamer'le evliliğine son vermiştir. 1967'de Turgut Uyar'la evlenmiş; bu evliliğinden Hayri Turgut adında bir oğlu olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri