İlk ataklarda düzelme kendiliğinden dahi olabilir. Ataklarda genellikle tam düzelme beklenir. İkincil ilerleyici yani sekonder progresif MS (SPMS) ataklar ve iyileşme şeklinde başlasa da bir dönemden sonra ataklar sonrası kalıcı şikayetler ve giderek kötüleşme hali ile devam eder.
MS ataklarına dikkat
Ataklar ve düzelmelerle seyreden yaygın formunda belirti ve bulguların 24 saatten uzun sürdüğü dönemler 'atak dönemi' olarak tanımlanır. Atak dönemlerinde gözlenen bulgular kendiliğinden ya da kortizon tedavisiyle tam ya da tama yakın düzelir.
MS hastalığını tümüyle durduracak kesin bir tedavi yoktur, ancak çoklu tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu tedavilerle hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilmek, atakların sıklığını ve şiddetini azaltabilmek amaçlanmaktadır. MS ataklarının sıklığı ve şiddetine göre ilaç tedavisine karar verilmektedir.
Klinik bulgulardan bir ya da bir kaçının en az 24 saat süreyle ortaya çıkması ve bunların arasında en az 1 ay süreyle devam etmesidir. Saat, gün, hafta ve aylarca ataklar sürebilir. Genellikle ardından düzelme dönemi ortaya çıkar.
MS belirtileri, rahatsızlığın erken evrelerinde geçici ataklar şeklinde ortaya çıkarken, tedavide geç kalındığında ilerleyen yıllarda görme kaybı, denge ya da yürüme bozukluğu ve peltek konuşma gibi bazı belirtiler kalıcı olarak yerleşebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Multiple Skleroz hastalığında genellikle uyuşma ve karıncalanma, duyularda eksiklik, yürüme zorluğu gibi denge ve koordinasyon güçlüğü, halsizlik, kas spazmları, bulanık görme, idrar kaçırma titreme belirtileri görülür.
MS Hastalığı Ölümcül müdür? Hastalık genellikle erkeklerde kadınlardan daha hızlı ilerler. Ayrıca 40 yaşından sonra tanı konulanlarda ve nüks oranı yüksek olanlarda hastalık çok daha hızlı ilerleyebilir.
Engel oranı %40 veya üzerinde engelli sağlık kurul raporu olan yetişkinler ve Özel Gereksinim Raporu olan çocuklar, engelli kimlik kartı/özel gereksinimli birey kartı alabilirler.
Her ne kadar günümüzde, MS hastalığının kesin bir tedavisi olmasa da, teknoloji devamlı gelişmekte ve daha güçlü ilaçlar elde edilmektedir. Bu ilaçlar ve teknolojiler sayesinde, MS kontrol edilebilir bir hastalık haline gelmiştir.
Bu süreç değişkenlik göstermekle birlikte çoğu hastada, belirtiler saatler günler içinde artar, tipik olarak 2-6 hafta sürer ve sonra düzelir. Düzelme bazen tamdır. Ancak, bu atakların %40 kadarında sekeller ortaya çıkabilir. Bu sekellerin bir çoğu günlük yaşamı etkilemezken bazıları da yaşam kalitesini bozabilir.
MS, asla çaresiz bir hastalık değildir. MS, yaşamı değil yaşam kalitesini tehdit eden, akılcı ve işbirliği içerisinde yönetilmesi gereken önemli bir nörolojik hastalıktır. MS hastalığı, hasta ve yakınlarının işbirliği ile doğru tedavi ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile kontrol altında tutulabilir.
Multipl sklerozun nedeni tam olarak bilinmese de, bağışıklık sisteminde bir bozukluk sonucunda beyin ve omurilikte plak oluşumu ile ortaya çıkıyor. Hafif semptomlar arasında karıncalanma ve uyuşma bulunsa da, hastalık şiddetli ataklarda görme kaybı ve felç gibi daha ağır sonuçlara neden olabiliyor.
Günümüzde multipl sklerozun henüz kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, atakla ortaya çıkan nörolojik bulguların giderilmesi, atakların ve kalıcı nörolojik bulguların önlenmesi mümkündür. Ataklarla ortaya çıkan nörolojik bulguların giderilmesinde başlıca kullanılan ajan steroid (kortizon) tedavisidir.
MS Hastalığının sebebi henüz bilinmemekle birlikte genel kanı; yaşanan ağır, üzüntülü bir süreçte ya da genel olarak hayatın stresine karşı, kişinin direncinin düşmesi ile ortaya çıktığıdır.
Uzun yıllardır hastalıkla mücadele eden Serdar Ortaç müjdeyi sahnede verdi: Tamamen atlattım. Geçtiğimiz akşam bir mekanda sahne alan Serdar ortaç sahnede sevenlerine iki müjdeyi birden verdi. Uzun süredir MS hastalığı ile mücadele eden şarkıcı Serdar Ortaç, hastalığını atlattığını söyledi.
MS'in erken dönemlerinde oluşan hasar, merkezi sinir sistemi ve bağışıklık sistemi tarafından sıklıkla ve hızla düzeltilir. Böylece belirti ve bulgular geriler. Bu durum kendiliğinden olabileceği gibi kortizon tedavisiyle de olabilir.
MS hastalarında en sık karşılaşılan şikayetlerden biri yorgunluktur. Her 10 MS hastasının 8'inde bu şikayet ortaya çıkmaktadır. MS'te görülen yorgunluğun kesin nedeni bilinmemekle birlikte; sigara kullanımı, kansızlık, uyku bozukluğu ve huzursuz bacak sendromu yorgunluğu artıran etkenler arasındadır.
Son yıllarda yürütülen bilimsel çalışmalar, yeterli düzeyde D vitamininin bağışıklık sistemini düzenleyerek, MS sorunu olanlara faydalı etkiler yarattığını gösteriyor.
Seçilecek olan meslek kolunda ağır taşımak, eğilmek, kalkmak, uzanmak, tırmanmak gibi aktiviteler gerekmemeli; ulaşımı rahat, asansörü olan işyeri olmasına dikkat edilmelidir. MS hastalığı duyusal, görme, yürüme, konuşma ve denge bozukluğuna ilişkin birçok fiziksel probleme sebep olmaktadır.
Başbakanlık Engelliler İdaresi Başkanlığı'na başvuru yapılması gerekmektedir. Kart sayesinde MS hastaları: Kamu ve özel sektörde engelli olarak çalışabilir. Engelli aylığından faydalanabilir.
PPMS hastaları da diğer MS hastaları gibi çalışabilirler. Erken tanı ve tedavi ile birçok yan etkinin önüne geçilebilir ve hasta iş hayatına devam edebilir.
MS hastaları çalışıp üretebilirler. Günümüzdeki etkin ve güvenli tedavi yöntemleri ile birçok MS hastası çalışmaya ve üretmeye devam edebilmektedir.
Uzun süredir MS hastalığı ile mücadele eden şarkıcı Serdar Ortaç, katıldığı programda sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi. Ünlü popçu Serdar Ortaç, TRT1 ekranlarında Alişan'ın sunduğu 'Alişan ile Hayata Gülümse' programına konuk oldu. MS hastası olan Ortaç, sağlık durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
MS hastalarının beyin veya omuriliklerinde “plak” ismi verilen, bu hastalığa özgün oluşumlar görülmektedir. Bu bölgeler hasar görmüş, kılıfları soyulmuş ve bazen de kayba uğramış nöronların olduğu bölgelerdir. Plaklar beyin ve omuriliğin herhangi bir yerinde olabilmekle birlikte bazı bölgeleri daha çok tutmaktadır.
MS hastaları sağlıklı kadınlar gibi gebe kalabilir ve sağlıklı çocuk sahibi olabilir. MS'in düşük yapma veya doğum sıklığı üzerine etkisi yoktur. MS'in gebelik üzerine zararlı bir etkisi yoktur; uzun vadeli ilerleyişinde değişiklik görülmez. Gebelikte MS belirtileri, gebe olmayan MS hastalarındakinden farklı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri