Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur? Çoklu Kişilik Bozukluğu vakaları tedavi edilmezse: Kişi kendisi için tehlike oluşturabilir. Daha önce bölünmüş kimlikle beraber farklı psikolojik rahatsızlıkların da görülebileceğinden bahsetmiştik.
Kişilik bozukluğu eğer tedavi edilmezse son derece kötü sonuçlara neden olabilir. Aynı zamanda farklı psikolojik sorunları da tetikleyebilir. Tedavi edilmeyen kişilik bozukluğu; kızgınlık, depresyon, kaygı ya da sosyal izolasyon gibi farklı psikolojik rahatsızlıkları doğurabilir.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu hastalığının belirli bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastalığın tedavisi uygun bir psikoterapi yöntemi ile mümkün olabilmektedir. Çoklu kişilik bozukluğu semptomlarının birçoğu hasta ile terapi sürecinde ortaya çıkar.
Kişilik bozukluğu hastanın ilişkilerinde, sosyal aktivitelerinde, iş ve okulda önemli sorunlara ve sınırlamalara neden olur. Bazı hastalar, kişilik bozukluğunun olduğunun farkında olamayabilir, çünkü düşünme ve davranış tarzı kendilerine son derece normal gelmektedir.
Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin davranışları üzerinde sürekli olarak güce sahip olan iki veya daha fazla farklı kişilik durumuyla kendini gösterir. Hastada en başta basit unutkanlık olarak açıklanamayacak kadar geniş ve kapsamlı kişisel bilgiler ile ilgili hafıza sorunları ortaya çıkar.
İlgili 36 soru bulundu
Çoklu Kişilik Bozukluğu Neden Olur? Çoklu kişilik bozukluğu, çocukluk çağında yaşanan fiziksel ya da cinsel istismar, aile içi şiddet, ağır travmalar, doğal afet, savaş gibi olaylara karşı geliştirilen bir tepki nedeniyle görülür.
Yatkınlık ve Genetik Faktörler: Genetik yatkınlık da çoklu kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Ailede çoklu kişilik bozukluğu veya başka bir ruh sağlığı sorunu olan bireyler varsa, bireyin bu bozukluğa yatkın olma olasılığı artabilir.
Başkalarına hak tanımayan uyumsuz davranışların olduğu kişilik yapısıdır. Suç işleme eğilimi, sürekli yalan söyleme, dürtüsellik, kavgacılık, sorumsuzluk, vicdan azabı çekmeme temel bulgularıdır. Tam genellikle 18 yaşından sonra oluşur. 30'lu yaşlardan sonra kendiliğinden düzelme olabilir.
Ancak kişilik bozuklukları tedavi edilebilir. Genellikle konuşma terapisi ve ilaç kombinasyonu, bu koşullardan biriyle yaşamanıza yardımcı olmada uzun bir yol kat edebilir.
Genellikle 15 yaşından itibaren belirtiler gözlenmeye başlar ancak tanı alma yaşı en az 18'dir.
Çoklu kişilik bozukluğu şizofreni gibi değil. Kişi bu durumu devamlı değil, zaman zaman yaşıyor.” Genetik faktörünün yatkınlık şeklinde görüldüğüne de değinen Tarhan, “Anne ve babada, yakın akrabalarda varsa çocuk da stres altında bunu bir savunma olarak kullanıyor.
“Çoğul Kişilik Bozukluğu Daha Çok Kadınlarda Görülmektedir”
Ülkemizde Şar ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada, yaygınlığının ayaktan takip edilenler arasında, %3.9, genel toplum içerisinde %0.4 olarak bulunmuştur.
Kişilik bozuklukları, yaşam boyu sürer, yaklaşık %10 oranında görülür. Tedavide dinamik psikoterapi, bazen de davranışçı psikoterapi uygulanabilir. İlaç tedavisi semptomatik olarak kullanılır.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Kişilik bozukluğu ise ergenlik ya da erken yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkan ve artık kişilik özelliklerinden biri haline gelmiş bir rahatsızlıktır. Kökleri çok derinlere inen bu bozuklukların tedavi süreci uzundur ve süreklilik gerektirmektedir.
Bir kişiliğin özel resim yeteneği varken diğer kişilikte iyi bir müzik kulağı olabilir. Maalesef dissosiyatif kimlik bozukluğu problemlerinde intihar, depresyon gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşılmaktadır. Bu kişiler aynı zamanda sıklıkla kendilerine yabancılaşma problemi yaşamaktadır.
Benzodiyazepinler, yeni kuşak antidepresanlar, karbamazepin ve diğer antikonvülzanlar da kişilik bozukluğu tedavisinde zaman zaman tercih edilebilmektedir. Psikiyatrist ilaç tedavisinin hastanın tüm sorunlarının çözümü olmadığını özellikle belirtmeli, diğer tedavi yöntemleri ihmal edilmemelidir.
A tipi kişilik özellikleri ağır basan bireyler genelde aceleci olup, aynı anda birden fazla işi yapmak isterler. Her türlü zorluğun üstesinden gelerek başarıya odaklanmışlardır. İktidar sahibi olmak isterler. Toplumda göz önünde olur, tanınmaktan, rekabetten hoşlanırlar.
Öncelikle paranoyak kişiye karşı açık ve net olun. Hiçbir konuda yalan söylemeyin, dürüst olun. Rahatsızlığı olan kişiye karşı öfke duymayın ve duyduğunuzda kontrol altında tutmaya çalışın. Söyledikleri karşısında aşırı tepkilerden kaçının.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin kendisi ve diğer insanlar hakkındaki düşünme biçimini, sosyal hayatta problem yaratacak şekilde etkileyen bir mental rahatsızlıktır. Borderline hastalığı, davranış ve duyguları yönetememe, istikrarsız ilişki gibi durumların oluşmasına yol açabilir.
Takıntılı düşünce ve dürtüler anlamına gelen obsesyon ile yineleyici zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon davranışları bir araya gelerek hastalığı oluşturur. Obsesyon, yani kişinin zihninde uzaklaştıramadığı fikir, düşünce ve dürtüler, kişinin isteği dışında gelişir.
Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Dissosiyatif Bozukluk Kimlerde Görülür? Çocukluk çağında yaşanan travmaların etken olmasıyla ortaya çıkabilen, daha çok çocukluk ve ergenlik dönemlerinde rastlanan ve kadınlarda daha fazla görülen psikolojik bir rahatsızlıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri