Çemen otu dışında onu boy otu, buyotu, çaman otu gibi isimlerle ananlar da var tabii. Çemen otu bitkisi, hem yaprakları hem de tohumları değerlendirilen, aslen baklagiller familyasından bir bitki.
Çemen otu ya da buyotu bir ottur. En sık kullanıldığı bölge olan Yozgat ve Kayseri'deki yerel ismi çaman otudur. (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü. Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir.
Hazırlanması oldukça kolay olan çemen için malzemeler; Domates salçası (4 yemek kaşığı) Biber salçası (2 yemek kaşığı) Rendelenmiş sarımsak (4-5 diş)
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
İlgili 15 soru bulundu
Botanik dünyasındaki adı trigonella foenum graecum. Çemen otu diyoruz. Çemen otu dışında yöreye göre boy otu, buyotu, çaman otu gibi isimlerle adlandırılmaktadır. Anayurdu Güney Avrupa ve Akdeniz havzası olan çok yıllık otsu bitkidir.
Yüksek antioksidan içeriğine sahip olan bitki, vücudun bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı direnci arttırır. Ağız yaraları, mide yanması, bronşit, tüberküloz, cilt enfeksiyonları, kanser ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine önemli rolü vardır.
Küçük yaprakları ve gövdesi ile bir yıllık otsu bir bitki olan çemen otunun ana vatanı Ortadoğu'dur. Anadolu'da ise özellikle Yozgat ve Kayseri yöresinde yaygın bir şekilde tüketilen bitki; halk arasında “buy otu” ismi ile tanınır.
Çemen Ev Yapımı (Hatay Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya zeytinyağ ve biber salçasını ekleyelim ,pişirelim ve ayrı bir kapta peyniri ezip pişen salçanın üzerine ekleyelim. Sarımsakları küçük küçük doğrayıp ekleyelim, daha sonra nane, pulbiber, kimyon ,ekleyelim. Biraz pişince servis tabağına alalım.
(Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü.
Çemen Değil Çaman
Türkiye'nin birçok yerinde çemen adıyla bilinen Türkiye'nin en meşhur acı sosuna Kahramanmaraş'ın en çok tüketildiği Afşin ve Elbistan gibi kuzey ilçelerinde “çaman” denir.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Hiç bir koruyucu ve katkı malzemesi içermez. Farklı yörelerden bir çok annelerden tarif alınmış ve bu tarifler harmanlanarak en lezzetli çemeni zeytinhan satışa sunmuştur.
Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
15. yüzyıldan beri sofralarımızı süsleyen acuka, Balkanlarda, Kafkasya'da ve Trakya'da en çok tüketilen kahvaltılıklardan biridir. Meze ve sos olarak da tüketilen acuka, çemene benzese de ondan daha tuzlu ve acıdır.
Kahvaltılık Acuka (Çemen)
Buzdolabında aylarca bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
Çemen kilo aldırır mı? Çemen Otu Kilo Aldırır Mı? Östrojen hormonu ile benzer özellik gösteren çemen otu, su tutucu özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olabilir. İştah arttırıcı özeliği ile dikkat çeken çemen otu düzenli olarak kullanıldığında yemek yeme isteğini arttırır.
Çemen baharatı pek çok aktarlarda ve markette satılır.
Çemen otunun kullanımı
Soslara, kahvaltılıklara ve pastırmaya katılıyor. Bunun dışında tohumları öğütülerek çorbalara, et yemeklerine ve turşulara da katılabiliyor. Çemen otunun yapraklı kısmıysa tıpkı ıspanak gibi ayıklanıp güzelce temizlendikten sonra yemek olarak değerlendirilebiliyor.
İçindekiler: Su, Çemen Unu, Tuz, Kırmızı Toz Biber, Kimyon, Sarımsak, Yeni Bahar, Tarçın, Karanfil, Karabiber, Havlıcan, Zerdeçal, Koruyucu (E200), (E202), (E211) Ve Asitlik Düzenleyici, (E330).
çemen / چمن
Yeşil ve kısa otlarla kaplı yer, çimen. Ağaç ve çiçekleri olan yeşillik, çayır.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Bir kavanoz acuka hazırlanır ve itinayla sürülür ekmek üzerine. Ballandıra ballandıra yenilir tek başına. Kahvaltı böylelikle kurtarılır. Hem önceden hazırlanıp buzdolabında muhafaza edilen acuka makarna sosu da olur, aniden gelen misafir için sofralara meze de.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri