Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Hiç bir koruyucu ve katkı malzemesi içermez.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır.
Orta boy derin bir kap içine 4 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası koyun. Üzerine 5-6 diş rendelenmiş sarımsak, 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme tuz ve 7 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, iyice karıştırın.
İlgili 29 soru bulundu
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Hiç bir koruyucu ve katkı malzemesi içermez. Farklı yörelerden bir çok annelerden tarif alınmış ve bu tarifler harmanlanarak en lezzetli çemeni zeytinhan satışa sunmuştur.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Çemen Ev Yapımı (Hatay Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya zeytinyağ ve biber salçasını ekleyelim ,pişirelim ve ayrı bir kapta peyniri ezip pişen salçanın üzerine ekleyelim. Sarımsakları küçük küçük doğrayıp ekleyelim, daha sonra nane, pulbiber, kimyon ,ekleyelim. Biraz pişince servis tabağına alalım.
Çemen nasıl tüketilir? Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
2 saat haşlanan kemikli ilik ve dana etinden tüm ilikler ayıklanır. Ardından ceviz, sarımsak, pul biber, salça, haşlanan etin suyundaki yağ ve çemen tozu karıştırılarak yoğrulur. Kıyma makinesinden geçirilir. Kıyma haline gelen harç tencereye alınarak etin suyuyla birlikte pişirilir.
Yıllardır bu çemeni yapmalarına rağmen özellikle son yıllarda tanınmaya başladığına dikkati çeken Fırat, şunları kaydetti: "Kırmızı toz biber, galeta unu, sarımsak, ceviz, tuz ve yağı karıştırıp, hamur karma makinesinde yoğurarak, kokusuz çemeni elde ediyoruz.
Rondoya cevizleri ve galate ununu baharatları alalım. Cevizleri istediğimiz irilikte olacak şekilde rondoda çekelim ve üzerine salçaları, tuzunu zeytinyağını ekleyerek tekrar 1dakika çalıştıralım kapatalım. Servis tabağına alalım. Damak zevkinize göre tuzunu ve yağını ayarlayın.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Toz biber, Kimyon, Karabiber, Yeni Bahar, Toz Tarçin, Toz Zencefil, Tuz.
Çemen ve çemenli ürünler
İçerdiği sarımsak ve diğer ağır baharatlar nedeniyle çemen ve çemenli gıdalar tüketildiğinde terle beraber vücutta 2 ile 10 gün arasında kalan aşırı keskin kötü kokulara neden olur. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmanızda fayda var.
Sindirim sağlığına iyi gelir
Çemen otunun faydaları arasında en çok dikkat çeken şey sindirime iyi gelmesidir. Çemen otu, mide yanmasına çok iyi gelen doğal ve organik bir ilaçtır. Ayrıca sindirim sağlığı için birebir olan bu bitki, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlara çok iyi gelir.
15. yüzyıldan beri sofralarımızı süsleyen acuka, Balkanlarda, Kafkasya'da ve Trakya'da en çok tüketilen kahvaltılıklardan biridir. Meze ve sos olarak da tüketilen acuka, çemene benzese de ondan daha tuzlu ve acıdır.
Tokat Çemeni | 9.90TL | Tokat'tan Aynı Gün Kargo | Hemen Sipariş Ver.
Küçük yaprakları ve gövdesi ile bir yıllık otsu bir bitki olan çemen otunun ana vatanı Ortadoğu'dur. Anadolu'da ise özellikle Yozgat ve Kayseri yöresinde yaygın bir şekilde tüketilen bitki; halk arasında “buy otu” ismi ile tanınır.
Buzdolabında aylarca bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
İçine domates salçamızı alıp biraz kavuralım. Daha sonra sarımsağı ezip tavaya ekleyelim 2-3 dk.kavuralım. Baharatları ekleyip 1-2 dk daha karıştıralım. En son tahini, cevizi ve çörek otunu da ekleyip şöyle bir karıştıralım ve ocağın altını kapatalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri