En çok bilinenle başlayalım, çemen dediğimiz ve bu bitkinin tohumlarının kurutulup öğütülmesiyle elde edilen tozu, baharat olarak kullanılıyor.
Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır.
Bu etkiyi sağlayabilmek için çemen otu tohumları ya da filizleri blenderda öğütülür ve az miktarda bitkisel yağ ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Çemen otu, doğal testosteron düzeylerini yükseltme ve libidoyu geliştirme kabiliyetine sahiptir. Ot, testosteron düzeylerini yükseltmek ve libidoyu arttırmakla alakalı saponinler ve sapojenler denilen fitokimyasal maddeleri içerir. Çemen otunun çiğnenmesinin kolesterolü düşürücü etkisi olduğunu ortaya koymuştur.
"1 yemek kaşığı çemen otu tohumunu 1 litre zeytin yağın içine koyun ve göğüslerinize sürün. Çemen otu tohumu 2-3 saat göğüslerinizde kaldıktan sonra yıkayın. Göğüs büyütmeye yardımcı olur."
Orta boy derin bir kap içine 4 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı biber salçası koyun. Üzerine 5-6 diş rendelenmiş sarımsak, 1 er çay kaşığı kimyon, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı silme tuz ve 7 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, iyice karıştırın.
Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Toz biber, Kimyon, Karabiber, Yeni Bahar, Toz Tarçin, Toz Zencefil, Tuz.
Çemen baharatı pek çok aktarlarda ve markette satılır.
Dilerseniz soğuk suyla demleme yöntemini kullanabilir, 500 mililitre suyun içine 1 tatlı kaşığı çemen otu tohumu atıp bu şekilde 3-4 saat bekletip süzerek içebilirsiniz.
Küçük yaprakları ve gövdesi ile bir yıllık otsu bir bitki olan çemen otunun ana vatanı Ortadoğu'dur. Anadolu'da ise özellikle Yozgat ve Kayseri yöresinde yaygın bir şekilde tüketilen bitki; halk arasında “buy otu” ismi ile tanınır.
Çemen otu tohumu içerisindeki saponin maddesi sayesinde sindirim enzimlerini hızlandırır ve aldığınızı kalorilerin hızlı yakılmasını sağlar. Bu yüzden çemen otu tohumunu normal kullanımdan biraz fazla tükettiğiniz zaman kilo almanız mümkündür.
Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
Çemen Ev Yapımı (Hatay Yöresi) Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya zeytinyağ ve biber salçasını ekleyelim ,pişirelim ve ayrı bir kapta peyniri ezip pişen salçanın üzerine ekleyelim. Sarımsakları küçük küçük doğrayıp ekleyelim, daha sonra nane, pulbiber, kimyon ,ekleyelim. Biraz pişince servis tabağına alalım.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Yıllardır bu çemeni yapmalarına rağmen özellikle son yıllarda tanınmaya başladığına dikkati çeken Fırat, şunları kaydetti: "Kırmızı toz biber, galeta unu, sarımsak, ceviz, tuz ve yağı karıştırıp, hamur karma makinesinde yoğurarak, kokusuz çemeni elde ediyoruz.
Kadınlık hormonu olan östrojenler meme büyümesine yardımcı olurlar. Ergenlik çağında ve hamilelik sırasında olan meme büyümesi ve gelişiminin önemli bir kısmı bu hormonlar sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle östrojen hormonlarının vücutta artmasını sağlayan yiyecekler, meme büyümesinde de ekili olur.
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Balgamı sökerek insan vücuduna rahatlatıcı etkide bulunan çemen doğum sonrası kadınların süt oranını da arttırmaktadır.
Çemen tohumlarının proteinleri saç büyümesini hızlandırır ve saç dökülmesini önler. Böylece saç tellerinizin zamanla kalınlaştığını görürsünüz. Çemen otu, kepek ve kafa derisinde oluşan sivilcelere karşı etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri