Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır. Bu baharat, soslara, kahvaltılıklara ve pastırmalara katılarak kullanılıyor. Bunun yanında et yemeklerine, turşulara ve çorbalara koyularak lezzet katılır.
Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Çemen otu tohumu çayı demleyebilir, öğütüp toz haline getirerek bal ile birlikte tüketebilirsiniz. Öğütülen çemen otu tohumunu yemeklerde çeşni olarak kullanabilirsiniz. Bitki kullanılarak hazırlanan kapsül, hap ve yağlar da kilo almak için satın alınabilir.
En çok bilinenle başlayalım, çemen dediğimiz ve bu bitkinin tohumlarının kurutulup öğütülmesiyle elde edilen tozu, baharat olarak kullanılıyor. Soslara, kahvaltılıklara ve pastırmaya katılıyor. Bunun dışında tohumları öğütülerek çorbalara, et yemeklerine ve turşulara da katılabiliyor.
Çemen otu gastrointestinal enflamasyonu yatıştıran, mideyi ve sindirim zarını kaplayan tohumlarındaki müsilaj etki sebebiyle mide yanmasına (asit reflü) karşı etkili bir ilaçtır. Çemen otu tohumlarındaki çözünür lif ve pektin dışkı hacmini arttırır, dolayısıyla kabızlığın doğal olarak giderilmesine yardımcı olur.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle bol demir içeriği sayesinde günlük demir ihtiyacınızı bu çaydan rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ayrıca kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde de yer almaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Çemen kilo aldırır mı? Çemen Otu Kilo Aldırır Mı? Östrojen hormonu ile benzer özellik gösteren çemen otu, su tutucu özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olabilir. İştah arttırıcı özeliği ile dikkat çeken çemen otu düzenli olarak kullanıldığında yemek yeme isteğini arttırır.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Balgamı sökerek insan vücuduna rahatlatıcı etkide bulunan çemen doğum sonrası kadınların süt oranını da arttırmaktadır.
Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır. Bu baharat, soslara, kahvaltılıklara ve pastırmalara katılarak kullanılıyor. Bunun yanında et yemeklerine, turşulara ve çorbalara koyularak lezzet katılır.
"1 yemek kaşığı çemen otu tohumunu 1 litre zeytin yağın içine koyun ve göğüslerinize sürün. Çemen otu tohumu 2-3 saat göğüslerinizde kaldıktan sonra yıkayın. Göğüs büyütmeye yardımcı olur."
Potasyum zengini çemen tohumu tansiyonu düşürür.
Farklı yörelerden bir çok annelerden tarif alınmış ve bu tarifler harmanlanarak en lezzetli çemeni zeytinhan satışa sunmuştur. Çemen baharatı, özellikle kahvaltılarda tükettiğimiz Kahvaltılık çemen Ve çemenli yumurta, ve etli yemeklerde kullanılır.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır.
Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır. Çemen çok eski bir baharattır ve antik çağlarda çok değer görmüştür. Et ,tavuk ve sebze yemeklerine kullanılır.
Daha az bilinen çemen otu tohumu, birçok tarifte kullanılabilir. Ek olarak, kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu için tip 2 diyabet hastaları için de tüketilmesi önerilir.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Libidoyu Arttırır
Çemen otu, doğal testosteron düzeylerini yükseltme ve libidoyu geliştirme kabiliyetine sahiptir. Ot, testosteron düzeylerini yükseltmek ve libidoyu arttırmakla alakalı saponinler ve sapojenler denilen fitokimyasal maddeleri içerir.
Çemen otunun çok ciddi bir zararı veya yan etkisi bulunmuyor. Çemen otu yan etki olarak ishal ve hazımsızlık gibi durumlara neden olabiliyor. Ayrıca çemen otunun iştahı azaltma etkisi olduğu için kilo almak isteyenlerin ve yeme bozukluğu olanların çemen otu tüketmesi önerilmiyor.
Çemen otunun genel olarak iyi tolere edildiğinden ancak bazı yaygın potansiyel yan etkilerin şöyle olabileceğinden bahsediliyor: kusma. bulantı gaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri