Minarelerde okunan cenaze salâsı cuma salâsı ile aynı metne dayanır. Bu sebeple cuma namazı için verilen salâ, cenaze salâsı yerine de geçtiğinden bu vakitte ayrıca cenaze için salâ okunmazdı.
Sela okunduğu duruma göre bayram selası, cenaze selası ve cuma selası olarak adlandırılır. Türk musikinde ise selalar bir dini literatür olarak yer almıştır. Aynı zamanda bir cami musikisi olarak da selalar kabul edilmiştir. Selalar bu musiki de beste şeklinde okunur.
Es'Selatü ves-selam-ü aleyk, Aleyke ya-seyyidina ya Rasullallah, Es Selatü ves-selamu aleyk, Aleyke ya-seyyidina ya habiballah.
Es Salatu Ve's-Selamu Aleyke Ya Seyyidel Evveline Vel Ahirin! Salanın Türkçe Anlamı: Ey Allah'ın Resulü! Salat ve selam senin üzerine olsun.
Sela, cenaze ilanından önce, cuma namazından önce okunur. Cuma selası ise cuma namazına 45 dk veya bir saat kala okunur. Cuma selasının belli bir saati olmadığından Cuma namazı için ezan saatlerini baz almak daha doğrudur. "Es Salatu Ve's-Selamu Aleyke Ya Rasulallah!
İlgili 37 soru bulundu
Cenaze için salâ vermenin hükmü nedir? Hz. Peygamber döneminde salâ okunduğuna dair kaynaklarda herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Bununla birlikte ölüm haberinin çeşitli yollarla duyurulması sünnettir.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah Ne Demek? Öncelikle şu bilinmelidir ki Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah sözü ezandan sonra da söylemektedir. Bireyler bu sözü ezan okunurken ve duyduklarında söylemektedir.
Ayrıca bir vefat duyurusu olarak her zaman vakit namazlarından önce okunur. Perşembe gecelerinde yatsı ezanından önce, Cuma günleri öğle ezanından yaklaşık bir saat önce, bazı camilerde de Ramazan ayında sabah ezanından önce okunur.
Minarelerde okunan cenaze salâsı cuma salâsı ile aynı metne dayanır. Bu sebeple cuma namazı için verilen salâ, cenaze salâsı yerine de geçtiğinden bu vakitte ayrıca cenaze için salâ okunmazdı.
Erzurum Müftü Vekili Abdullah Temur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 93 Harbi döneminde Erzurum Tabyalarının Ruslar tarafından işgal edilmesini halka duyurmak amacıyla Ayaz Paşa Camisinden sela okunduğunu anlattı. Halkın, bu çağrıyla tabyalara gittiğini anımsatan Temur, "Halkımız, Rus işgalini bertaraf etmiştir.
Değerli kardeşimiz, Sala (salavat) okumak ve namaz kılmak bid'at olmaz.
Cenaze salâsı bir nevi ölüm ilânı mânasını taşımakla birlikte ölenin kimliğinin bilinmesine ayrıca ihtiyaç olduğundan bu bilgiler salâ verildikten sonra dolaştırılan dellâl ve münâdîlerle duyurulurdu.
İslâm fıkhına göre ise Peygamberin farz ve vaciplerden hariç olarak yaptığı ve yapılmasını istediği fiil ve davranışlardır. Bu durumda sela caiz olabilir ama asla sünnet olamaz.
Kur'ân-ı Kerîm'de (el-Ahzâb 33/56) ve hadislerde Hz. Peygamber'in adı anıldığında ona salâtüselâm getirilmesi tavsiye edilmiş, bundan dolayı özellikle Osmanlı kültüründe salavat getirmek, salavat çekmek, salâ vermek gibi adlarla pek çok salâ metni ortaya çıkmıştır.
Selanın kelime anlamı dua ve namaz şeklinde ifade edilir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in Allahtan rahmet temenni ederken ve Allah'ı methederken onun şefaatini dileyen bir dua çeşidi olarak bilinmektedir. Sela belli bir besteyle veya serbest şekilde okunan dualardan oluşur.
Müslümanları bayram veya cuma namazına çağırmak için kullandığı çağrı, ayrıca cenaze olduğunda halka duyurmak için okunan duaya sela denir. Bu kelime genellikle sala şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sela şeklinde olmalıdır.
Sela okumak ücrete tabi değil. Caminin tuvaletini işleten kişi ve caminin karşısında cenaze malzemeleri satan esnafa vatandaş gönlünden kopan ücreti bırakırsa alıyoruz. Kimse para ödemek zorunda değil. Müezzinler olarak bu görevi ücretsiz yerine getirmek zorundayız.
* Şimdi de koronavirüs nedeniyle ölümlerin ve vaka sayılarının yoğun olduğu illerde camilerden cenaze selası okunmasına yasak getirilmiştir. Böylece koronavirüs kaynaklı ölümlerin artışının vatandaştan saklanılması amaçlanmıştır.
Bırakınız insanları, Kur'an Peygamberler arasında bile üstünlük yoktur, görev açısından farklılıklar vardır derken; Sala yazanları, Peygamberimize öyle yüceltme yapmışlar ki (iyi niyetlerinden şüphe edilse) insanı şirke götürür.
Ölüm olayında cenaze en kısa sürede evine getirilir. Gömülmeden önce cenaze bir gün evde bekletilir. Bu bekletme gurbette bulunan yakınlarının gelişlerini bekleme ve öleni son yolculuğuna uğurlamadan önce, evinde ailesi ile bir gece daha geçirmesini sağlama amacı ile yapılır.
Cuma selası, müezzinlerin minareden yüksek sesle salavat getirmeleri, hem insanların salavat getirmelerini hatırlatmak yönünden hem de yoğun olarak çalışan insanlara cuma namazını hatırlatmaları bakımından okunmaktadır. Böylece selayı duyan kişinin, o günün cuma olduğunu hatırlaması mümkün olmaktadır.
“İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” cümlesi Arapça bir cümledir. Aslında bu cümle Kur'an-ı Kerim'de bulunan Bakara suresinin 156. ayetinde bulunuyor. Bu nedenle bu cümle bir ayet sözüdür. Herhangi bir musibete karşı okunur ve koşulsuz şekilde Allah' a teslimiyeti içerir.
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
Şefaat ya rasulallah demek şirk değildir. Dünya hayatında iken efendimizi görse ey Allah'ın Rasulü bana şefaat dese ittifakla şirk koşmuş olmaz ahirette şefaati inkar eden kafirdir. Ayetle sabittir çünkü.
* Cuma günü sela ile ezan arasında 100 kere okunacak dua: * ”La İlahe İlla ente Ya Hannaü ya Mennanü ya bediassemavati vel ard.” bu dua ile dua eder ve Allah'dan isterse ,Allah mutlaka duanıza karşılk verir. ALLAH'lM!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri