Çene ameliyatı iyileşme süresi de yine farklı etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fakat bu etkenlerden en önemlileri; hastaya uygulanan işlem, işlem sonrası sterilizasyon ve hastanın çene yapısıdır. Genele bakıldığında ise iyileşme süreçleri 2 hafta ile 1 ay arasında değişkenlik gösterir.
Diş fırçalama ve gargaraya ameliyattan 1 gün sonra yeniden başlanabilir. 1 hafta boyunca ameliyat edilen tarafla yemek yenmemeli; mümkün olduğunca yumuşak bir diyet tercih edilmelidir. Çok sıcak, çok soğuk, asitli, aşırı baharatlı gıdalar, ya da ameliyat bölgesine kaçabilecek çerez vb. taneli gıdalar tüketilmemelidir.
İlk 15 gün sıvı diyet önerilir ve ilaçları reçete edilip hastalar taburcu edilir. İyileşme hızına göre sonrasında sırasıyla püre kıvamında yiyecekleri (15 gün) ve ardından da yumuşak kıvamlı katı yiyecekleri (15 gün) tüketebilir. Hasta ameliyattan 6 hafta sonra normal beslenme düzenine geri dönebilir.
17. Ağzınızdaki şişliklerin inmesi biraz zaman alacaktır. İlk 3 haftada çok belirgin olarak şişliklerde azalma olmasını bekleriz. Ancak tam olarak çenenin şekillenmesi 3-6 ay sürecektir.
Diş ve Çene ameliyatları sonrası hafif ve orta seviyede ağrı olması normal kabul edilmektedir. Bu ağrılara yönelik, doktor en uygun ağrı kesicileri reçete edecektir.
İlgili 16 soru bulundu
İmplant tedavisi herhangi bir cerrahi işlemden farklı değil hatta daha kolay bir işlemdir. İmplant'ta lokal olarak bölge uyuşturulduktan sonra hastanın herhangi bir ağrısı olmamaktadır. Diş çekimi implanta göre daha zor bir tedavidir.
Çene ameliyatında; (eğer hastanın bilinmeyen özel bir riski yoksa) ölüm riski yoktur.
Ağzınızdaki ve yanaklardaki şişmelerin bir kısmını engellemek için gece 2-3 yastıkla başınızı yükseltecek şekilde yatmanız gerekebilir. 6. Genelde ameliyat sonrası 1 veya 2 gün içerisinde taburcu olabilirsiniz. .
Ameliyat ağız içinden yapılır. Yüzünüze kesinlikle bir müdahale olmaz. Bu yüzden herhangi bir ameliyat izi kalmaz. Sadece yüzde ödemden dolayı bir şişlik olur.
Çene estetiği ameliyatı genel olarak çenenin görünümünü değiştirmek ve yüzün geri kalanıyla daha uyumlu hale getirmek amacıyla yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu ameliyatın süresi 30 dakikadan 2 saate kadar değişebilmektedir. İşlem ağız içinden yapıldığında kendiliğinden eriyen dikişler tercih edilmektedir.
Dikişlerim var, ne yapmalıyım? Cerrahi müdahale esnasında ağız içindeki yara yerine birkaç dikiş atılmış olabilir. Bu dikişler bazen vücut tarafından emilebilir cinstendir ve alınması gerekmiyor olabilir. Eğer emilebilir cinsten değilse bu dikişler genelde 7 ile 10 gün içerisinde alınır.
İlk 48 saat ağzınızı mümkün olduğunca çalkalamayınız ve tükürmeyiniz. Sıcak şeyler yiyip içmeyiniz ve sıcak banyo yapmayınız. Aksi halde kanamaya neden olabilirsiniz.
Bu operasyonlar estetik amaçlı yapılmazlar ancak üst çene ameliyatlarıyla hastanın burnunun ucunda olumlu ve olumsuz birçok değişiklik olur. Bu değişiklikler çeşitli işlemlerle büyük oranda hastaya uyumlu hale getirilir ve çenelerin normale dönmesiyle de hasta, daha estetik bir görüntü kazanır.
Çene Ameliyatı
Burada hastanın şikayeti tam olarak anlaşıldıysa ve ortognatik cerrahi ihtiyacı varsa, detaylı bir röntgen, ağız içi 3 boyutlu tarama ve ortodontist muayenesi yapıldıktan sonra durum tekrar değerlendirir. Tedavide hedeflenen sonuç bilgisayar ortamında ortaya çıktıktan sonra diş telleri takılır.
Gerekli görülüyor ise antibiyotik kullanımı sağlanır. Bununla birlikte ağrı kesici kullandırılır. Dikiş atıldı ise 1 hafta sonra dikişler alınır. Diş çekimi sonrası görülen en yaygın problem; çekim bölgesinde çekimi izleyen bir kaç gün içinde başlayan ağrılardır.
Genel anestezi altında uygulanan çene ameliyatları için merak edilenlerden biri de “çene ameliyatı acıtır mı?” sorusudur. Anestezi altında uygulanan ameliyatta herhangi bir ağrı ve acı hissedilmemektedir. İşlem sonrasında şişlik oluşması ve ağrı hissedilmesi normaldir.
Türkiye'de çene ucu törpüleme fiyatları 2023 yılında tek çene 10.000 TL ile 15.000 TL civarında, çift çene ameliyatı fiyatları ise 15.000 TL ile 30.000 TL fiyat aralığında değişmektedir.
Dişlerin düzgün dizilmesi için ameliyat olunmasına gerek yoktur, ancak çeneler yanlış kapanıyorsa bazı durumlarda çene ameliyatı olmadan, çenelerin düzgün ve ideal kapanmaları sağlanamayabilir. Önemli olan tedavi planın hastaya tam olarak anlatılması ve hastanın onayı alındıktan sonra tedavinin uygulanmasıdır.
Çene Kırığı Tedavisi Ne Kadar Sürer? Çene kırığı tedavisi yaklaşık 4 hafta sürmektedir. İyileşme süreci ise kırığın büyüklüğüne, uygulanan tedaviye ve meydana getirdiği hasara göre değişkenlik gösterse de genellikle 6-8 hafta içinde iyileşir.
Bu yapılan uygulamanın en iyi sonucu verebilmesi için hastanın büyüme evresinde olması gerekmektedir. Çene tedavisinin yanı sıra dişlerinde bozukluk yaşayan hastalarda belirli bir yaş sınırlaması olmamaktadır.
3. Ameliyatı takip eden 4-5 gün sigara içilmemelidir. Dişetini irrite ederek iyileşmeyi tehlikeye atacağından ve ağız içi sıcaklığını arttıracağından cerrahi işlem sonrası sigara içilmemesi gerekir. 4. Ameliyat yapılan bölgede dikişlere bakmak için dudak ve yanağınızı kaldırmayınız.
Çene ve yüz kemiklerine yönelik ilerletme ve geriletme ameliyatları hasta uyutularak yani genel anestezi altındayken yapılır. Ameliyatlar 2,5- 4 saat arasında sürer. Yüzde ciddi bir şişmeye yol açabilir.
Alt çene ameliyatı ortodontik tedavi sırasında, tedavi sürerken yapılır. Ameliyat süresi, bozukluğa göre tek çenede olduğunda yaklaşık 1,5-3 saat sürmekte ve 2-3 gün arasında hastanede yatılması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri