Çizik zeytin salamurası nasıl yapılır? Yeşil zeytinlerin acısı çıktıktan sonra geriye sadece 4 gün süre sizleri bekletecek salamura işlemi kalıyor. Salamura işleminden sonra zeytin 4 gün sonra sofralardaki yerini almaya hazır hale geliyor.
10. gün, suyuna 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu katılır, ağzı kapatılır. Bir daha suyu değiştirilmez. 15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Çizme ve kırmadan yeşil zeytin yapımı çok kolaydır. Yeşil zeytinlerin olgunlaşma süreleri uygulanan yöntemlere göre değişiyor. Çizilerek yapılan yeşil zeytinlerin olgunlaşma süresi 2 – 3 hafta olurken, çizmeden kırmadan yapılan yeşil zeytinlerin acısının çıkması ve olgunlaşması ise 6 -7 haftayı bulabiliyor.
Son olarak zeytinlerin üzerini geçene kadar çeşme suyu dökün. Bidonların kapağını sıkıca kapatıp, 2-3 kere sallayın. Hazırladığınız çizme zeytinleri güneş görmeyen serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Ortalama 1-2 ay içerisinde zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Öncelikle zeytinlerin iki üç tarafından çizik atıp, bidona koyup, her gün bir defa acı suyu gidene kadar (yaklaşık 10 gün) suyunu değiştirin.
İlgili 31 soru bulundu
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Limonlu yeşil zeytin seven kişiler yiyeceği kadar zeytin miktarına limon koyması daha iyi olacaktır. Çizik yeşil zeytinler salamura suyuyla birlikte saklandığında, daha uzun ömürlü olarak tüketilebilecektir.
3 kilo yeşil zeytin alınır; bıçak yardımı ile üç yerinden çizilir. Çizilen zeytinler fazla bekletmeden su dolu bidona doldurulur. Kararma yapmaması için. İlk 2 gün bu şekilde bekletilir acı suyuyla kalır ki erime yapmasın.
- Kırık zeytin, çizik zeytine göre daha çabuk tatlanır. - Çizik zeytin ise kırık zeytine göre daha uzun dayanır. Kırık zeytin daha kısa sürede tüketilmelidir. 2-3 ay içinde tüketeceğiniz miktarını kırık zeytin, daha uzun sürede tüketeceğiniz miktarı da çizik zeytin olarak yapmanızı öneririm.
Su İle Tatlandırma
Ortalama 20-30 gün kadar bu işlem gerçekleşir ve 2-3 günlük periyotlarla su değiştirilir. Süre dolup tatlanma gerçekleştiğinde ise zeytinlerin suyu değiştirilir ve zeytinler iyice yıkanır.
3kilogramyeşil zeytin. 1tatlı kaşığılimon tuzu. 1çay bardağısalamura tuzu.
Evde zeytin yapımında yavaş bir olgunlaşma tercih edilirse kırma veya çizme muamelesi uygulanmadan da bütün olarak zeytin kurulabilir. Yeşil zeytin yapmak için diğer işler aynıdır.
Zeytinleri buzdolabına kaldırmak istiyorsanız, salamura olarak hazırladığınız suyu orta boyutlu bir kavanoza aktarın. İçerisine zeytinleri ekleyerek üzerine bir miktar kaya tuzu ilave edin. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir.
Tüm zeytinler bittiğinde suyunu döküp kavanoza alın, üzerini geçecek kadar su doldurun. Güneş almayan serin bir yere bırakın. 3-4 günde bir suyunu süzüp yeniden temiz su koyup kaldırın. Yaklaşık 2 hafta sonra 5-6 su değiştirme ile zeytinler tatlanmış, acılığı gitmiş olacaktır.
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz. 1 kg için %8-%10 arası kaya tuzu koyuluyor. 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram geliyor. Ben 1 kg için 4 yemek kaşığı kullanıyorum. 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım.
Tatlandırma suyunu haftada bir değiştirerek zeytinlerinizi bir ayda da hazır yenebilir kıvama getirebilirsiniz. Daha hızlı bu işlemi yapmak için her gün su değiştirmek 10 günde yenebilir zeytinler hazırlamanıza yardımcı olur.
Alaca zeytinler yeşil zeytinlere göre daha yumuşak olduğu için kırıldığında parçalanabilir, bu nedenle yumuşak, alaca zeytinler çizik zeytin yapımı için daha uygundur.
Aşırı sulama gereksiz büyümeyi teşvik eder, çiçeklenmeyi azaltabilir ve budama maliyetini artırır. Çoğu mahsulde olduğu gibi, zeytinlikte de yaygın olarak kullanılan sabit ve taşınan sulama sistemleri vardır. Taşınan sistemlerin kurulum maliyeti yoktur, ancak bu sistemin emeği yoğundur.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin.
Limon suyu, salamura yeşil zeytinin tadını düzeltmek için kullanılan diğer bir malzemedir. Zeytinin üzerine birkaç damla limon suyu ekleyin ve karıştırın. Limon suyu, zeytinin acısını azaltacak ve zeytinin daha taze bir tat almasını sağlayacaktır.
Zeytin ezmesinden çıkan yağı da alabilirsiniz benim bir su bardağına yakın zeytin yağım çıktı. Sadece o andaki süzülen yağ ezme durdukça yağını bırakıyor ister alın isterseniz yerken karıştırın. Baharatlı isteyenler için; bir diş sarımsak ezilir, kekik ,pulbiber,kimyon ve limon suyu eklenir karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri