Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Yetişkinlikte yaşanan hormonal dalgalanmalar, çenede sivilce çıkması ile sonuçlanabilir. Ergenlikte ve adet döneminde çenede sivilce sık rastlanan bir sorundur. Özellikle adet başlangıcından bir hafta önce sivilcelenme artabilir. Hamilelikte çenede sivilce sorunu da hormonal dalgalanmalardan kaynaklanır.
Sarımsak, aloevera jel, buz küpü, zerdeçal ve yeşilçay gibi doğal çözümler ile de çene altı sivilce akne tedavisi yapılabilir. Bu doğal ürünlerin genel olarak yan etkisi olmaz. Sivilcenin derinliğine ve oluşumunun üzerinden geçen zamana göre etki gösterebilirler.
Deri altı sivilceler, gözeneklerde biriken ölü dokular, kir ve yağın cilt tarafından hapsedilmesi ile oluştuğu için yeterli cilt temizliğinin yapılmaması da nedenler arasında sayılabilir. Cilt yüzeyinin tahriş olması ve hasar görmesi, söz konusu bölgede deri altı sivilcelerin oluşmasına neden olur.
Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur. Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Hormonal sivilce, hormon düzeylerindeki dalgalanmalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle testosteron ve östrojen hormonlarında görülen değişimler, hormonal sivilce oluşumunun kaynağı olarak görülmektedir. Hormon düzensizlikleri nedeniyle yağlanan cilt, sivilce oluşumuna açık bir hale gelmektedir.
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Evet, karaciğer yağlanması bazı durumlarda ciltte sivilceye neden olabilir.
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Oluşan çene sivilceleri tedavisi öncesinde doğru alışkanlıklar ve iyi cilt bakım ürünleri ile çenede sivilce oluşumu önlenebilir. Düzenli peeling yapmak, dikkatli beslenme tabloları oluşturmak, cilt bakım rutinini basit ve nazik tutmakta alınabilecek önlemler arasında yer alır.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Akne neden oluşur? Cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanımı, fazla güneş maruziyeti, beslenme alışkanlıkları vb. sebepler rol oynayabilir. Sigara içmenin de akne oluşumuna sebep olduğu düşünülmektedir: Sigara içenlerin %41'inde, içmeyenlerin %9'unda sivilce varlığı gözlemlenmiştir.
Polikistik over sendromunun yaygın belirtileri arasında, kilo artışı, tüylenme, kısırlık, yüz ve sırt bölgesinde sivilcelenme yer almaktadır. Ayrıca saç dökülmesi ve ciltte lekelenme, adet düzensizliği, uzun süre adet olamama ya da adet döngüsü içerisinde görülen ara kanamalar, peş peşe düşükler bulunmaktadır.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Sivilcenin karaciğer hastalıkları ile ilgisi yoktur. Doktorunuz diğer yakınmalarınızı da dinleyerek sizi muayene ettikten sonra, bazı hormon tahlilleri isteyebilir. Sivilce problemi yaşayan herkesten tetkik istemeye gerek yoktur.
Sağlıklı çalışmayan bağırsaklar; bitkinlik, akne, sivilce gibi cilt sorunları, kilo farklılıkları ve besin alerjisi gibi pek çok probleme neden olmaktadır.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Örneğin çok fazla trans yağ içeren veya çok fazla tuz içeren besinler, sivilce oluşumunu büyük ölçüde desteklemektedir. Cips, işlenmiş çikolata, Çin tuzu, tavuk bulyon, katkı maddesi içeren salça, jelibon ve benzeri gıdalar; cildin doğal yağ dengesini bozarak sivilce oluşumunun hızlanmasına neden olmaktadır.
Kötü hijyen sivilcelere neden olabilir. A ve E vitamini eksikliğinde sivilce oluşumu gözlemlenebilir.
Kilo artışı akne sorununu tetikler
Önemli bir dermatolojik hastalık olan akne sorunu, kıl ve yağ bezlerinin iltihaplanmasıdır. Sorunun ortaya çıkmasındaki en önemli faktörler; genetik, hormonlar, stres, gıdalar, ilaçlar, kullanılan kozmetikler ve bazı çevresel faktörlerdir.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri