Çene kemiği içinde anormal bir doku büyümesidir. Bir bölgedeki hücre sayısındaki artıştan kaynaklanır ve bu da genişlemeye neden olur. Dişlerin oluşumunda rol oynayan hücrelerden kaynaklanabilir. Bazı iyi huylu tümörler kemik, kıkırdak ya da diğer dokuları oluşturan hücrelerden oluşabilir.
Halk arasında yaygın olarak "Adem elması" ismiyle bilinen yapının bilimsel adı "larinks tümseği"dir (prominentia laryngea). Bu tümsek, insan boynu içerisinde yer alan larinksi ("ses kutusu") saran tiroit kıkırdağının vücut dışına doğru yaptığı çıkıntıdan ötürü oluşur.
Bölgeyi bir süre rahat bırakmak ve diş ile oynamamak yeterli olacaktır. Belirli bir süre sonra kemik çıkıntısı kendi kendine yok olur. Diş eti bir süre sonra kemiğin üzerini örtmeye başlar. Böylece kemik çıkıntısı zamanla ortadan kalkmış olur.
Ağzın çatısında (damak) bulunduğunda, duruma torus palatinus denir. Alt çenede bulunduğunda buna torus mandibularis denir. Torus lokal tahriş, dişlerinizi öğütme (bruksizm) veya düzensiz bir ısırmaya neden olan yanlış hizalanmış dişler (maloklüzyon) gibi genetik veya çevresel etkiler nedeniyle gelişebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Etkilenen bölgeye aralıklarla 10 dakikalık soğuk uygulama yapılması şişliğin indirilmesinde faydalı olabilir. Kemiklerde ve eklemlerde enfeksiyon nedeniyle meydana gelen şişliklerde vakanın ciddiyetine göre damar içi veya ağızdan antibiyotik tedavisi uygulanır.
Kemik dokularında bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucunda oluşan doku kitleleri kemik tümörü olarak ifade edilmektedir. Kemik tümörleri iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu olarak da görülebilmektedir.
Dişte meydana gelen kistler, diş problemleri arasında en önemli sorunlardandır. Eğer fark edilmez ve tedavi olmazsa çene kemiğini kaplar ve kemiğin kırılarak çökmesine neden olur. Zararı sadece bu kadar değildir, enfeksiyon kana karıştığında böbreğe ve eklemlere kadar gider.
Çene tümörü ağız boşluğunda görülen içinde sıvı ya da yarı sıvı materyal bulunan, dışı ise yumuşak doku ile çevrili patolojik oluşumlardır. Bu oluşumlar iyi huylu ya da kötü huylu olabilir.
Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölgeyle hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetinizle örtülecektir.
Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Bunun anlamı bir yetişkinin kalsiyum kütlesinin yarısının doğum ile 11-13 yaş arasında oluş- tuğudur. Kemik gelişmesinin en yüksek düzeyde olduğu dönemi oluşturan iki yıl boyunca (kişiye bağlı olarak 9 ila 14 yaş arasında görülür) ergenler nihai kemik küt- lelerinin %25'ini elde ederler.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir.
Oysa ki çene eklem sorunu, Çene Cerrahisi Uzmanı diş hekimlerinin branşıdır ve doğru teşhis sonrasında sorun, çeşitli tedavi yöntemleriyle çözülebilmektedir. Bazı durumlarda ise, kulak burun boğaz, psikiyatri, nöroloji ya da fizik tedavi branşlarından da destek alınmaktadır.
Çene kemiği iltihabı, çoğunlukla ağır yaralar sonucu meydana gelir. Ağrı, kas spazmı ve ateş, çene kemiği iltihabı belirtileridir. Erken teşhis, hastaların tedavisinde önemli rol oynar. İltihap, oluşum süresine göre akut, subakut ya da kronik olarak adlandırılır.
Çene Kistleri Nasıl Anlaşılır? Net bir şekilde çene kisti olduğunun anlaşılması için ağız filmi çekilmesi gerekiyor. Aynı zamanda elle yapılan muayenede kistler belirli bir büyüklüğe ulaştıklarında hissedilebiliyor. Radyografik ve histopatolojik bulgular ile tanı konması sağlanıyor.
Çene Tümörü İçin Hangi Doktora Gitmeliyim, diye düşünen kişilerin tedavisi en güzel şekilde çene cerrahisi tarafından yapılır.
Çene kistleri çene kemiğinin içerisinde oluşan kistlerdir. Diş kisti ve diş eti kistleri, diş eti ve ağız içerisinde yumuşak doku içerisinde oluşan kistlerdir. Yumuşak doku kistleri, çene kistlerine göre daha selim lezyonlardır. Genellikle hasta tarafından klinik olarak fark edildikleri için tedavi edilirler.
Çene eklemi rahatsızlığı, alt çeneyle üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemi ve bunu çevreleyen dokular arasındaki uyumun ani bir etkiyle ya da zaman içerisinde bozulmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde çenenin kilitlenmesine kadar gidebilen ciddi semptomlar gözlenebilir.
Büyük boyuttaki kistler, kemiklerin zayıflamasına yol açarak kemikleri kırılmaya yatkın hale getirebilir. Bu şekildeki büyük boyutlu kistler aynı zamanda ağrı, şişlik gibi bazı semptomlar yaratarak bireylerde şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur. Böyle durumlarda kemik kistlerinde tedavi gereklidir.
Çene kemiği erimesi ilk olarak diş eti problemi ile başlar. Yanlış diş fırçalama ve diş ipi kullanımı bu soruna öncü olabildiği gibi, diş etlerinde kanama ile belirti verir. Tedavi edilmez ise bu durumu diş eti iltihabı takip eder, dişlerin boyun kısmını saran kemik dokuda erime başlayarak, çene kemiğine kadar ilerler.
Çene kisti, çoğu zaman kendiliğinden tedavi olduğu için hiçbir tedavi gerektirmez.
Bu yaş aralığından itibaren kemik yoğunluğu seviyesinin stabil tutulabilmesi için beslenmeye, egzersize, yaralanmalara dikkat etmek gereklidir. Kemik tümörü çoğunlukla semptom göstermeden ilerlediğinden, ağrısı hissedilir hissedilmez veya ele gelen bir kitle olduğunda doktora gidilmesi büyük önem arz eder.
Periost veya diğer adıyla kemik zarı, kemiğin enlemesine büyümesini sağlayan zar. Ayrıca kemik kırıldığında kemiği onarır ve kemiğin besin ihtiyacını karşılar.
Zamanla, kemiği sert ve stabil hale getiren bu temel maddede kalsiyum fosfat depolanır. Kemiğin cinsine göre kemik gelişimi farklı şekillerde olur: Kısa ve yassı kemikler, kemik maddesinin dışarıdan birikmesiyle büyür. Uzun boru kemiklerin kalınlığındaki büyüme de bu şekilde gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri